Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: 4k, 3D, HFR a Dolby Atmos. Co víc si přát?

vydáno 15. 8. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma 3D, Projektory | 25 komentářů

Tagy: 2K, 3D, 48fps, 4K, Christie, HFR, Premiere Cinemas, Sony

Byli jsme se podívat do nejmodernějšího českého multiplexu. Jmenuje se Premiere Cinemas, má za sebou kolem dvou měsíců ostrého provozu a najdete ho v obchodním centru Park Hostivař, tedy na tom samém místě, kde po několik let fungovalo Cinema City. Od svého předchůdce se ale nemůže lišit více. Zatímco bývalý provozovatel měl v hostivařském kině namontovaný jediný digitální projektor a zbytek sálů odbavovaly analogové pětatřicítky (což je v době, kdy z Česka mizí analogová distribuce, komerční sebevražda – také tomu ke konci odpovídala programová nabídka), po nástupu Premiere Cinemas došlo ke kompletní modernizaci. Jejím výsledkem je multiplex prošpikovaný nejnovějšími projekčními technologiemi.

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Moderních prvků Premiere Cinemas si všimnete už při vstupu do foyer. To sice nebylo rekonstruováno, jak provozovatel původně zamýšlel, takže jsou prostory až na několik kosmetických úprav stejné jako dříve. Místo klasických filmových posterů je však zdobí LCD obrazovky, které buď upoutávají na filmové novinky pomocí trailerů, zobrazují slidy s postery, nebo označují kinosály, v kterémžto případě jednoduchá grafika prozrazuje číslo sálu a představení, které tu poběží. „Časem máme v plánu přidat na pozadí jednoduché animace nebo plakáty filmů, které se v sálu momentálně promítají“, dodává Jan Procházka, generální manažer Premiere Cinemas, který mě prostory hostivařského multiplexu provádí.

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Nadšení pro nový projekt z něj doslova čiší, a to jsme teprve na samotném začátku „exkurze“. V okamžiku, kdy vcházíme do největšího sálu v multiplexu (tedy do „dvojky“), se mu rozsvěcejí očíčka. A mně také. Jedná se o nejmodernější kinosál v Česku a dost možná i v celé Evropě. Obyčejný divák si toho všimne leda když usedá do nových křesel, která jsou ob každé čtyři řady řešená tak, že se dají oddělením opěrky spojit v jeden „gauč“. Jsou pohodlná, avšak oči mám pro něco jiného. Dvojka Premiere Cinemas je totiž jeden z mála kinosálů na celém světě, který je připraven na Dolby Atmos.

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Nový zvukový formát je schopen pojmout až 128 samostatných kanálů a reprodukovat zvuk skrze až 64 samostatných zvukových jednotek. Jedná se vskutku o žhavou novinku, objevila se totiž v květnu s premiérou pixarovské Rebelky a momentálně si jí můžete poslechnout přibližně na dvaceti místech po celém světě. Většina z nich je v Americe (a počítáme mezi ně třeba i Lucasův SkywalkerSound), dovedete si tedy představit, že se jedná o exkluzivní záležitost. Dolby má v plánu rozšířit Atmos do další přibližně tisícovky kinosálů, k tomu ale dojde až během příštího roku.

Hostivařský Atmos každopádně zatím nešlape. Dvojku sice ze všech stran pozoruje čtyřiatřicet reproduktorů, které jsou připraveny hrát, ještě k nim ale nejsou připojeny zesilovače. Dorazit by měly někdy na podzim. Ptám se, jestli už v Premiere Cinemas vědí, jaký bude první film, který u nich v Atmosu promítnou. Pan Procházka se na mě kulišácky usměje: „Asi Hobit “.

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Právě Hobita bude v hostivařské dvojce možné vidět v nedávno zmiňované „plné palbě“ – tedy pokud distributor dodá potřebně vybavenou kopii. Atmos totiž není jediná technologická parádička tohoto sálu (který je jinak, stejně jako všechny ostatní zdejší sály, připravený „alespoň“ na Dolby 7.1). Další taková hračka se nachází o patro výše v projekční kabině, ze které na stříbrné plátno putuje 4k obrázek z projektoru Christie CP4230 (o jehož 3D se případně stará polarizační systém od DepthQ). Christie se tu moc dlouho neohřeje, je jen vypůjčená. Premiere Cinemas má smlouvu se Sony, které multiplex během příštích měsíců dovybaví dalšími čtyřmi 4k přístroji Sony SRX-R515.

Všechny zdejší soňáky jsou připraveny na zvýšenou snímkovou frekvenci (HFR). Jak tedy zmiňuji výše, pokud dorazí správná DCP kopie, bude se tu Hobit promítat ve 4k, ve 3D, ve 48fps a za doprovodu Dolby Atmos. Říká někdo geekgasm?

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Největší vychytávky moderních projekčních technologií si každopádně můžete užívat už teď. Hostivařské Premiere Cinemas je jedno z pouhých deseti českých kin, které promítá Temný rytíř povstal ve 4k. Pan Procházka mi na zkoušku pouští úvodní scénu, točenou na IMAX kamery. Na rozdíl od IMAXu je sice obraz orámován stále stejně, obrázek je ale jak víno. Zkušené oko zaplesá. Ptám se, jestli fakt, že jako jedni z mála promítají Temného rytíře ve 4k, uvádějí alespoň v programech. Neuvádějí. Je to škoda. Podobnými vychytávkami by se kino mělo chlubit. Nestačí říct jen „jsme moderní“. Technicky založený divák, kterých zrovna na nového Batmana jistě pár přijde, možnost výběru 4k sálu ocení.

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Ptám se tedy, jestli je alespoň možné zjistit, v jakém sálu se který film promítá. Kdybych totiž přišel na Batmana, měl bych sice záruku, že bude ve 4k, ale podle programu se nedozvím, v jaký čas se promítá v menším sálu a v jaký čas se promítá v tom největším. Prý mi to řeknou na pokladnách – buď se zeptám, nebo zavolám. Opět mi přijde škoda, že takovou informaci nedostávám hned v rámci programu. Pan Procházka mě alespoň uklidní, když uzná, že je to dobrý nápad. Snad časem. Takhle moderní kino by mělo své výhody oproti konkurenci patřičně prodávat.

Vedle 4k projekcí nabízí hostivařský multiplex další parádičku: Všechny zdejší sály jsou vybaveny osmikanálovou aparaturou. Takových kin už je v Česku kolem třiceti, osmikanálový mix u celovečeráku si ale můžeme užít až teď, když si v kinech odbyl premiéru nový Bourne. Právě toho je možné slyšet v nativním osmikanálu a podle prvních reakcí je to hodně dobrý poslech. Co teprve převede Atmos!

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Poté, co vcházíme do projekční kabiny, což je vlastně jedna dlouhá chodba, v níž vedle sebe leží na podlaze všechny projekční mašiny, si hned u prvního projektoru všímám, že je k němu připojený Blu-ray přehrávač. Generální manažer Premiere Cinemas si v jedničce zkoušel zvuk z Blu-ray (na návštěvě jsem byl před otevírací dobou). Samozřejmě hned zbystřím, protože mě zajímá, jak takový Blu-ray vypadá na 4k projektoru klasického kina. V přehrávači se sice zrovna protáčela Bourneova identita, což po obrazové stránce není žádný skvost, i přes to ale po vstupu do sálu obdivuji, jak film na velkém plátně vypadá. Kdyby mi někdo pustil nějaký novější film místo z DCP právě z Blu-ray, asi bych rozdíl nepoznal. Je škoda, jak málo lidí si uvědomuje, že si koupí filmu na Blu-ray pořizují kopii, která je téměř neroznatelná od 2k, v němž je většina projekcí v Česku.

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Procházíme obří projekční kabinou. Pohled je to v případě většiny projekčních zařízení stejný: Většinou vedle sebe stojí 4k mašiny s 3D systémem, vedle nich je postavený procesor **Dolby CP750 (7.1)* a zesilovače na jednotlivé kanály (od Crown). Pro osmikanálový zvuk je to tedy osm zesilovačů. To se ještě dá. Dolby Atmos jich ale bude mít přes třicet! Až se projekční kabiny Premiere Cinemas na podzim dovybaví, bude to tu vypadat jak ve vesmírné lodi.

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Jak vlastně probíhá distribuce teď, kdy ze hry vypadly kotouče s pětatřicetimilimetrovým filmem? Kino dostane snímek na harddisku v DCP (Digital Cinema Package) standardu (ve kterém musejí přicházet i reklamy a trailery) a nahraje si ho na servery. Velikost takové kopie samozřejmě závisí na délce filmu, na rozlišení a na počtu rozměrů. Normální český film si vezme třeba 150GB. Kopie ale může narůst i do velikosti kolem 350GB nebo více (ve 3D je velikost dvojnásobná, v HFR se samozřejmě bude násobit ještě jednou). Své řekne i množství kanálů. Hobit tedy bude solidní monstrum.

Hostivařské Premiere Cinemas je momentálně jedno z nejlepších kin, do kterých může divák zavítat. Jeho technické vybavení u nás nemá konkurenci, pokud bychom tedy měli vedle IMAXu doporučit nějaké pražské kino, kam na film v té nejvyšší technické kvalitě, bylo by to tohle. Míst se 4k projekcí samozřejmě existuje více (pražské Aero a Oko, Chomutov, Jičín, Kolín, nebo třeba Olomouc), Hostivař ale nabízí všechno pohromadě. Kino je to navíc pohodlné.

Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař Premiere Cinemas Hostivař

Jestli bych si měl na něco stěžovat, byly by to spíš drobnosti. Foyer působí až moc chladně a atmosféra kina před vstupem do sálu díky tomu není tak přátelská, jako jsme zvyklí u jiných kin (bude to znít jako hloupá výtka, ale přičítám to absenci koberců, právě ty v člověku vzbuzují už při vstupu do kina pocit, že vchází spíše do obýváku). LCD displeje, které tu na člověka svítí ze všech stran, nejsou ani zdaleka využité tak, jak by být mohly (chtělo by to sloupové stojany uprostřed foyer, lepší grafické zpracování – to se prý chystá, mazanější multimediální využití – i když se tu prý časem budou třeba dát hrát hry na konzolích, což je na zkrácení čekání na projekci hodně fajn). Ale i když technicky vzato patří mezi nejstarší u nás, prakticky vzato je to velmi mladé kino, na němž se očividně stále pracuje. Jako takovému mu fandíme.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil marko (bez ověření), 15. Srpen 2012 - 19:49

Obrázek uživatele marko

kurva tak toto na Slovensku nebude ani za 300 rokov…

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil Antigon (bez ověření), 15. Srpen 2012 - 20:18

Obrázek uživatele Antigon

vidím to podobne, bratu

Batman

Vložil James (bez ověření), 16. Srpen 2012 - 10:50

Obrázek uživatele James

Chtěl bych se zeptat, to že je v tomto kině Batman oříznut znamená, že je oříznut z 1,44:1 na 1,78:1 anebo úplně až na 2,4:1? Děkuji

Re: Batman

Vložil st39.6, 16. Srpen 2012 - 11:09

Obrázek uživatele st39.6

stejne jako v vsech na 2.40:1. 1.78:1 tusim neni nikde, bude az na BD. Doufejme.

Re: Batman

Vložil James (bez ověření), 16. Srpen 2012 - 12:35

velikost 3D DCP

Vložil Jan Krupicka (bez ověření), 16. Srpen 2012 - 12:01

Obrázek uživatele Jan Krupicka

Pekny clanek, do toho kina se taky chystam :) Jen male upresnujici info … velikost standartniho 3D DCP neni nutne dvojnasobna. Jeden frame v 2D verzi ma max. velikost cca 1.2MB, stejne jako 2 framy v 3D verzi ;-)

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil th0ca (bez ověření), 17. Srpen 2012 - 10:19

Obrázek uživatele th0ca

peknej clanek. Souhlasim s tim, ze by meli zapracovat na tech „nesmyslech“ typu koberce, lepsi atmosfera a hlavne oznaceni ruznych ficurek u konkretniho filmu v programu. Oni tyhle drobnosti muzou pro dost lidi znamenat vic nez nejmodernejsi vybaveni…

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil wasill (bez ověření), 23. Říjen 2012 - 9:51

Obrázek uživatele wasill

Včera jsem tam byl na TDKR, který byl v programu inzerován jako 4K projekce. Promítán byl v sále 2 a tím 4K si nejsem jist. Poprvé jsem to viděl ve 4K v IMAXU, což je samozřejmě rozdíl, ale že by to byl až tak velký rozdíl? (poměr stran nepočítám, to je jasné). Nevím nevím, přišlo mi to místy i méně ostré než bluray.

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil st39.6, 24. Říjen 2012 - 10:40

Obrázek uživatele st39.6

otazkou je, jestli se jednalo o neostrost pochazejici ze zdrojoveho material, nebo o neostrost danou projekci. ten film ma nekolik scen, ktere jsou znacne out of focus nebo maji extremne jemnou kresbu (klasicky pfister) a v IMAXu jsi to ve 4k videt nemohl, tam se promital Batman z analogu (tedy pokud jsi nebyl jinde)

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil wasill (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 11:28

Obrázek uživatele wasill

Předtím jsem byl v IMAXU, ještě hlásili, že maj speciálně kvůli tomu zpět ten starý projektor. Já nechci srovnávat úroveň v IMAXu a v Premiere Cinemas, to by nebylo fér, ale celkově mi to přišlo prostě tak nějak standartní. Podle mě na upotávce od Sony na 4K to bylo vidět parádně, ale jak začal film, tak jakoby šla kvalita výrazně dolů. Neseděl jsem ani moc daleko. Možná ale fakt jenom remcám a jsem slepejš :-)

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil wasill (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 11:40

Obrázek uživatele wasill

Btw. napsal jsem to blbě – předtím jsem to viděl v IMAXu na tom 70mm projektoru samozřejmě.

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil wasill (bez ověření), 24. Říjen 2012 - 11:47

Obrázek uživatele wasill

Tak už jsem byl poučen, že motám jabka z hruškama :-) Pomotal jsem si 70mm IMAX analog a 4K digitál, kterej jsem předtím TDKR viděl jen ve Varech na Markétě Lazarový. Takže zapomeňte, že jsem se na něco ptal :-)

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil Anonym (bez ověření), 15. Listopad 2012 - 18:57

Obrázek uživatele Anonym

Novej Bond byl točenej na Alexu v HDčku takže nějaká 4K projekce to už holt nezachrání :)

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil Anonym (bez ověření), 16. Listopad 2012 - 18:48

Obrázek uživatele Anonym

A to je ten IMAX ještě 65mm :-D

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Listopad 2012 - 0:39

Obrázek uživatele Anonym

Jen negativ, filmová kopie je na 70mm pásu

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil simmysir (bez ověření), 7. Červen 2013 - 13:47

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil Martin (bez ověření), 21. Únor 2013 - 3:03

Obrázek uživatele Martin

Škoda, že nakonec ty Sony SRX-515 nebudou.....

simmysir

Vložil Cold Shower (bez ověření), 6. Červen 2013 - 20:22

Obrázek uživatele Cold Shower

I should say, its tricky to find educated individuals on this theme. Anyway I can see you are one of the aforementioned who know it flawlessly! Much obliged.

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil help on essay writing (bez ověření), 11. Červen 2013 - 20:47

Obrázek uživatele help on essay writing

And it comes from saying no to 1,000 things to make sure we don't get on the wrong track or try to do too much. We're always thinking about new markets we could enter, but it's only by saying no that you can concentrate on the things that are really important.

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil şarkı sözleri (bez ověření), 13. Srpen 2017 - 23:10

Obrázek uživatele şarkı sözleri

Yerli muziklerin sarkilarinin paylasildigi ve cok sevilen şarkı sözleri sitesi olan dinlesarkisozleri artik yeni temasi ve yeni ozellikleri ile sizleri bekliyor.

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil expert papers proof read - edit it org (bez ověření), 13. Prosinec 2017 - 15:31

Obrázek uživatele expert papers proof read - edit it org

Such a modern cinema would have to sell its advantages over competitors.

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil How Pen Essays Works - http://penessays.com/ (bez ověření), 19. Prosinec 2017 - 12:03

Obrázek uživatele How Pen Essays Works - http://penessays.com/

I like going to the cinema. That is so nice for me to have the time to do it and relax.

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil college pure essay writing service reviews (bez ověření), 22. Prosinec 2017 - 15:34

Obrázek uživatele college pure essay writing service reviews

Modern multiplex with super high-end projection equipment is one of the greatest achievements of the manufacturers!

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil buy research proposal online (bez ověření), 26. Prosinec 2017 - 10:02

Obrázek uživatele buy research proposal online

wow, I did not even know that the multiplex system is so complex in creation and has its own nuances in playing

Re: Reportáž z nejmodernějšího multiplexu v Česku: ...

Vložil buy research proposal online (bez ověření), 26. Prosinec 2017 - 10:03

Obrázek uživatele buy research proposal online

wow, I did not even know that the multiplex system is so complex in creation and has its own nuances in playing