Zvuk míří do 3D, Španělé mají 23.1 surround, Dolby má Atmos

vydáno 27. 4. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Filmy, Hi-Fi audio | 5 komentářů

Tagy: 3D, Atmos, Dolby, Dolby Atmos, Imm Sound

Pokrok je nezastavitelný. Z černobílého filmu se stal barevný, po němém se z plátna začaly ozývat zvuky, které se později rozesely až do osmi kanálů, z 2D na nás panáčci začali vyskakovat do třetího prostoru a než se stačíme vzpamatovat z digitalizace, začne se všechno dít ve 48fps. Myslíte, že už máme všechno za sebou? Kdepak. Přichází pravý 3D zvuk.

Na letošním CinemaConu ho představilo hned několik vystavovatelů, nejvýznamnější jsou však pouze dva. Španělský Imm Sound předvedl svou čtyřiadvacetikanálovou variantu prostorového zvuku, kterou už má nainstalovanou v téměř dvou desítkách kinosálů po celém světě. Jelikož je navíc inženýrům v Imm Sound jasné, že se do takového zvuku nepožene každý, může jejich algoritmus vytvořit audio o 23.1 kanálech i z klasického 5.1 nebo 7.1., a pokud nejsou peníze, může se kinař rozhodnout i pro štíhlejší 14.1 variantu.

Dolby Atmos

Reprobedny jsou pak po kinosálu rozesety nejen po stranách, ale i nad hlavami, díky čemuž je zvuk možné parádně lokalizovat a tak podstatně snáz vytvářet pocit skutečného prostoru. V kombinaci s 3D a 48fps pravděpodobně vražedná kombinace.

Ještě o něco dál je ale Dolby, které má i díky mnohaletým zkušenostem a hlavně dobrému jménu podstatně větší šanci prosadit se. Představilo Dolby Atmos, zvukový systém, který je schopný pojmout až 128 kanálů, distribuovaných do 64 reprobeden. Ty jsou rozesety podobně jako v případě Imm Sound, přičemž důraz je kladen nejen na postranní repro a usazení na stropech, ale i na větší množství kanálů přímo za plátnem.

Čtětě také:

Esa v rukávu od Dolby pak mají podobu snadné distribuce, spolupráce s filmovými studii a promyšlený systém mixování. Zvukař si totiž nevybírá, z jakého kanálu zvuk „poletí“, místo toho rovnou určuje, odkud kam by měl mířit. O zbytek se poperou inteligentní algoritmy. Distribuce? Ten samý soubor bude obsahovat jak 5.1, tak 7.1 i všech 128 kanálů Atmosu. Snazší už to být nemůže.

Dolby Atmos

No a pak je tu poslední, dost možná největší výhoda Dolby – dlouhodobá spolupráce s filmovými studii. Díky tomu minulý rok při premiéře Toy Story 3 zaznělo první skutečné 7.1 a díky tomu si Atmos odbude premiéru ještě letos v nové pixarovce Brave (Rebelka, viz trailer), takže to opět bude animák od tohoto slavného studia, v němž zazní nový zvukový formát.

Strategii pro domácí kina zatím ale Dolby s Atmosem neodhalilo a je dost možné, že se po nějakou dobu bude jednat o formát exkluzivní kinům.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Zvuk míří do 3D, Španělé mají 23.1 surround, ...

Vložil Karbous (bez ověření), 27. Duben 2012 - 21:29

Obrázek uživatele Karbous

„Strategii pro domácí kina zatím ale Dolby s Atmosem neodhalilo…“

Možná proto, že 64 repráků si do pokoje dá málokdo? :-D

Re: Zvuk míří do 3D, Španělé mají 23.1 surround, ...

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Duben 2012 - 11:49

Obrázek uživatele Anonym

tak to vyzera zaujimavo a chcel by som to pocut. Ale len v kine, mne osobne v poho vystaci 7.1 kanalovy zvuk. Zaujimal by ma ten recevier ktory by v zadu mal moznost pripojrnia 64 reproduktorov :-)

Re: Zvuk míří do 3D, Španělé mají 23.1 surround, ...

Vložil marko (bez ověření), 28. Duben 2012 - 11:51

Obrázek uživatele marko

toto sa bude davat asi len do kin pochybujem ze by to mal niekto doma a v SR CR???

Re: Zvuk míří do 3D, Španělé mají 23.1 surround, ...

Vložil Anonym (bez ověření), 29. Duben 2012 - 8:37

Obrázek uživatele Anonym

… ale hrat tu bude asi silene -)

Re: Zvuk míří do 3D, Španělé mají 23.1 surround, ...

Vložil Hexxis (bez ověření), 30. Duben 2012 - 13:25

Obrázek uživatele Hexxis

už vidím jak v těch našich multiplexech davaj takovou sestavu, pustej na to českej dolby digital dabing a lístek bude stát dvakrát tolik…tyvole %) škoda…jinak by to mohl být uzasný zázitek =)

zvláštní je že to má jen jeden subwooferový kanál…většinou už dnes v moderních kinech mají 2