Národní filmový archiv staví nový depozitář pro 100 milionů metrů filmu

vydáno 26. 3. 2015 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky, Tiskové zprávy, Extra HD | téma Filmy, Z domova

Tagy: depozitář, film, Hradištko, Michal Bregant, Národní filmový archiv, NFA

Aby se české kinematografické dědictví mělo „jako v bavlnce“, je třeba se o něj dobře starat a především ho za správných podmínek skladovat. Tuto nelehkou povinnost má Národní filmový archiv (NFA), který za tímto účelem zahájil výstavbu nového depozitáře v obci Hradištko v okrese Praha-západ (tam se aktuálně nachází i stávající depozitáře z 70. a 90. let minulého století). Na základní kámen stavby symbolicky poklepal již v úterý 24. března ministr kultury Daniel Herman a generální ředitel NFA Michal Bregant.

„Filmový materiál je prokazatelně nejspolehlivějším nosičem pro pohyblivé obrazy, a proto NFA mnoho let usiloval o vybudování depozitáře, který zajistí dlouhodobé uchování našeho filmového dědictví. Nový depozitář bude splňovat nejpřísnější standardy péče a my se díky němu dostáváme na úroveň nejúspěšnějších filmových archivů v Evropě,“ říká generální ředitel NFA Michal Bregant.

NFA - depozitář Hradištko

Nový depozitář by na vzniklé ploše měl pojmout až 100 milionů metrů filmu a bezpečně uloží především nehořlavé barevné materiály – jedná se o veškerou barevnou produkci československé a české kinematografie na nehořlavém filmu, tedy od padesátých let do současnosti, ale také zabezpečovací materiály ke starším filmům, které NFA překopíroval z nitrátních na nehořlavé materiály (místo v Hradištku naleznou ale i cenné černobílé filmy, například od Jana Kříženeckého či kulturní památka, záznam procesu s Miladou Horákovou).

„Například takzvané pamětnické filmy z éry první republiky bude NFA postupně zpřístupňovat v podobě, která se bude maximálně blížit původnímu uvedení, a i k tomu je zapotřebí uchovat původní materiály, které jsou tím nejspolehlivějším nosičem,“ doplňuje Bregant.

NFA - depozitář Hradištko

V ochranném prostředí při teplotě –5 °C a relativní vzdušné vlhkosti 35 % bude uloženo 45 000 rozmnožovacích materiálů a 15 000 vzácných kopií (teplota zabraňuje vzniku chemických procesů zkracujících životnost materiálu, vlhkost zase zabraňuje vysychání a smršťování filmu). Kromě filmů v depozitáři najdou nový domov i s filmem související materiály, a to písemnosti, plakáty a skleněné a fotografické negativy. (Depozitář velkoplošných plakátů například uchová na 1 500 cenných tisků ve specializovaném závěsném zařízení, kde budou navinuty na nekyselých tubusech o průměru 30 cm.)

Depozitář za 116,5 milionů korun podle návrhu ing. arch. Martina Kotíka a projektu společnosti Arch.Design staví akciová společnost HOCHTIEF CZ, která by měla stavbu dokončit za přibližně 11 měsíců (tedy v únoru 2016). Stěhování obrovského množství filmových materiálů bude posléze kvůli nutné aklimatizaci trvat zhruba 10 let. Před stěhováním do novostavby projde totiž každý film aklimatizační komorou, ve které stráví 24 hodin. Aklimatizací projde 10 000 negativů hraných a 21 000 negativů nehraných filmů, 4 000 duppozitivů hraných a 10 000 duppozitivů nehraných filmů a 15 000 kopií. Negativy a duppozitivy jsou přitom ty nejcennější a nejkvalitnější materiály, které posléze slouží k výrobě kopií pro promítání.

NFA - depozitář Hradištko

NFA patří k deseti nejstarším a největším filmovým archivům na světě. Byl založen roku 1943 a již v roce 1946 se stal členem Mezinárodní federace filmových archivů – FIAF. V České republice se NFA řadí k nejvýznamnějším paměťovým institucím; vedle plnění archivní role hospodaří s českými filmy a zabývá se vědeckou a publikační činností, prezentací filmového dědictví a podporou současné české kinematografie.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Tiskové zprávy, Extra HD

Komentáře