Sony HFR Comfort-3D - revoluční 3D kamera

vydáno 7. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma 3D, Foto a video

Tagy: 3D, 3Dmag.cz, CEATEC, CEATEC 2009, HFR Comfort-3D, Panasonic, Sony, videokamera

Sony - logo

Zvyšující se počet zpráv o 3D technologiích, které na se nás od poloviny letošního roku doslova sypou ze všech stran, napovídá mnohé o směru, kterým se domácí zábava bude v příštích letech ubírat. Ne, 3Dmag.cz se ještě zakládat nechystáme, každou takovou 3D novinku ale velmi rádi pošleme dál.

Sony HFR Comfort-3D, jak se nová hračka pro filmaře jmenuje, není unikátní svou existencí; 3D kamery jsou už samozřejmě nějaký čas k dispozici, celý profesionální 3D produkční řetězec například vyvíjí společnost Panasonic.

Současné 3D kamery využívají dvě samostatné optické soustavy (dvě „oči“), čímž částečně simulují princip, jakým prostorový obraz vzniká v lidském mozku. To s sebou ovšem přináší kromě výhod (možnost snadného ovlivnění hloubky obrazu) také nevýhody, zejména velké problémy s plynulým zoomováním a rotačními pohyby.

Podrobný popis by byl nad rámec této zprávy, proto se prostě spokojme s konstatováním, že tyto dvoučočkové 3D kamery nejsou ideálním řešením.

3D kamera Sony HFR Comfort-3D

TIP: S orientací v 3D problematice vám jistě pomůže náš megačlánek Stereoskopická budoucnost na dosah, který na českém internetu nemá konkurenci.

Sony se rozhodla jít na celou věc jinak a vytvořila 3D kameru, která používá pouze jednu vstupní optickou soustavu. Rozdělení na dva nezávislé snímky pro každé políčko výsledného filmu, které je potřebné k vytvoření prostorového obrazu, je následně realizováno pomocí sestavy zrcadel a dvou snímacích senzorů (viz nákres níže).

Na první pohled možná žádný rozdíl – výsledek by přece měl být stejný, jako v případě kamery se dvěma optikami. Opak je ale pravdou – jedna optická soustava může docela normálně zoomovat, samotná kamera při tom může měnit orientaci a k výše zmiňovaným problémům nedochází.

Princip jednočočkové 3D kamery Sony - pohled shora

Sony HFR Comfort-3D navíc zaznamenává scénu rychlostí 240 snímků za sekundu, čímž dociluje přirozené plynulosti pohyblivého obrazu. Ta je u 3D potřeba víc než kdy jindy a je pro výsledný dojem poměrně zásadní.

Celá tahle nádhera, vážící poměrně příjemných 18 kilogramů, byla ve formě prototypu představena na právě probíhající výstavě CEATEC Japan 2009. Sony neponechává nic náhodě a hodlá začít 3D v domácí zábavě výrazně prosazovat už během příštího roku, ostatně jako celá řada dalších výrobců.

K tomu, aby měl tento nový trend vůbec šanci se prosadit, je totiž kromě samotných 3D televizorů (viz Panasonic slibuje Full HD 3D už příští rok) zapotřebí hlavně dostatek 3D filmů. Nová kamera Sony HFR Comfort-3D by měla jejich tvorbu výrazně usnadnit.

A to je samozřejmě jen začátek

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře