Vetřelci (recenze Blu-ray)

vydáno 16. 11. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 37 komentářů

Tagy: 20th Century Fox, Alien Anthology, Aliens, Blu-ray, film, kolekce, Vetřelci, Vetřelec: Antologie

Vetřelci (Aliens, 1986) (Blu-ray)

Jak navázat na něco, z čeho se během několika let stala naprostá klasika žánru? Ctít původní film a snažit se opisovat z něj to nejlepší, nebo přijít s vlastní verzí, která by frančízu posunula někam úplně jinam? Zaručený recept samozřejmě neexistuje, James Cameron každopádně přišel k Vetřelcům s vizí. To bylo nejdůležitější.

Jako naprostý zelenáč (při psaní scénáře si ještě neodbyl ani svůj debut, během natáčení za sebou měl jen prvního Terminátora – recenze) přišel James Cameron k filmu, který byl obzvlášť v očích britského štábu, obdivujícího Scottovu práci, daleko nad rámec jeho schopností. Když ale Vetřelci poprvé spatřili světlo světa jako hotový film, musel už tehdy každý uznat: Jim je génius.

Natočil totiž sequel, který se sice pohybuje v trochu jiných končinách sci-fi žánru, přitom ale nikterak nesráží Scottovu hororovou jedničku, ctí jen její nejdůležitější prvky a přesahuje do divácky mnohem atraktivnějších končin scifi: Do akce.

James Cameron prostě vzal svět Vetřelců a udělal z něj vojenský film. Herce vyzbrojil futuristickými puškami, Ripleyové nechal – obrazně řečeno – narůst koule a všechny je poslal na planetu, na které to začalo už ve Scottově filmu. Čekalo je tam peklo.

Vetřelci ale mají k akčnímu infernu v posledních minutách filmu hodně dlouhou cestu. Během ní Cameron musí hladce navázat na první díl, prohloubit charakter Ripleyové, udělat z nadnárodní korporace Weyland-Yutani ultimátního záporáka a zosobnit ho v postavě Cartera Burkeho (naprosto fantastický Paul Reiser).

Do toho musel představit futuristickou vojenskou posádku, která by papírově neměla mít s vetřelčí invazí nejmenší problémy, Bishopa – impozantně zahraného androida Lance Henriksena, a najít Ripleyové dětskou parťačku.

Tohle jsou ty nejdůležitější prvky – James Cameron přišel s velmi silným příběhem, který ani přes fakt, že se jedná především o akční film, nikterak nesráží kvality vetřelčího univerza.

Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986)

Samozřejmě tu nastalo mnoho změn. Důraz na Gigerův design plný sexuálních kontextů byl mimo rámec samotných „postav“ Vetřelců nadobro opuštěn. Hrdinové jsou tak zasazeni do mnohem futurističtější verze budoucnosti, než byla ta Scottova. Cameron klade větší důraz na speciální efekty a animatroniku Vetřelců, pracuje úplně jinak s atmosférou a s designem kulis.

Je to prostě jiný režisér a i když Cameron přiznává v audiokomentáři, že šel nakrátko do Scottovy školy, aby se přiučil jeho práci s kamerou, nakonec do filmu otiskl velkou část svého budoucího já a nikoho jiného.

Cameronova já, které má ohromný smysl pro perfekcionismus, které nepovažuje „Ne“, „Nejde“ nebo „Neumím“ za odpověď a které je plné fantastických vizí. Cameron má ohromný smysl pro vizuály, obrazy umí rámovat i v rámci hyperakčních sekvencí ohromně přehledně, nikdy přitom nezapomíná, že pro dobrý film jsou klíčové dobré postavy zabudované do funkčního – i když leckdy velmi jednoduchého – příběhu.

Díky němu jsou Vetřelci sequelem, který by si asi každý filmař chtěl jednou natočit. Jedná se o film, který překročil stín svého předchůdce, sám ho ale zastínit nepotřebuje. Vetřelci jsou prostě samostatně fungujícím filmem, který dokazuje, že i sequely mohou být výborné, pokud je dostane do rukou ten správný režisér.

Krom akce tu funguje i napětí, což je jediný částečně hororový prvek, který si Cameron od Scotta vypůjčil. V jeho podání jsou ale tyhle emoce mnohem intenzivnější, Cameron totiž nenapíná dlouhým čekáním na lekačku – vzrušení z nevědomosti, co bude dál, buduje až v rámci samotné akce. Upřímně přiznám, že už jsem hodně dlouho neseděl tak přikovaný ke křeslu, aniž bych mohl odtrhnout oči od obrazovky.

Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986)

James umí akci a drama, které se během ní odehrává, famózně stupňovat, což ostatně prokázal i ve svých dalších filmech. I to je důvod, proč Vetřelci šlapou jak čerstvě promazaný muscle-car.

Zázraky se tedy dějí. Větřelci jsou ultimátní sci-fi řežbou, něčím trochu jiným než jednička. Je to špičkový film plný převratných triků, akce, napětí, ale i skvělých postav a inteligentního příběhu. Je to skvělá – a dost možná poslední opravdu dobrá – část série, která se stala legendární součástí kinematografie.

Technické provedení

Film si lze díky seamless branchingu opět pustit ve dvou verzích a ačkoliv jsem v rámci prvního dílu (Vetřelec – recenze) doporučoval Theatrical Cut, tentokrát odkážu spíš k režisérskému sestřihu, tedy ke Special Edition.

Sám Cameron ji preferuje, jedná se totiž o sestřih, který byl během kinoreleasu oškubaný o pár scén kvůli délce (aby se stihlo za den více představení) a jsou v něm velmi klíčové scény – jako objevení vraku lodi plné Vetřelců nebo zjištění Ripleyové, že její dcera už je dávno mrtvá (což rozšiřuje její vztah se sirotkem Newt). A přibyla trocha akce. Film v tomhle sestřihu možná nepůsobí tak dynamicky, ale rozhodně je víc kompletní.

Obraz Vetřelců byl stejně jako v případě prvního dílu kompletně zrestaurován. Jestliže díky snaze restaurátorů Vetřelec vypadal skvěle, ale Blu-ray prezentaci ubližovala spousta vad samotného zdrojového materiálu, o Vetřelcích už se dá říct jen to, že vypadají naprosto famózně.

Vetřelci (Aliens, 1986) - Blu-ray video bitrate

Obraz (tentokrát prezentovaný ve „fullscreenovém“ 1.85:1) má špičkovou ostrost a kreslí neuvěřitelné detaily, díky mnohem technokratičtější práci kameramana tentokrát nevykazuje téměř žádné neostrosti, vykresluje ještě lépe v tmavých částech obrazu, černá, která černá má být, přitom zůstává bez jakéhokoliv vměšování šedých odstínů. Kontrast špičkový, pleťovky „trefné“, přepaly opět vůbec žádné.

Tahle prezentace je naprosto úchvatná a o trochu hůř vypadá jen u některých záběrů se zpětnou projekcí nebo s triky plnými miniatur. Samozřejmě je opět přítomné zrno, kterého je sice oproti jedničce o něco (málo) méně, ale své místo si tu vybojovalo, díky čemuž Vetřelci vypadají správně filmově.

Opět tedy platí, že se jedná o naprosto dokonalý přepis a film díky jeho kvalitám působí bombasticky. Tentokrát už bych se ho jako ukázkový disk vytáhnout nebál, on je totiž i zvuk o několik tříd výš a už připomíná mixem i jeho kvalitou ty o něco modernější fláky.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Vetřelci.

Bonusy

Poznámka: Bonusy jsou dostupné jen v rámci kompletní antologie, ne při koupi samostatného filmu (disky se dají koupit samostatně od 9.5.2011).

Dokumentární výbava je svým rozložením (a vlastně i kvalitou hlavního dokumentu) velice podobná té u předchozího dílu.

Na disku s filmem je krom vystřihaných scén (kolem dvaceti minut, jedná se opět o ty, které jsou součástí rozšířeného sestřihu) tentokrát jeden jediný audiokomentář. Prostor v něm vedle Jamese Camerona dostali i producentka (tenkrát režisérova žena), značná část obsazení (Bill Paxton tu žertuje prakticky konstantně), ale také trikoví specialisté v čele se Stanem Winstonem.

Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986) Vetřelci (Aliens, 1986)

Komentář to není nikterak úžasný, jelikož se v něm lidé často střídají a zní to, jako by všichni – samozřejmě v čele s Cameronem – potřebovali mnohem víc prostoru. Podané informace přitom většinou nejsou úplně převratné, nejzajímavější jsou ty od samotného Camerona a jeho ženy (která přitom komentuje s Winstonem), jako na skvělý komentář od Scotta na ně ale vzpomínat zřejmě nebudete. Prostě to není ono.

O to je zajímavější hlavní dokument, který se tentokrát jmenuje Superior Firepower: Making Aliens a na ty tři hodiny to bez čtyř minut dotáhne. Opět mapuje kompletní vznik filmu, tentokrát jsou ale kvanta rozhovorů s tvůrci prostřihávána mnohem větším množství záběrů ze samotného natáčení – videokamery v době vzniku dvojky byly přece jen o něco dostupnější.

A tak se můžete za doprovodu historek o vzpouře anglického štábu dívat na Cameronovu nepříliš láskyplnou spolupráci s čajíčkáři, kteří nebyli ochotni přistoupit na efektivnější a delší pracovní nasazení. Spoustu prostoru dostane chvála Cameronovy práce, kterou si neodpustí prakticky nikdo (i když všichni připomínají, že je nesnesitelný perfekcionista), pohled na tvorbu kulis a hlavně miniatur, zbraní a samozřejmě samotných Vetřelců a mech-obleku.

V mnohém fascinující podívaná a je opět vyprávěná tak záživně, že uteče neobvykle rychle. Informace lze opět doplnit vystřihanými rozhovory v podobě tzv. Enhancement pods.

Na šestém disku pak zbývají archivní foto/video-materiály pre-produkčního rázu (storyboardy, designové náčrtky), pár dalších vystřihaných scén, docela zajímavé alternativní „opening“ titulky, trailery, TV spoty a videa ze samotného filmu (kamery přidělané na helmách vojáků apod.).

S velkou radostí se budeme opakovat. Vetřelci potvrzují status antologie, je to jednoduše Blu-ray edice, kterou si nemůžete nechat ujít.

Bontonfilm - logo

Každá vteřina s ní tráveného času je k nezaplacení.

Blu-ray kolekci Vetřelec: Antologie k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články, recenze a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Smart TV platforma LG má kyberbezpečnostní certifikaci

Smart TV platforma LG má kyberbezpečnostní certifikaci

Včera Platforma webOS od jihokorejské LG se stala první …

Philips odhalil svou OLED TV druhé generace

Philips odhalil svou OLED TV druhé generace

Včera Nová vlajková OLED televize značky Philips je vybavena …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Listopad 2010 - 12:49

Obrázek uživatele Anonym

Recenze sice hezká, ale zajímalo by mě, proč v recenzi Vetřelce i Vetřelců není vůbec žádná zmínka o kvalitě zvukové stopy? Jak té originální, tak českého dabingu. Je to DD 5.1 nebo DD 2.0 ?

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6 (bez ověření), 17. Listopad 2010 - 13:44

Obrázek uživatele st39.6

protoze dabing neresim(e) (skoro) nikdy a tech.specifikace jsou v profilu

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Listopad 2010 - 15:13

Obrázek uživatele Anonym

To se máte čím chlubit…

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Listopad 2010 - 16:19

Obrázek uživatele d.f.h

My se tím chlubíme celkem rádi, český dabing totiž není součástí originálního filmu, takže nás prostě nezajímá – stejně jako maďarský, slovinský nebo turecký.

Původní znění je DTS-HD Master Audio 5.1 u všech filmů Antologie, viz profily jednotlivých disků. S dabingem si Vetřelce dá jen masochista, navíc samozřejmě pro alternativní sestřihy dabing vůbec neexistuje.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 17. Listopad 2010 - 16:59

Obrázek uživatele Psema

Šmarja, vy jste pozéři. :D Jednička s dvojkou mají dabingy fajn. :)

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Listopad 2010 - 17:10

Obrázek uživatele d.f.h

A ten českej, nebo polskej voiceover? :-P

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Kass (bez ověření), 18. Listopad 2010 - 1:34

Obrázek uživatele Kass

ad „pózeři“ – pouštěl jsem doma pár scén z Vetřelců bratrovi (který si mimochodem dabing občas rád dopřeje, asi proto že filmy nějak zvlášť neřeší) a když jsem je jen tak zkušebně přepl do českého dabingu, tak nechápal proč to tak „zeslabuju“ a ať to hodím zpátky „jak to bylo“ – tedy do DTS-HD… takže asi tak ;-)

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil wasill (bez ověření), 17. Listopad 2010 - 17:32

Obrázek uživatele wasill

Já viděl jedničku i dvojku původně s českým rychlodabingem :D To byla panečku atmosféra :-)

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Listopad 2010 - 17:35

Obrázek uživatele d.f.h

Nojo, takhle si pamatuju spoustu filmů – Predator, Star Wars, American Ninja, Invasion USA, Commando… Asi proto teď mám tak rád filmy bez dabingu :-D

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Kass (bez ověření), 18. Listopad 2010 - 1:32

Obrázek uživatele Kass

ad „pózeři“ – pouštěl jsem doma pár scén z Vetřelců bratrovi (který si mimochodem dabing občas rád dopřeje, asi proto že filmy nějak zvlášť neřeší) a když jsem je jen tak zkušebně přepl do českého dabingu, tak nechápal proč to tak „zeslabuju“ a ať to hodím zpátky „jak to bylo“ – tedy do DTS-HD… takže asi tak ;-)

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Toams (bez ověření), 18. Listopad 2010 - 9:29

Obrázek uživatele Toams

Film Aliens jsem viděl asi 25×. Už od dětských let, kdy jsem ho poprvé viděl v kině (u nás rok 1992 nebo tak nějak) mi bylo jasné, že se jedná o naprosto excelentní dílo. V kinech jsem byl skoro na každém promítání cca. 6 představení a i když jsem film znal skoro dokonale neustále jsem objevoval detaily, které jsem předtím nepostřehl. Kino posléze vystřídalo video a mechanicky trýzněná videokazeta neustálým přehráváním. Jak šel čas dopracoval jsem až k BD a napjatě očekával svůj milovaný titul. Ikdyž jsem si říkal, že mě nemůže nic překvapit, tak jsem se mýlil. Obrazový přepis je s ohledem na staří filmu špičkový a to samé se dá říci o HD zvukové stopě. Nemám nějak excelentní aparatůru cca. za 80 000 Kč(televize + repro), ale opět jsem byl naprosto dokonale pohlcen a opět jsem si všímal nových a nových detailů. Opravdu si nekažte film českým dabingem, ve kterém je spousta překladatelských nepřesností a chyb režiséra dabingu. Pro milovníka kvalitních filmů je toto nutná koupě. Toams

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil vodouch (bez ověření), 18. Listopad 2010 - 9:50

Obrázek uživatele vodouch

Díky za obě recenze! Dnes ráno mi pošťák předal balíček s Antology, tak se moc těším na vetřelčí víkend. A i když jsem, hlavně první 3 díly, viděl snad ze všech možných nosičů a v různých kvalitách snad 20×, na tohle jsem fakt zvědavej :-)

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Mylosh (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 0:35

Obrázek uživatele Mylosh

Ahoj vsem, jen bych chtel poznamenat k vyse uvedene debate, ze nechapu proc nazyvat pozerem nekoho, kdo ma rad nebo sleduje filmy vyhradne v originalnim zneni s titulky. Muj nazor je takovy, ze z 95% dabing filmu vzdy neco sebere. Nejenom originalni hlas a styl vyjadrovani te dane postavy, ale casto skodi i nevhodnym masterem dabingu. Pokud si poslechnete dabing, vetsinou nahrany ve studiu primo na mikrofon a skvele vyladeny se spoustou vysek, basu atd… proste nakonec vubec zvukove nesedi do prostredi a atmosfery, ve ktere se dana scena filmu odehrava. Ja jsem velky fanousek filmu a take vse sleduji pouze v originale. A prijde mi skoda nechat si ujit ten spravny zvuk a atmosferu z filmu jen kvuli lenosti cist titulky. Ale je jasne, ze se najdou i taci, kteri na zakladni skole moc pozor nedavali a cteni jim dodnes dela potize a cizim jazykum se take nikdy nevenovali. V tom vidim ten nejvetsi problem. Amen!

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 1:05

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Jakkoli preferuju originalni zneni uz kvuli casto lepsi kvalite zvuku(na BD je to samozrejme), tak ne u vsech filmu podle me plati tebou napsane. Ci snad filmy s Funesem take radeji sledujes v originalnim francouzskem jazyce? Ale nejde jen o francouzstinu, matne ted vzpomenu napriklad Krotitele duchu, kteri maji podle me dabing(tv nova) velmi povedeny. A abych se nezdrzoval jen u komedii, i akcni filmy maji dabing vyborny, ale mozna to je tim, ze jsem si na typicke dabery znamych akcnich hrdinu zvykl. Arnie, Willis, Sly…ci doktor Jones, ti vsichni jsou dabovani skvele a vubec mi u nich dabing nevadi, kdyz je samozrejme dabuji jejich typicti cesti zastupci.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Mylosh (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 12:34

Obrázek uživatele Mylosh

Urcite mas pravdu v techto vecech. Jen tyhle pripady vnimam tak, ze je to dane zvykem. Od malicka jsme sledovali tyhle filmy nadabovany a to v nas proste zustalo. Clovek si pak ten hlas s tou postavou proste spojil a kdyz uslysel original, mohl byt casto i zklamany. Taky jde o to, ze jsem v mladych letech sledoval tyhle filmy s trochu jinym pohledem na vec a hlavne na velice odlisnem zarizeni. Vubec sem si ani jako malej nedokazal predstavit nejaky bluray, domaci kino s osmi reproduktory, 1,5metr velkou obrazovkou a subwooferem, ktery vibruje celym bytem. Proste dnes si filmy uzivam jinym stylem a k tomu proste patri to co sem popsal vyse. Taky si nedokazu moc predstavit cetniky, fantomase a nebo nejaky belmondovky, ktery znam z mladi v originale s titulky. S tim ale souvisi i to, ze si radeji na svem domacim kine uzivam filmy s napetim, akci … proste neco co opravdu vali (jako napr. vetrelce). Na komedie mi staci obyc telka a repro v plastu. Snad chapes jak to myslim. Dik M.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil zóna (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 13:06

Obrázek uživatele zóna

Mám dojem, že už by se vyplatilo, aby administrátor vložil do záhlaví každé zdejší diskuze natvrdo WARNING tohoto znění:

„Milí fanoušci dabingu, nebereme vám vyši úchylku, ale nepřesvědčujte nás zde prosím o tom, jak úžasný vynález je dabing. Za prvé proto, že vaše snažení je marné, a za druhé proto, že na internetu naleznete řadu fór na dabing specializovaných, kde jistě najdete řadu vděčných čtenářů a kde vás na rozdíl od tohoto diskuzního fóra nikdo nebude posílat do prdele.“

:)

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 17:12

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Chapu nadsazku, ale nesouhlasim. Recenze je od toho, aby zrecenzovala produkt, ne pouze jeho cast. Kdyz bude chyba v ceskych titulcich, dozvime se to? Hadam, ze ano. Tak proc se jednou kratkou vetou nezminit i o kvalite dabingu? Je to vazne tak obrovsky a neprekousnutelny problem? Samozrejme, ze neni, ale musi se holt chtit. A kdyz se nechce, tak se to pak holt alibisticky komentuje.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6 (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 20:52

Obrázek uživatele st39.6

jaky „alibisticky komentuje“. pokud chces, tak budiz: NECHCI poslouchat cesky dabing, ani o nem psat a NECHCI, aby si lidi zvykali ho preferovat. To uz alibismus neni, ne? My piseme Blu-ray recenze proto, ze nam zalezi na vysoky kvalite reprodukce filmu a s tou dabing stejne nic spolecnyho nema. Nas postoj se nezmeni, mozna akorat Petr sem tam o dabingu neco napise, protoze je to sadista (ted kecam, proste je k tomu vic tolerantni;). Samozrejme by z hlediska nejakyho nepsanyho recenzentskyho „zakoniku“ zminka o CZ stope v clanku byt mela, ale nechapu, proc bysme si nemohli vytvorit pravidla vlastni, podle kterejch nam je to ukradeny. Protoze nam to ukradeny opravdu je :). Dabing si podle meho zaslouzi zminku leda v pripade, kdy se jedna o kult (Pulp Fiction apod.), moderni dabing ne a ne a ne. Lidi by se ho meli odnaucovat :)

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 0:26

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Takze ty recenze si pisete pro sebe vlastne, pochopil jsem tvuj prispevek spravne? Krom toho se projevujes dost…dost…fasisticky, sorry za ten vyraz, ale je to tak. Podle vzoru: „co se nelibi me, nebude se libit ostatnim, ci jeste hure, nesmi se libit ostatnim“., viz.: „a NECHCI, aby si lidi zvykali ho preferovat“. Narizovat, co se ma lidem libit a co ne, to je fakt sila. A mimochodem, kdyz dabing ano u kultu, tak mi chces tvrdit, ze Aliens nejsou kultovni scifi? Pekne sis nabehl.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil mr.honza (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 1:03

Obrázek uživatele mr.honza

pedro, ty jsi ale kus debila:D když chce někdo dělat nějako věc (v tomhle případě psát recenze) tak si to může dělat podle svýho, ptz má svoje názory a svůj zájem v něčem a taky každej nechce být jako nějaká ovce. Samozřejmě se vždycky najdou lidi, kterejm se jejich styl bude líbit a ztotožní se s ním, nebo se jim líbit nebude a jejich články, případně stránky nebude navštěvovat…nikdo tě sem přeci nenutí chodit, tak nevim proč se tak čílíš ty „fašisto“ :D ps: nauč se používat i jiný slova jak alibismus a pokrytec…už toho bylo všude dost;)

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 1:16

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Tvuj verbalni projev vyjadruje tvou mentalni vyspelost, vice netreba komentovat.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6 (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 2:50

Obrázek uživatele st39.6

nikam jsem si nenabehl, myslel jsem tim kultovni dabing, protoze jsem celou dobu – prekvapeni – mluvil o dabingu. ty recenze piseme pro lidi, ale piseme jen o vecech, ktery nam prijdou podstatny. ja vim, ze ti dela strasne dobre chytat lidi za slovo a ze se na tvoje stouravy prispevky muzeme vzdycky spolehnout(mozna byses mohl ve foru prihlasit, az budeme poradat dalsi sraz, moc rad bych se bavil i s tvym nevirtualnim ja), ale je to cim dal otravnejsi. ano, protoze nechci, aby si lidi zvykali na cesky dabing, projevuji se velmi fasisticky … coz me vede k tomu, ze jestlize po me ctenari durazne chteji, abych o dabingu psal, jejich projev je vlastne dvojnasob tak fasisticky, ze? mozna bys mel vybehnout do ulic s ceduli „vsichni jste fasisti, protoze neco chcete“. a nevykrucuj se z toho dalsi pultunou statecnych reci, jen pouzivam tvou logiku, kde chtit = narizovat, neprat si = nesmet apod. ja vim, ze se da kazdy slovo a veta prekroutit v nejakej nesmysl a nic jineho od tebe uz ani necekam, stejne tak moc dobre vim, ze budes tak dlouho odpovidat na vsechny prispevky, dokud nebudes mit posledni slovo, at uz bude jakkoliv nesmyslny, ale stejne … pojd s nama radsi nekdy do ty hospody (na pivo, na kolu, na cokoliv) a proste nam to rekni vsechno dohromady, at tady neseres nas, neobtezujes ostatni a nevyvolavas zbytecnej flame. nikomu to neublizi a ty si alespon vylejes srdicko na ty fasisticky redaktory hdmagu

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 16:05

Obrázek uživatele Pedro_CZ

„ale piseme jen o vecech, ktery nam prijdou podstatny“ Toto je velice dulezita veta, ktera dava me domnence za pravdu, obzvlaste slovicko „nam“ je stezejni. Kratke prirovnani: Amatersti fotografove si udelaji web, kde budou recenzovat fototechniku. U recenze objektivu ale nebudou testovat clonove cislo F32 a vyssi. Na dotaz ctenare, proc neuvadeji, jak se chova objektiv na vyssi clobnova, coz by ho zrovna zajimalo, protoze on to vyuzije, budou vazeni recenzenti reagovat tak, ze pro ne to neni dulezite a tak se tim nezabyvaji. Podobnych prirovnani by se dalo napsat cela rada, ale predpokladam, ze ted uz je ti jasne, o co tu jde. Me je skutecne jako ctenari jedno, ze TEBE neco nezajima. Pokud se ovsem takto dobrovolne a zamerne degradujes na spatneho recenzenta, je to holt tva volba.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6 (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 16:21

Obrázek uživatele st39.6

v tom pripade jsme to vyresili. jsem spatny recenzent, protoze nebudu psat o dabingu. a neni co resit

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Derek (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 23:18

Obrázek uživatele Derek

osobně si myslím, že v recenzi by mělo být napsáno, je/není dabing, ale není důvod o něm psát vyjma pohádek a filmů pro děti ( např. toy story atd… )

a už vůbec není důvod se kvůli dabingu hádat :D

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 0:27

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Ctenari nejsou hlupaci a to, zdali disk obsahuje dabing ci nikoli si dokazi zjistit behem okamziku sami! Ale co uz tezko zjisti, je jeho kvalita.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Nemi (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 16:29

Obrázek uživatele Nemi

Kvalita je vzdycky horsi nez original. Vic nepotrebujes vedet.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 17:02

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Kvalitou neni myslena kvalita zvuku, ale kvalita dabingu samotneho, polopate: vyber daberu.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil zóna (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 17:37

Obrázek uživatele zóna

Doplňuji svůj včerejší návrh, aby administrátor vložil do záhlaví každé zdejší diskuze natvrdo WARNING, o jeho nové znění:

„Milí fanoušci dabingu, nebereme vám vyši úchylku, ale nepřesvědčujte nás zde prosím o tom, jak úžasný vynález je dabing. Za prvé proto, že vaše snažení je marné, a za druhé proto, že na internetu naleznete řadu fór na dabing specializovaných, kde jistě najdete řadu vděčných čtenářů a kde vás na rozdíl od tohoto diskuzního fóra nikdo nebude posílat do prdele. Uživatele Pedro_CZ tímto ve vší slušnosti prosíme, aby v prdeli setrval co nejdéle.“

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Nemi (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 19:06

Obrázek uživatele Nemi

Ano, ja vim.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 19:22

Obrázek uživatele Pedro_CZ

V tom pripade opet nemuzu souhlasit a znovu uvadim jako priklad Funese aka Filipovskeho.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil KARLOS (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 23:26

Obrázek uživatele KARLOS

Promiň, ale nějak nechápu, proč tak trváš na přítomnosti toho a toho v recenzi, když už sis produkt dle všeho koupil… To přirovnání s tím objektivem je zajímavé, ale opravdu mě chceš tvrdit, že každý recenzet musí zhodnotit KAŽDÝ aspekt hodnoceného produktu? V tom případě ve většině recenzí tady, ale i všude jinde, (třeba na hdd.com, či bluray.com) bude kvanta informací chybět… Recenze nemá pokrýt všechny vlastnosti testované věci, ale zhodnotit ji jako celek a pokud možno SUBJEKTIVNĚ vypíchnout pro recenzenta (to kdyby náhodou by si chtěl debatu stočit do imaginárních a nereálných objektivních vod) podstatné složky. Pokud Štěpánovi dab nepřipadá důležitý (což je jinými slovy to, jak to ostřeji popsal sám), prostě tam tu zmínku nedá… Pokud tě to extrémě bude zajímat – tak, aby sis podle toho opravdu mohl produkt koupit, pak není jednodušší řešení a napsat jednoduchý dotaz do diskuze pod článkem – jaký je dab a kdo ho dělal, popřípadě jaká verze dab to je, tak, aby jsem si mohl chybějící informace najít na specializovaném fóru… Ano, někdy by mě samotného zajímalo, jestli je na discích starý dab třeba z klasik akčnáků devadesátých let, tak, aby sem je měl na tom disku jen pro ten dobrý pocit, někdy mi chybí informace o české lokalizaci u bonusů. V tom případě, jak si správně napsal, je možnost si tyhle informace rychle a jednoduše sehnat jinde. To, co se v recenzích většinou ale řeší, nikde na cz webu nenajdeš (nebo najdeš, ale ne v takovém záběru titulů). Proto by nebylo od věci trochu ubrat plyn a raději využít diskuze k efektivnějšímu přístupu k informacím :).

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 22. Listopad 2010 - 16:24

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Dikuse na toto tema tu jiz jednou u jineho titulu, ktery nevlastnim, byla. A byl skutecne velky problem dozvedet se, jaky ze je vlastne cesky dabing, protoze zdejsi redakce(alespon cast, abych nekrivdil) se drzi hesla: „co nezajima me, nezajima ostatni“. Jinak americke stranky skutecne tezko budou hodnotit dabing americkeho filmu, ze ano^_^

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Nemi (bez ověření), 22. Listopad 2010 - 10:13

Obrázek uživatele Nemi

Az jednou prestanou pouzivat dabingari jako svuj jediny argument Filipovskeho (btw, jaky je jeho dabing ve Vetrelcich?), prestanu si myslet, ze jde o partu idiotu…

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 20:33

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Tak jsem mrknul na Aliens a oproti DVD velky krok dopredu. Na druhou stranu tmave sceny postradaji kontrast, takze cerna neni vzdy uplne cerna. Spolu ale s prijemnym zrnem(ktereho je vyrazne vice nez v jednicce) obraz pusobi filmove a dobre se na to kouka.

http://www.ulozto.cz/…010/film-wmv

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil DJLonely (bez ověření), 22. Listopad 2010 - 10:29

Obrázek uživatele DJLonely

Podle mého by stačila maximálně zmínka, zda daný Blu-ray obsahuje dabing a v jaké kvalitě (2.0, 5.1, DTS etc.). Jinak taky mi spíš vadí, že občas neuvádíte výskyt českých titulků u bonusů, ale jak už bylo řečeno tady v diskusi – recenze je subjektivní, tudíž si je každý může psát jak chce. Mně osobně zdejší recenze maximálně vyhovují a tímto za ně autorům děkuji.

Re: Vetřelci (recenze Blu-ray)

Vložil Andrey (bez ověření), 7. Listopad 2016 - 15:51

Obrázek uživatele Andrey

Chcem sa spýtať, na obale disku sú vypísané bonusy, na základe ktorých si chcem tento disk kúpiť /nie celú antológiu, iba tento film/. V recenzii sa však píše že bonusy su dostupne len pri kúpe celej antológie a nie samostatného BD. Je to pravda?

Poslat nový komentář

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Váš Gravatar účet pro tento e-mail bude použit pro zobrazení ikonky.