TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám sběratelství začalo lézt na nervy

vydáno 16. 6. 2014 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy, Z domova | 13 komentářů

Tagy: Blu-ray, Collector's Edition, film, HD, sběratelská edice, sběratelství, SteelBook, téma

Jak dlouho sbíráte Blu-ray? Rok, dva? Pět? Nebo jste se do první placky zakousli už v samotných začátcích, tedy v době, kdy proti Blučkům stálo HD DVD? Jak se za tu dobu váš postoj k Blu-ray změnil? Máte na amaraye a limitované edice speciální poličky, kam si ty nejzajímavější kousky vystavujete, nebo naopak patříte mezi ty, kterým krabičky s filmy akorát lezou na nervy a těšíte se na nějaké pořádné VoD?

Ať už se řadíte mezi jakékoli HDmagory, asi se shodneme na tom, že prvotní impuls, proč jste se do kupování filmů na Blu-ray pustili, byl jednoduše ten, že jste si chtěli své oblíbené fláky užít v co nejvyšší možné kvalitě. Protože co si budeme povídat, navzdory tomu, co nám říkaly maminky a přítelkyně a co psali někteří “odborníci” v médiích, mezi SDčkem z DVDčka a FullHDčkem z Blu-ray je sakra rozdíl a je vysoká šance, že pokud čtete tyto řádky, jste si ho moc dobře vědomi.

Podobnou webovou kolekci má asi každý sběratel

Stejně jako v dobách VHSek, Laserdisců nebo DVDček, i kolem Blu-ray téměř okamžitě vznikla nemalá komunita lidí, kteří při nakupování filmů vnímají ještě jeden rozměr celého procesu. Nezajímá je pouze, zda dostanou svůj oblíbený film a jestli je na disku dabing nebo titulky. Naopak, občas si koupí i snímek, který je jim úplně ukradený. Tihle lidé přemýšlejí o svém nákupu mnohem hlouběji. Jsou to sběratelé. Něco vám o nich povíme:

Jsou to šílenci…

…a hrdě se k nim hlásíme.

Sběratelství Blu-ray, stejně jako tomu bylo s předešlými formáty, umí být časově a finančně zatraceně náročná disciplína, jejíž pravidla se za těch necelých osm let existence stačila ve velkém změnit – a ne vždy k lepšímu. O tom ale o pár odstavců později. Jak se tedy člověk k takovému sbírání vůbec dostal?

Dovolte mi mluvit chvíli za sebe, i když se to bude mít podobně i u spousty dalších sběratelů. V době, kdy se formát rozjížděl, bylo tady v Česku docela těžké sehnat pořádný release. Nabídka titulů byla velmi omezená, disky extrémně drahé (vzpomínka na ten první koupený nás všechny bolí dodnes – devět stovek za placku s katalogovým filmem) a něco jako sběratelské edice neexistovalo, o bonusových výbavách ani nemluvě. Avšak v zahraničí na tom byli podstatně lépe a jelikož se Blu-ray téměř zbavil regionálního kódování (striktně se ho drží jen některá studia a většina zámořských vydání tak bývá region-free), odpadla – jestliže se člověk rozhodl pro import – potřeba koupě region-free přehrávače. Pokud tedy zájemce o větší množství filmů na Blu-ray neměl problém s anglickým zvukem nebo titulky, byl pro něj dovoz docela jasnou volbou.

Povědomý obrázek pro většinu sběratelů

To totiž bývaly časy, kdy se počet českých Blu-ray edic pohyboval v desítkách, zatímco v Americe a dalších velkých trzích ve stovkách. Importu také nahrávala ekonomická situace, dolar se totiž po hlubokých propadech pohyboval mezi šestnácti a sedmnácti korunami, navíc tu nebyl žádný celní či DPH limit. Takže pokud člověk koupil pět filmů na Blu-ray, mohlo ho to včetně poštovného vyjít v průměru třeba na dvanáct stovek. To je rok 2007 nebo podobně. Tedy doba, ve které byste si tu za podobné peníze koupili jeden a čtvrt filmu. Navíc bez bonusů. Než se člověk vzpamatoval z těch nesmyslně nízkých cen, začaly se mu doma kupit Blučka ze všech koutů světa. Jenže s amarayi začala být hodně rychle nuda. Na scénu tak nastupují speciální, limitované, výroční, sběratelské a čertví jaké ještě edice. A sběratelům placek s filmy se otevírají vrátka do další dimenze.

Začalo to nevinně edicemi, jejichž existence dávala smysl.

Formát, jehož nabídka sice rychle rostla, v letech 2007 – 2009 postrádal opravdové tituly “to die for”. A jejich příchod uměla studia velmi chutně okořenit. Vzpomínáte na Blade Runnera? Pětidisková edice se všemi myslitelnými sestřihy, kopou bonusových materiálů a hlavně: místo klasického amaraye v kufříku. Nebo ještě ten samý měsíc, tedy v prosinci 2007: Blízká setkání třetího druhu v přenádherném digibooku. O rok později Matrix (a japonská edice s Nabuchadnezzarem) nebo famózní limitka všech filmů Dirty Harryho, s níž Warneři odstartovali dárkové megaedice, které obsadily rok 2009: Čaroděj ze země Oz (v limitované edici mimo různých knižních materiálů dokonce hodinky!), Jih proti Severu (opět natřískané balení se semišovou povrchovou úpravou), z novinek pak Watchmen s modelem Night Owl, Wanted, Já, legenda, nebo třeba jumbo steelbook Bratrstva neohrožených. Ano, rok 2009 byl z pohledu sběratele jedinečný.

Skvostný steelbook Šípkové Růženky z Future Shopu - extrémně limitovaný počet kusů, cena na ebay 11 tisíc korun!

Jenže v tom samém roce se také postupně rozjela mánie kolem steelbooků. Ano, existovaly už několik let jako alternativní balení pro DVD, v případě Blu-ray se ale začaly první objevovat až v roce 2008 s boomem datovaným právě o rok později. První britské kousky jako Sweeney Todd, Wanted (před re-releasem) nebo 10000B.C. jsou dávno OOP (out-of-print, kouzelná zkratka, která vykouzlí úsměv na ústech každého sběratele, protože znamená, že už se daná edice nedá oficiálními cestami sehnat, tudíž jí stoupla hodnota). Jsou ale vzpomínkou na éru, která už je za námi. Narozdíl od současnosti to byly časy, kdy shánění steelbooků znamenalo skutečné dobrodružství.

Tituly se vyráběly v nižších nákladech pro omezené množství trhů, často tedy byly vyprodané ještě v rámci předobjednávky. Jako třeba německý steelbook Ramba. Nebo jakékoli steelbooky disneyovek od kanadského řetězce Futureshop (něco jako u nás Electroworld, jen … větší), který si na poli steelbooků dlouho držel exkluzivitu a hlavně produkoval famózní artworky. Člověk musel prosedět hodiny u internetu a buď stihnout předobjednávku (v případě německého importu), nebo si (v případě Kanady) najít přímo člověka, který vedle Futureshopu bydlel a byl ochotný v den releasu do kamenné pobočky hned během první hodiny od otevření zajít a jednu kopii vzít i pro vás (on-line šlo objednat kvůli ohromnému zájmu jen jeden kus na hlavu…ale nešlo ho poslat mimo Kanadu).

Zní to šíleně? Tak to abych vám ani nevyprávěl o výletech do německých Mediamarktů a Saturnů pro steelbooky, které už se daly sehnat jen v kamenných obchodech, protože Amazon svůj příděl vyprodal. Tradeování prvních tuzemských releasů s lidmi, kteří sbírali steelbooky ze všech trhů najednou (takže měli od jednoho filmu třeba deset skoro totožných steelbooků) za kousky z Asie. Shánění australského e-shopu, který byl ochotný exportovat edice exkluzivní tamnímu trhu. O bidování na e-Bayi samozřejmě ani nemluvě.

Pinocchio v dřevěném boxu - 3000 kusů s dostupností pouze v Německu - dnes rarita

Byly to prostě časy, kdy sběratelství steelbooků obnášelo něco víc, než si jen skočit na tuzemský e-shop, třikrát kliknout a o den později zamávat pošťákovi. Člověk musel vynaložit ohromné úsilí. Úsilí, které se samozřejmě vyplácelo. Tehdá jste mohli říct, že máte ten který film v edici, o jejíž existenci v Česku vědělo tak pět lidí a z těch pěti jste byli pravděpodobně jediní, kteří jí měli. Nebo jste mohli sběratelství brát jako zhodnocování svých peněz. První steelbooky jako Sweeney Todd nebo Rambo se prodávaly za třicet liber nebo euro. Dnes za ně na e-Bayi zaplatíte desetinásobek. Futureshop steelbook edice Iron Mana se na tom samém portálu momentálně prodává za dvanáct tisíc korun, ačkoliv už za sebou má velmi podobný re-print. Dvanáct tisíc korun! Teď možná chápete ty hodiny prosezené za monitorem.

Jenže jak si atraktivitu takových edic uvědomovalo čím dál více studií, distributorů a prodejců, začalo se jich logicky o to více objevovat. Až jsme se postupně dostali do situace, kdy začaly vznikat re-printy populárních edic (jako právě zmiňovaný Iron Man, Wanted, Sweeney Todd…naštěstí trochu odlišné, takže na hodnotě prvotin neubraly), steelbooky vznikají v ohromných počtech (což samozřejmě hodnotu sráží) a hlavně v nich vychází snad každý druhý film – často i takové, které si prémiové balení docela jistě nezaslouží. Navíc se objevilo několik “konkurenčních želez” jako Futurepack a Metalpack. Trhy se začaly kovovými krabičkami přesycovat. Najednou je má každý, i lidé, kteří si ani neuvědomují, že “je to něco spešl”. Steelbooky se volně povalují vedle amarayů a co před několika lety byla exkluzivní záležitost, která se objevovala ve stovkách kusů na dvou až čtyřech trzích na celém světě, je nyní záležitost mainstreamová – steelbooky má snad každý trh, kde se Blu-raye vydávají, edice se lisují po tisících a měsíčně jich vychází tolik, že to člověk nestíhá sledovat. Jen z těch posledních – proč bych si, proboha, měl kupovat ve steelbooku Šmouly, Jacka Ryana, 47 Ronin, After Earth, Jeníčka a Mařenku, Die Hard 5 … dostali jsme se tak daleko, že studia ve snaze prodat o jednotky více kopií sračkoidních filmů vydávají tyhle horory ve steelboocích. Protože ta poptávka po nich samozřejmě ze strany sběratelů bude vždy.

Je to pouze logické vyústění a nezvratný jev. Ale prostě je to škoda.

Steelbook Expendables 1+2 - první česká vlaštovka Filmareny

Samozřejmě byste mohli oponovat, že stále existuje jistá exkluzivita. V Česku díky práci lidí z Filmareny – například steelbook prvního a druhého dílu Expendables. Jenže aniž bych chtěl tuhle práci nějak znehodnocovat – brání vám snad něco v tom, abyste na Filmarenu hned teď šli a tuhle exkluzivní limitovanou edici si koupili? Nebrání. Protože už jí mají několik měsíců skladem. Všichni sběratelé z Česka i Slovenska ji mají doma, koupilo si jí zcela určitě i několik “normálních lidí”, stejně tak docela jistě nějaké ty kusy odpluly do zahraničí za dalšími sběrateli (ona je ta komunita dost uzavřená, takže se samozřejmě ví i o železu z toho Československa, jak je odtamtud Džegr). Tu edici už mají všichni. Ale pořád je k sehnání. V čem konkrétně spočívá to slovo limitovaná? Opakuji, rozhodně nechci srážet práci hochů z Filmareny. Spíš se snažím poukázat na to, jak sběratelství degradovalo. Narazit momentálně na nějaký steelbook, jehož hodnota bude časem růst, je čím dál větší umění. V tom horším slova smyslu. Už to není taková zábava. Už se vytratilo veškeré kouzlo.

Trošku to kompenzuje fakt, že opravdové sběratelské edice, do kterých už člověk musí investovat tisíce, nikoli stovky, stále vznikají. V menších počtech, jsou exkluzivní různým trhům (střílím od boku – třeba německý Man of Steel se soškou Supermana) a i když se v některých případech nevyprodají, ona přidaná hodnota jim zůstane. Furt to je edice, kterou koupíte jen v jedné zemi, nebo u jednoho prodejce (ano, jako Expendables … ale je to něco jiného než ty všudypřítomné steelbooky!), případně se opravdu rozprodá (zdravíme Predátora) a už se docela jistě nedočká re-printu. Je to edice, kterou si nějaký lojza nekoupí omylem místo amaraye, protože je docela rozdíl, jestli si domů nesete krabičku za šest stovek, nebo bednu za dva a půl tisíce. Díky takovým edicím bude sběratelství i nadále zajímavé a právě takové edice se nikdy nestanou mainstreamovou záležitostí jako steelbooky. Díky Bohu za to.

Predátor (sběratelská Blu-ray edice) - za touhle nádherou se v obchodech jen zaprášilo, aniž by polovina lidí věděla, kam si ji postaví

Nicméně asi jste pochopili, kam tímhle dlouhým elaborátem mířím. Ze sběratelství Blu-ray se stala rutina. Vytratilo se z něho veškeré dobrodružství. Vždy tu budou nějaké ty limitky, které ještě budou zajímavé (třeba Gravitace, nebo možná nedávno zmršený Vlk z Wall Street, jehož defekt by se mohl přetavit ve vzácnost, pokud bude kopie stažena z trhu a nahrazena nezávadným produktem – třeba jako tomu bylo u korejského metalpacku Dne nezávislosti, ten měl v prvním printu na hřbetu chybně název a stala se z něho extrémně vzácná záležitost). Ale už tomu chybí ten punc výjimečnosti, protože mezi majitele sběratelských edic se můžou připlést i obyčejní zákazníci. Protože těch sběratelských edic už je tolik, že o nich člověk ztrácí přehled. Protože veškerá dostupnost se zúžila v několik kliků myší.

Neberte mě špatně. Blu-raye sbírám od samého začátku a pravděpodobně s tím nikdy nepřestanu. Stejně jako nikdo z redakce HDmagu. Za těch pár let se ze mně ale veškerý drive k utrácení bambiliard za edice, které dost možná ani nerozbalím, vytratil. Ne proto, že musím platit účty. Jednoduše z toho důvodu, že už se z toho vytratila exkluzivita. Už nemůžu říct „Podívej, tahle edice vyšla v Norsku v limitovanym množství dvou tisíc kusů a jsem pravděpodobně jedinej, kdo jí v Česku má“. Dneska ta edice vyjde na každém trhu, koupí si jí všichni, ještě zůstane na skladech a o několik měsíců později se dočká reprintu. To je prostě nuda.

Naštěstí to nemění nic na tom, že veškeré návštěvy při pohledu na ty poličky zaplněné modrými krabičkami třeští bulvy jak na sedmý div světa. To jsou okamžiky, kdy sběratelovo srdce zaplesá vždy. A z velké části to děláme kvůli nim, ne?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 17. Červen 2014 - 8:47

Obrázek uživatele Stíhač

autore nezoufej, s příchodem 4K začne další kolo! :D

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil th0ca (bez ověření), 17. Červen 2014 - 13:39

Obrázek uživatele th0ca

Jo, ta stena vypada luxusne. Znam i lidi, kteri to maj ve vitrinkach, pekne podsviceny ledkama. Rozdeleny atp. No, moje stena s nejakyma 150 ks bluckama se tomu nemuze rovnat :D Ale v zivote sem neprisel na zpusob podle ceho to rovnat.

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil Psema (bez ověření), 17. Červen 2014 - 14:14

Obrázek uživatele Psema

Já nakonec vsadil klasicky na abecední pořadí. Ale irituje mě to, takže se zase možná vrátim k žánrovýmu rozřazení, kde se subkategorizuje abecedně. :D Ale co pak budu dělat se sériema třeba od Marvelu nevím. Asi separovaný poličky… anebo to asi nechám jenom jako nesystematickej bordel. :D

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil st (bez ověření), 19. Červen 2014 - 19:50

Obrázek uživatele st

Já to mám žánrově nebo podle vztahu k těm filmům a pak už jen podle estetického cítění, tj. podle barev atp. :) … Musí to nějak vypadat a toho člověk abecedním řazením nedosáhne ;)

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil marko (bez ověření), 17. Červen 2014 - 14:27

Obrázek uživatele marko

no ja uz som presiel len na plastove krabicky, SB ma nebavia mam ich v zbierke tusim 10 kuskov…

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil Ferry Sally (bez ověření), 18. Červen 2014 - 16:14

Obrázek uživatele Ferry Sally

No já když koupím Steelbook tak v něm musí být opravdu hodnotný film. Jinak PŘIBLBLÉ FUTUREPACKy zásadně NEKUPUJI!!! To si radši vezmu obyčejný amarayi.

Zdravím.

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil Venca (bez ověření), 18. Červen 2014 - 18:35

Obrázek uživatele Venca

Ahoj lidi, rád bych se zeptal, zda náhodou někdo neprodáváte, nebo nějaký váš známý, Hru o trůny na BD 1 serii tu edici s vejcem. Měl bych o ni zájem.

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil Bořek (bez ověření), 19. Červen 2014 - 23:35

Obrázek uživatele Bořek

Hodně mě sejří, že tu distribuce vydává něco jako Šmouly apod ve steelech a jiných limitkách a super filmy jako Iron Man 1 (a limit kolekce 1–3), Vykoupení z věznice Shawshank, Forrest Gump, Zelená míle, Old Boy, Věc, Motýlek, Frajer Luke, Peklo, Nelítostný souboj, Mafiáni, Příběh z Bronxu, Spáči, Gauneři, Psí odpoledne, Čínská čtvrť, Špinavé ulice, Zlí hoši, Krycí jméno Donnie Brasco, Leon, Ronin, Jackie Brown, Sbal prachy a vypadni, Město bohů, Ovícení, Americká krása, Kult Hákového kříže, Ctihodný občan, Collateral, Cellular, Statečné srdce, Gangy NY, Osudový dotek, Crash, Volný pád, Lepší zítřek 1+2, Killer, Hard Boiled, Full Contact, Brutální nikita, Moucha 1+2, REC 1+2, Pád do tmy, Strašák, Strach a hnus v Las Vegas, Hra, Jmenuji se Sam, 21 gramů, Odplata, 4 bratři, Obchodník se smrtí, Těžká váha, Million Dollar Bitch, Trainspoting, 12 opic, Nekonečný příběh, Operace hacker, Zátah, Černá kniha, Vojna a mír originál, Millenium trilogie originál, Mechanický pomeranč, Kill Bill t.w.b.a., Bullitův případ, Memento, Amores Péros, Co dělat v Denveru když člověk nežije, Pomáda.. mám se upsat k smrti nebo co? Warrior, Looper, Země bez zákona s originál obrazem, Zuřící býk s CZ titulky! … na ty distribuce TOTAL se*e!!! :-/

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil Bořek (bez ověření), 19. Červen 2014 - 23:37

Obrázek uživatele Bořek

jako že vedle 50% šitů ve steelech a limitkách – tu nejsou 80–90%+ filmy ani v papírovejch pošetkách vydaný doteď :-/

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil j4c0 (bez ověření), 21. Červen 2014 - 12:23

Obrázek uživatele j4c0

Zajímavý článek, místy sice pár nepřesností (byl to A. ironpack Dne nezávislosti a B. byl čínský, v Koreji snad žádný ironpack ani nevyšel…), ale to není to podstané. Sice bd tak dlouho jak autor nesbírám, ale nemůžu souhlasit s tím, že už tu není exkluzivita. Samozřejmě pokud to vztáhneme na evropský trh – ať už u nás (ve světe bezcenné na pár výjimek) nebo třeba zavvi, kteří chrlí jeden steelbook za druhým a každý se špetkou rozumu si ho radši napřímo objedná, než platit ty nesmysly na aukru, možná ještě amazon(y)…Záleží prostě hodně na tom, co a kde člověk shání, přičemž celé težiště toho opravdu hard core sběratelství se akorát přesunulo do Asie – co třeba všechny ty edice od Blufans, kteří stále ještě nemají online obchod a pokud neznáte ty správné lidi, jdou sehnat jen na ebayi za hodně přemrštěné ceny? To samé HDzeta – odvážím se tvrdit, že lidé, kteří mají jejich Lawrence z Arábie, by se u nás dali spočítat na prstech jedné ruky. Co korejští kimchidvd a jejich předobjednávky, které byly v poslední době vyprodávány v řádech jednotek až deítek minut? Nebo třeba korejský Plain Archive, steelbooky s krásnými slipy s Taiwanu atd. Chápu, že člověk může být po těch letech sbírání a následného boomu rozmrzelý, ale opravdové klenoty se dají najít pořád. Sběratelství zdar! ;)

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil st (bez ověření), 21. Červen 2014 - 19:10

Obrázek uživatele st

tady nejsou lajky, tak lajk :-)

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil Jirka (bez ověření), 13. Leden 2017 - 22:49

Obrázek uživatele Jirka

Já bych ještě dodal, že steelbook v dnešní době je prostě předražený klump. Kdo může věřit v exkluzivitu něčeho, co má horší a náchylnější stavbu, než běžný plast. Co se mi dostává do rukou poslední dobou je hnus. Proto kupuju jen pro mě BEST filmy a k tomu jen, pokud mají stejně tak BEST Steel. Musí se splnit obojí, jak jedno nesedí, nemám zájem. Proč kupovat film, kterej je o prdu, protože má krásnou krabičku…takhle to dneska funguje. A z filmových fandů jsou najednou sběratelé obalů. Celkově je to dost na palici. A přesně, jak je napsaný…dneska v tom vyjde úplně všechno. Plechy jsou náchylnější, chodí poškrábaný, vrtí se jako žužu na 40 stupních aj. Za mě je tahle éra už pase…nemám potřebu utrácet za něco, co mělo být výjimečný a nyní je z toho jen komerční boom, který vůbec nesplňuje kvalitu…pouze kvantitu. Proto raději koupím film v plastu – ve výsledku jde pořád hlavně o ten film, na což mnoho z vás zapomíná :-/

Re: TÉMA: Steelbook, kam se podíváš, aneb jak nám ...

Vložil red ferragamo belt (bez ověření), 13. Březen 2018 - 5:04

Obrázek uživatele red ferragamo belt

but in any case there was a creditor coming home from time to time. Eventually my dad still knew it