Sharp LC-52XS1E: Budoucnost je černočerná (profil)

vydáno 27. 2. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory | 5 komentářů

Tagy: 100 Hz, 52XS1E, Advanced Super View, Aquos, Clear Voice, DVB-C, DVB-S, DVB-T, HDMI, HDTV, JPEG, LC-52XS1E, LC-XS1, LCD, LED, MP3, MPEG-2, MPEG-4, Pioneer, Pure Black Panel, RGB-LED, Sharp, SRS TruSurroundXT, subwoofer, televizor, USB, XS1, XS1E

SHARP - logo

Full HD LCD televizor s LED podsvícením

Příznivci plazmových televizorů zaujímají vůči zastáncům LCD technologie stejně nesmiřitelný postoj, jako by se jednalo o dva politické směry. Ostrá výměna názorů většinou skončí na otázkách podání barev a zejména černé, což je skutečně oblast, ve které mají LCD panely stále co dohánět. Začíná se ale blýskat na lepší časy.

Spásu v očích náročnější veřejnosti by pro LCD televizory mohlo znamenat LED podsvícení, které se začíná objevovat u nejlepších a modelů nejvyšších řad renomovaných výrobců. Někteří z nich už mají své novinky na trhu, jiní je teprve připravují. Jedním z nich je právě společnost Sharp se svou novou řadou AQUOS XS1. Ta je nazývaná „novou generací“ LCD televizí, a to hned z několika důvodů.

Nejdůležitějším z nich je už zmiňované LED podsvícení, díky kterému dosahují nově vyvinuté panely kontrastního poměru více než 1000000:1. Tato hodnota zní opravdu neuvěřitelně, i když se samozřejmě jedná o dynamický kontrast. Faktem ale je, že LED podsvícení dosahuje skutečně diametrálně lepších výsledků, než klasické trubicové technologie – a je to vidět na první pohled, černá je konečně sytě černá.

Jakousi samozřejmostí v této třídě je 100 Hz technologie. Díky dopočítávání „chybějících“ snímků působí plynulejším dojmem i velmi rychlé pohyby, takže ani sledování například sportovních přenosů nemusí být na tak velké úhlopříčce utrpením. K tomu přispívá i velmi dobrá odezva panelu 4 ms.

LCD televizor s LED podsvícením Sharp LC-52XS1E

Druhou nejviditelnější změnu s sebou přináší nový design televizoru, který si označení „ultra tenký“ skutečně zaslouží: panel je v nejtenčím místě silný pouze 2,3 cm a podobně úzké jsou i okraje kolem něj. Na druhou stranu by bylo možná vhodné upozornit i na „ultra těžké“ provedení – zřejmě díky kovovému rámu váží televize s úhlopříčkou 132 cm solidních více než 60 kilogramů.

Jednu ze změn, které se u řady XS1 odehrávají takříkajíc pod povrchem, představuje přítomnost pokročilé ekologické technologie šetřící energii. Součástí malé spotřeby během užívání je například světelný senzor, upravující jas obrazovky podle úrovně okolního osvětlení.

Externí spolupráce

Další novinkou je externí audiopanel ve stejně tenkém designu, připevněný pod obrazovkou. Na jeho vývoji spolupracoval Sharp se společností Pioneer, jehož logo subtilní sestava stereo reproduktorů a subwooferu také nese. Nutno říct, že s ohledem na skutečně zanedbatelnou tloušťku je výsledný zvukový dojem skutečně kvalitní a svou přirozeností a čistotou s přehledem strčí do kapsy libovolné zabudované ozvučení jakékoliv televize. Svou zásluhu na tom má bezesporu i unikátní 1-bitový zesilovač značky Sharp.

LCD televizor s LED podsvícením Sharp LC-52XS1E - dálkový ovladač

Samotný panel je vybaven pouze jedním HDMI konektorem. Není třeba se chytat za hlavu, tento vstup je totiž určen k propojení s externí AV jednotkou. Ano, právě díky tomu bylo možné docílit tak malé tloušťky obrazovky – je totiž skutečně jen zobrazovačem. Všechny vstupy, tunery a sloty pro CA karty jsou součástí jednotky, která svou velikostí a stříbro-černým provedením bez problémů zapadne mezi ostatní komponenty domácího kina.

Výbava této AV jednotky pak jistě uspokojí každého videofila. Kromě analogového tuneru je k dispozici i trojice digitálních (DVB-T, DVB-S a DVB-C), ty by si navíc měly poradit nejen s MPEG-2 vysíláním ve standardním rozlišení, ale i s HDTV MPEG-4 signálem. Ve ztížených podmínkách probíhající tuzemské digitalizace ale tento fakt nebylo možné ověřit. Z dalších vstupů stojí za zmínku USB, pomocí kterého lze z připojených zařízení (externí a flash disky, fotoaparáty, přehrávače) zobrazovat JPEG fotografie a přehrávat MP3 soubory. Podpora videosouborů se bohužel nekoná.

Co slibuje?

Řada XS1 vyzývá na souboj konkurenční plazmový tábor a díky technologii LED podsvětlení má snad konečně šanci. Velká úhlopříčka, tenký kovový design, kvalitní reprosoustava od renomovaného výrobce, bohatá výbava a skutečně znatelně lepší podání barev – to všechno dělá z modelu LC-52XS1E produkt pro náročné. Skutečnou „výzvou“ je ale doporučená cena pro náš trh.

Předpokládaná cena v listopadu 2008: 299990 Kč

Technické parametry

Úhlopříčka 132 cm / 52"
Rozlišení 1920×1080 bodů (16:9)
Kontrast, jas > 1000000:1 dynamický, 450 cd/m2
Doba odezvy 4 ms
Pozorovací úhly 176° / 176°
TV tuner DVB-T, DVB-S, DVB-C (MPEG-2, MPEG-4 HDTV) + analog, 999/99 předvoleb, EPG
Teletext 2000 stran
Přípojná místa panel: 1× HDMI, 1× USB
  AV jednotka: 3× HDMI, 2× SCART, 1× komponentní video, 1× kompozitní video, 1× S-Video, 1× VGA, 2× USB, 2× CI slot, 1× RS232C, 1× audio digital out, 1× audio analog out, 1× 3,5 mm jack (sluchátka)
Technologie RGB-LED, 100 Hz, Advanced Super View, Pure Black Panel, filmový režim (24fps), digitální redukce šumu, automatická úprava jasu, SRS TruSurroundXT, Clear Voice
Zvukový výkon 2× 7,5 W + 15 W (RMS)
Příkon / Standby panel 294 W / 1 W
  AV jednotka 49 W / 0,5 W
Rozměry (Š x V x H) panel 1243 x 878 x 61 mm
  AV jednotka 430 x 71 x 329 mm
Hmotnost 62,5 kg

(Profil původně vyšel ve formě předpremiéry 20. listopadu 2008 v čísle 12/2008 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Sharp LC-52XS1E: Budoucnost je černočerná (profil)

Vložil Anonym (bez ověření), 3. Březen 2009 - 12:47

Obrázek uživatele Anonym

Za cenu 300000kaček mám 10ks PDP plazmových televizorů se zaručeně kvalitnějším obrazem, než slavné LED-elcédéčko.

Re: Sharp LC-52XS1E: Budoucnost je černočerná (profil)

Vložil d.f.h, 3. Březen 2009 - 13:51

Obrázek uživatele d.f.h

Nikdo přece netvrdí že ne :-)

Re: Sharp LC-52XS1E: Budoucnost je černočerná (profil)

Vložil schima (bez ověření), 12. Duben 2009 - 19:13

Obrázek uživatele schima

Vrcholove modely plasem od Pioneer stoji pres 150,000,– Takze zase vzhledem k vybave, na danou uhlopricku dobre spotrebe a vybave TV, k tomu ze je to novinka bych rekl ze cena je v norme. Kvalitu obrazu nemohu soudit, pac jsem ji nevidel, ale Sharp ma obecne vyborne barevne podavni. Navic RGB-LED neni obycejne bile podsviceni, nybrz diody meni barvu v zavisloti na promitanem obrazu = bohatsi a vyraznejsi barvy

Re: Sharp LC-52XS1E: Budoucnost je černočerná (profil)

Vložil Anonym (bez ověření), 3. Březen 2009 - 16:49

Obrázek uživatele Anonym

me se zase zda uplne skvely, ze ma vsechny (skoro) tunery (T,S,C)

predstava , ze mam televizi a u ni nekolik krabicek ktera ma kazda svoje ovladani je otresna. nezmeni na tom nic ani to, ze bych si mohl poridit programovatelnou dalku.

takhle nemusim resit,m jestli budu mit kabel nebo satelit a resim jenom to, co si vybrat za poskytovatele. idealni by bylo, kdyby to mel jeste podporu internetovy televize.

pravda je, ze je to lcd a ze stoji takovy prachy. ale jednou…;-)

Re: Sharp LC-52XS1E: Budoucnost je černočerná (profil)

Vložil Anonym (bez ověření), 31. Březen 2009 - 17:41

Obrázek uživatele Anonym

Hm, „kvalita“ elcédé, to je pojem pro přisleplé. Kdo chce vidět, má plazmu, nejnovější Panasonic má kontrast 40000:1, LCD pořád sotva 1200:1. Dynamický švindl je opravdu pro laiky. Podsvícení LED je rozděleno na cca 20 oblastí-jak dosáhnout aby ten který pixel zobrazení filmu zrovna měl nebo neměl aktivní podsvícení? Nijak! To by podsvícení muselo být tvořeno 1920×1080 LED, což NEMÁ žádný panel LCD. A cena 10× větší, než u plzmy je mimo realitu.