Samsung má největší sériově vyráběný LCD TV s plným rozlišením na světě

vydáno 26. 6. 2007 | sekce Tiskové zprávy | téma Televizory

Tagy: digitální papír, LCD, LED, LED scanning, Local Dimming Technology, McFiTM, Samsung, Windows Vista

Samsung v Koreji představil největší sériově vyráběný LCD TV s plným rozlišením na světě. Nový televizor s 70" LCD displejem poprvé využívá Local Dimming Technologii, která umožňuje dosáhnout kontrastu 500.000:1 a eliminovat efekt „třpytu“ a „duchů“, které se na některých velkoformátových obrazovkách mohly objevovat.

Televizor, který se dostane na český trh nejdříve v září, je rovněž vybaven 120Hz McFiTM (motion-compensated frame interpolation) technologií vyvinutou Samsungem. Displej dosahuje dvojnásobné obnovovací frekvence než běžné 60Hz modely. Tím se zdvojnásobuje počet snímků za sekundu a výsledkem je křišťálově čistý obraz.

70" LCD Samsung

Unikátní Local Dimming Technology umožňuje vypnout LED podsvícení s velkým kontrastním poměrem dosahujícím 500.000:1 při sledování v temnějším prostředí – díky tomu se snižuje i spotřeba energie o 50 %.

„Považuji to za úspěch a i nadále budeme pokračovat v posilování pozice leadera na trhu LCD obrazovek tím, že budeme rozšiřovat stávající produkci o nové řady,“ říká JongWoo Park, prezident Digital Media Business, Samsung Electronics.

Piánová čerň a titanový lesk umocňují elegantní a sofistikovaný dojem z nového 70" LCD televizoru, který bude uveden do prodeje v druhé polovině letošního roku.

Motion Compensated Frame Interpolation (McFITM)

Patentovaná technologie společnosti Samsung, která dokáže zdvojnásobit počet zobrazených snímků získaných ze signálu o frekvenci 60 Hz. Výsledný efekt je tedy stejný, jako by signál dosáhl 120 Hz.

Local Dimming Technology

Konvenční podlouhlé CCFL podsvícení je nahrazeno LED podsvícením sestávajícím ze stovek světelných zdrojů. Rozsvícené části obrazu na obrazovce jsou na maximum zatímco zbývající jsou v tmavých místech obrazu úplně zhasnuty. Výsledkem je dokonalý kontrast při snížení spotřebované energie

LED scanning

LED jsou rychle sekvenčně zhasínány přičemž dochází k eliminaci „duchů“ na obrazovce.

Samsung představil displeje budoucnosti

Nejzajímavější výrobky na 45. ročníku Society for Display (SID)

Koncem května Samsung předvedl v Long Beach, Kalifornii, dva ze svých špičkových produktů a několik slibných prototypů. Stánek Samsung Electronics na výstavě SID předvedl vysokou kvalitu obrazu a nejnovější technologie používané pro LCD TV, včetně technologie podsvícení LED, bohatou sytost barev, přirozené zobrazení černé a vysoký kontrast.

Na stánku Samsungu patřil mezi nejzajímavější exponáty 40palcový LCD televizor s LED podsvícením, který získal letos Zlatou cenu SID pro Displej roku. Displej se může pochlubit kontrastem 10.000:1, což je pětkrát více, než mají LCD panely s CCFL podsvícením. Také saturace barev převyšuje běžné výrobky – dosahuje 105 % NTSC standardu. Tato vylepšení pomáhají rozšířit LCD TV s LED podsvícením na běžný trh a udělená cena oceňuje právě tento fakt.

Samsung také vystavoval barevný digitální papír formátu A4, který je největší na světě. Tento plastický displej dokáže zobrazit nezdeformované barevné obrázky i když je jeho povrch ohnutý. Je také schopný zobrazovat statický obraz i poté, co došlo k přerušení napájení. Pro výrobu tohoto konceptu, Samsung použil 130°C nízkoteplotní amorfní (nekrystalické) zpracování silikonu, které zabraňuje deformaci.

Samsung představil černobílý digitální papír. Černobílá varianta s úhlopříčkou 40 palců je EPD (electrophoretic display), který může být použit pro vytváření extrémně velkých digitálních informačních displejů (DID) s HD rozlišením (1366×768 pixelů). Vyniká výjimečně nízkou spotřebou energie – 300mW při snímku za minutu, což je 1/500 spotřeby běžného LCD displeje.

Na letošním ročníku byly take k vidění další zajímavé produkty. Patří sem 24" LCD monitor s LED podsvícením, dostatečně široký na to, aby zobrazil dvě strany formátu A4 vedle sebe a ještě se na něj vešel postranní panel Windows Vista. Samsung také vystavoval oboustranný LCD displej pro mobilní telefony o úhlopříčce 2,22 palců.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře