V červnu odstartuje crowdfundingem podpořená výstava o českém filmu NaFilm

vydáno 24. 4. 2015 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky, Tiskové zprávy, Extra HD | téma Filmy, Z domova

Tagy: Filmové muzeum, NaFilm, výstava

Pelíšky, Ostře sledované vlaky a nějakou tu komedii s Vlastou Burianem viděl a dobře zná zřejmě každý český divák. Kolik toho ale o české kinematografii doopravdy víme? S trochou skromnosti určitě ne tolik, kolik bychom chtěli a měli. A to se už v červnu změní.

Interaktivní výstava Na film! - vizualizace

Museum Montanelli v Nerudově ulici v Praze se totiž od června do října tohoto roku promění v Národní filmové muzeum, respektive interaktivní výstavu Na film!, jenž je součástí projektu Národního filmového muzea. Za tím stojí studenti Katedry filmových studií FF UK, přesvědčení o tom, že český film si svoje muzeum jednoznačně zaslouží. A s tím nelze než souhlasit. Kromě tří vybraných expozic, v nichž se dozvíte více o přechodu filmu na zvuk, meziválečné avantgardě a exilové kinematografii se tak můžete těšit na doprovodné cykly přednášek, diskuzí, workshopů, speciální komentované prohlídky a programy pro školy.

Expozice rozmístěná ve třech podlažích bude návštěvníky vybízet k dotyku a vyzkoušení exponátů, z nichž některé pocházejí ze sbírek Národního technického muzea. Jestli něco totiž iniciátorům nevoní, jsou to exponáty v prosklených vitrínách a nezáživná edukační videa.

NaFilm - iniciátorky projektu Adéla Mrázová a Terezie Křižkovská

„Věříme, že je možné vybudovat naprosto jedinečnou kulturní instituci, živé centrum filmu – a doufáme, že se nám podaří navázat dialog a přesvědčit o této možnosti také zástupce významných kulturních institucí a odbornou i laickou veřejnost,“ poznamenávají iniciátorky celého projektu Adéla Mrázová a Terezie Křižkovská.

Chcete-li se o projektu dozvědět více, zamiřte na oficiální webové stránky či Facebook, kde nechybí ani informace o tom, jak se na vzniku a chodu výstavy můžete podílet. Koneckonců, projekt je z části financován i od příspěvků zainteresované veřejnosti, kdy na crowdfundingovém serveru HitHit o více než čtvrtinu překročil požadovanou cílovou částku pro realizaci.

______________________________________________

CO: NaFilm – Národní filmové muzeum

KDE: Museum Montanelli – Nerudova 13, Praha 1

KDY: červen – říjen 2015

OTEVÍRACÍ DOBA: úterý – neděle od 13:00 do 19:00

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Tiskové zprávy, Extra HD

Komentáře