Nové HD videokamery Panasonic HDC-SD5/SX5

vydáno 30. 7. 2007 | sekce Tiskové zprávy | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: 3CCD, Advanced O.I.S., AVCHD, DVD, Full HD, HD, HD Crystal Engine, HDC-SD5, HDC-SX5, HDMI, Leica Dicomar, Panasonic, POWER LCD Extra, Pre-Rec, SD, SDHC, USB Host, videokamera, VIERA Link, VW-BN

Nejvyšší HD kvalita v nejmenším balení na světě

Panasonic dnes představil dvě nové 3CCD videokamery se záznamem v plném vysokém rozlišení full HD. Miniaturní model HDC-SD5, který je nejmenší a nejlehčí HD kamerou na trhu, ukládá záznam na velkokapacitní paměťové karty SDHC nebo SD. Druhý model, HDC-SX5 nabízí možnost ukládat natočené záběry na paměťovou kartu nebo na disk DVD.

Panasonic HDC-SD5/SX5

Panasonic reaguje oběma produkty na dramaticky rostoucí poptávku po velkoplošných televizorech s vysokým rozlišením HD. Formát HD se dnes stává standardem i pro řadu televizních stanic a společně s tímto trendem se vyvíjí i trh video produktů, ať už profesionálních nebo spotřebitelských.

S oběma modely Panasonic HDC-SD5 a HDC-SX5 je možné pořizovat videozáznam v plném HD, tedy v rozlišení 1920×1080 obrazových bodů. Stejně tak jsou oba modely vybaveny původním systémem tří obrazových čipů 3CCD a vyspělým řešením optické stabilizace obrazu O.I.S. Kombinace těchto technologií umožňuje i amatérům pořídit úžasné záběry, které vynikají jemností detailů, neskutečnou ostrostí a jasnými barvami. Kvalitu video záznamu pořízeného novými videokamerami oceníte při sledování na kterémkoliv televizoru, ale plnohodnotný zážitek získáte až při zobrazení na velkoplošném televizoru s podporou plného HD.

Oba nové modely jsou vybaveny unikátní funkcí Pre-Rec, která zajistí, aby vám neuniknul žádný záběr, ani když nestihnete stisknout spoušť. S touto funkcí kamera neustále nahrává a automaticky ukládá do vyrovnávací paměti tři sekundy aktuálního záznamu. Pokud najednou stisknete spoušť, tyto tři sekundy před jejím spuštěním se automaticky přidají z vyrovnávací paměti na začátek záznamu.

Panasonic HDC-SD5

Panasonic HDC-SD5 s podporou paměťových karet SDHC je ještě menší než současný hit, videokamera SD1 na paměťové karty, která si u nás získala obrovskou popularitu. SD5 je dnes nejmenší a nejlehčí 3CCD videokamerou s podporou plného HD na světě. Díky absenci mechanických částí je i model SD5 vysoce odolný vůči otřesům. Videokamera je vybavena novou funkcí USB Host, jež významně usnadňuje ukládání dat a usnadňuje přehrávání záznamu. Pomocí přenosné DVD vypalovačky Panasonic VW-BN1 můžete uložit záznam v původním formátu AVCHD a ihned si jej vychutnat na velkoplošném televizoru. Kamera bude k dostání ve dvou barevných variantách: v luxusním černém provedení a v elegantní kombinaci černé a stříbrné.

Panasonic HDC-SX5

Panasonic HDC-SX5 ukládá videozáznam v plném vysokém rozlišení HD na paměťové karty SDHC/SD i na DVD disky. Na paměťovou kartu SDHC o kapacitě 8 GB (na trhu se objeví letos v září) uložíte až 180 minut záznamu a na dvojvrstvý disk DVD-R až 60 minut. Při využití obou médií tak můžete pořídit plnohodnotný HD záznam v celkové délce 4 hodin. Model SX5 je rovněž vybaven praktickou funkcí pro kopírování záznamu z karty SDHC/SD na DVD disk pomocí jediného tlačítka a bez nutnosti připojovat kameru k počítači. Na DVD disk můžete uložit záznam i ve standardním DVD formátu MPEG2, takže výsledný disk lze okamžitě přehrát na kterémkoli běžném DVD přehrávači. Před nahráváním stačí zvolit požadovaný formát záznamu.

Nové modely videokamer podporují vysoce kvalitní formát AVCHD a oba disponují systémem 3CCD, který se již stal standardem u profesionálních přenosových kamer. Panasonic kamery rovněž vybavil zdokonaleným systémem optické stabilizace obrazu Advanced O.I.S. Díky těmto špičkovým technologiím a plnému rozlišení HD 1920×1080 jsou obě novinky ideálním nástrojem pro pořizování videozáznamu v nepřekonatelné kvalitě, která vás při prohlížení na velkém HD televizoru doslova uchvátí.

Oba modely se objeví na našem trhu počátkem září letošního roku. Jejich cena ještě nebyla stanovena.

Nové vlastnosti a funkce

Záznam v plném HD rozlišení 1920×1080 bodů

Díky rostoucí popularitě televizorů s podporou vysokého rozlišení HD a přechodu řady televizních společností na tento formát se rozlišení HD, tedy 1920×1080 obrazových bodů, v dohledné době stane standardním nahrávacím videoformátem. Zatímco běžné záznamy mají horizontálně 1440 bodů, záznam v plném HD jich má 1920. Běžný záznam pracuje s celkem 1,55 milionu obrazových bodů, plné HD nabízí asi 2,07 milionu, což je přibližně o 30 procent víc. Plné HD proto nabízí naprosto bezkonkurenční podání i těch nejjemnějších detailů a naprostou ostrost obrazu. Rozdíl v kvalitě záznamu poznáte na první pohled i při sledování na běžném televizoru, avšak ten pravý zážitek z HD vás čeká při jeho prohlížení na velkoplošném HD televizoru.

Zdokonalený systém optické stabilizace obrazu

Kamery SD5 i SX5 jsou vybaveny novým systémem optické stabilizace obrazu (Advanced O.I.S.), který kompenzuje rozechvění obrazu osmkrát častěji než předchozí systém, což vede k vyšší přesnosti obrazu. Systém používá pohybová čidla, která detekují jakýkoli pohyb nebo chvění ruky a následně nastaví optickou osu tak, aby tento pohyb kompenzovala. Zatímco předchozí systém prováděl tuto kontrolu a následnou kompenzaci zhruba 500krát za sekundu, u nového systému je tato frekvence 4000/s. Jelikož se jedná o plně optický systém stabilizace, nedochází při kompenzaci chvění k žádné ztrátě kvality záznamu. Rozmazané záběry, které jsou nejčastěji důsledkem přirozeného chvění ruky, jsou díky tomuto systému minulostí a záznam je vždy neobyčejně ostrý. Tuto funkci oceníte zvláště při přehrávání záznamu na velkém HD televizoru, který díky velké zobrazovací ploše odhalí i sebemenší nepřesnosti a nedokonalost pořízeného záznamu.

Systém 3CCD

Systém tří obrazových čipů s názvem 3CCD využívá většina profesionálních přenosových zařízení včetně kamer Panasonic, které přenášejí dění na olympijských hrách na televizní obrazovky milionů diváků po celém světě. Společnost Panasonic upravila profesionální systém 3CCD tak, aby se dal využít i ve spotřebitelských modelech. V systému 3CCD je světlo, které do přístroje vchází objektivem, rozloženo na tři primární barvy (červenou, zelenou a modrou), přičemž každý tento signál zpracovává jeden ze tří čipů CCD. V porovnání s běžnými 1CCD kamerami nabízí systém 3CCD podstatně realističtější barvy, jemnější podání detailů a lepší gradaci barevných odstínů.

Objektiv Leica Dicomar

Fotografové po celém světě znají společnost Leica Camera AG jako výrobce špičkových fotoaparátů a objektivů. Vynikající optická technologie Leica v kombinaci s prvotřídní digitální technologií vyvinutou společností Panasonic dala vzniknout objektivům Leica Dicomar. Objektiv Leica Dicomar použitý v modelech HDC-SD5 a HDC-SX5 obsahuje 12 prvků v osmi skupinách při použití optických členů s velmi vysokým indexem lomu (tzv. nízkodisperzní), které zabraňují rozmazání barev. Všech 14 prvků je ošetřeno speciálním několikavrstevným antireflexním povrchem, jenž minimalizuje chromatickou aberaci, takže výsledkem jsou jasné a ostré záběry.

Leica je registrovanou obchodní známkou společnosti Leica Microsystems IR GmbH a Dicomar je registrovanou obchodní známkou společnosti Leica Camera AG.

Procesor HD Crystal Engine

Pro nový čip CCD s podporou plného HD byl inovován i proslulý procesor Crystal Engine, který nabízí nový systém redukce obrazového šumu a inteligentní automatické nastavení kontrastu. To přispívá k vyšší kvalitě záběrů a zároveň snižuje spotřebu energie. Nový procesor HD Crystal Engine tak nabízí vynikající záběry a zároveň delší životnost akumulátoru.

Pre-Rec

Většina videoamatérů dobře zná situaci, kdy promarnili kritický okamžik a začali natáčet pozdě, přestože byli přesvědčeni, že spoušť stiskli včas. Například pokud chcete zachytit gól při fotbalovém zápase, musíte stisknout spoušť pokaždé, když se hráč chystá ke střele. Bohužel, velmi málo střel skončí gólem, ale natočit musíte všechny, co kdyby… Funkce Pre-Rec tento problém odstraní. Při její aktivaci kamera neustále nahrává a automaticky ukládá do vyrovnávací paměti tři sekundy aktuálního záznamu. Pokud najednou stisknete spoušť, tyto tři sekundy před jejím spuštěním se automaticky přidají z vyrovnávací paměti na začátek záznamu, takže můžete zachytit hráče, jak skóruje, i když jste spoušť stiskli až po vstřelení gólu. Funkce Pre-Rec je obzvláště praktická při snaze zachytit náhlé události.

Inteligentní nastavení kontrastu

Tato nová inteligentní funkce měří okamžitou intenzitu okolního světla a podle ní nastavuje kontrast. Funkce nabízí kontrolu nad mnohem širším spektrem světelných podmínek a zabraňuje vybledlým záběrům při ostrém světle, stejně jako tmavým záběrům za špatného osvětlení. Výsledný záznam je tak přirozený a kontrastní. Dokonce i když natáčíte proti světlu, výsledek bude přirozený a věrný.

Širokoúhlý LCD panel

Modely SD5 a SX5 jsou vybaveny novým LCD panelem o rozlišení 300 000 bodů a úhlu pohledu 170 stupňů vertikálně i horizontálně. Široký zorný úhel je velkou výhodou např. při pořizování záznamu z nadhledu nebo podhledu. Rovněž jej oceníte při přehrávání záběrů na kameře, kdy záznam může sledovat více lidí najednou.

POWER LCD Extra

Jas LCD panelu lze nastavit na dvě úrovně, podle množství okolního světa. Při nastavení jasnější úrovně je obraz ostrý a dobře čitelný i za slunného dne.

Přehrávání

VIERA Link

Modely SD5 a SX5 jsou kompatibilní se systémem VIERA Link. Po připojení k televizoru Panasonic VIERA prostřednictvím kabelu HDMI můžete kameru ovládat pomocí dálkového ovládání televizoru a pokynů na obrazovce. Díky tomu je prohlížení záznamů v plném HD formátu pohodlnější.

Přímý náhled prostřednictví slotu pro paměťové karty SD

Paměťovou kartu SDHC/SD můžete z kamery jednoduše vyjmout a vložit do stejného slotu v televizoru Panasonic VIERA PZ700 a okamžitě máte přístup k záběrům pořízeným v HD formátu AVCHD.

Ostatní modely televizorů Panasonic VIERA vybavené slotem pro paměťové karty SD umožňují prohlížení fotografií ve formátu JPEG.

Archivace

Funkce USB Host u modelu SD5

Většina lidí používá videokameru ke třem účelům: pořizování záznamu, jeho přehrávání a archivaci. Každá z těchto činností by měla být co nejjednodušší. Společnost Panasonic proto vyvinula řadu nových vlastností a funkcí, které na tyto požadavky reagují. Například kopírování video záznamu z paměťové karty formátu SDHC/SD na DVD disk vyžadovalo dva kroky: nejprve bylo nutné data zkopírovat do počítače, potom vypálit z počítače na disk. U modelu SD5 tento komplikovaný postup odpadá díky funkci USB Host, jež umožňuje snadné přehrávání nebo ukládání video nahrávek na DVD disky. Stačí připojit SD5 pomocí USB kabelu k vypalovačce Panasonic VW-BN1 a stisknout jediné tlačítko. Záznam se zkopíruje z karty SDHC/SD na DVD disk ve formátu AVCHD. Vypálené DVD je možné přehrát přímo z vypalovačky, takže pokud se budete chtít podívat na záznam v té nejvyšší kvalitě, stačí mít po ruce vypalovačku, kterou propojíte s kamerou SD5 a HD televizorem.

Panasonic HDC-SD5 a vypalovačka VW-BN1

Dabing jedním tlačítkem u modelu SX5

SX5 je hybridní kamera, jež dokáže záběry v plnohodnotném HD ukládat jak na paměťové karty SDHC/SD, tak DVD disky. Data kopíruje z paměťové karty na disk interně, díky čemuž se uživatel při kopírování obejde bez osobního počítače. Je tak možné snadno kopírovat záznam z karty na disk DVD pro účely archivace. Po připojení kamery k televizoru prostřednictvím HDMI kabelu lze záznam prohlížet v nejvyšší kvalitě i bez DVD přehrávače.

HDMI kabel není součástí dodávky.

Editační software HD writer 2.0. (modely SD5 i SX5)

Videozáznamy pořízené ve vysokém rozlišení HD lze editovat za pomocí dodávaného softwaru nebo uložit na DVD disk. Video data lze ukládat buď ve formátu AVCHD nebo DVD-VIDEO, podle toho, jakým způsobem budete chtít záznam později přehrávat. Nahrávky pořízené ve vysokém rozlišení HD AVCHD jsou vhodné pro přehrávání například na přehrávačích Blu-ray, zatímco DVD-VIDEO (standardní rozlišení) lze přehrávat na standardních DVD přehrávačích.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: Nové HD videokamery Panasonic HDC-SD5/SX5

Vložil AnonymVladimír Čermák (bez ověření), 13. Červenec 2008 - 13:52

Obrázek uživatele AnonymVladimír Čermák

Prosil by jsem vypalovačku DVD VW-BN1 Moje adresa: Vladimír Čermák Vodárenská 2359 Kladno 2

Zaslat na dobírku. Děkuji 272 01