Panasonic slibuje Full HD 3D už příští rok

vydáno 30. 9. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma 3D, Televizory

Tagy: 3D, 3D Blu-ray, 3D Expanded Standard, 3D PDP, BDA, Blu-ray, Blu-ray Disc Association, CEATEC, CEATEC 2009, Full HD, Full HD 3D, HDTV, IFA 2009, Panasonic, PDP, plazma, televizor

Panasonic - logo

Příští týden se bude v Japonsku konat výstava CEATEC 2009, na které všichni výrobci elektroniky už tradičně představují největší trháky pro nadcházející rok. Ten bude ve znamení domácího 3D kina, což bylo velmi viditelné už před několika týdny na veletrhu IFA (viz naše články Philips širokoúhlý a stereoskopický nebo Sony útočí na internet a třetí rozměr). Panasonic odhalil své plány s předstihem.

Vlastně je to docela jednoduché: Panasonic Full HD 3D Plasma Home Theater System, to je 50" plazmový Full HD televizor (3D PDP), speciální brýle (elektronické High-Precision Active Shutter Glasses typu IMAX, nikoliv „obyčejné“ s modrým a červeným filtrem) a Blu-ray přehrávač, schopný dodávat data v patřičné formě (3D Blu-ray).

K tomu všemu stačí přidat Blu-ray disk s 3D materiálem – a domácí 3D kino v obýváku je k dispozici! Právě na zmiňované výstavě CEATEC 2009 bude celá sestava k vidění ve formě prototypu.

TIP: S orientací v 3D problematice vám jistě pomůže náš megačlánek Stereoskopická budoucnost na dosah, který na českém internetu nemá konkurenci.

Technologie sice počítá s Blu-ray jako nosičem dat, vyžaduje ovšem dva samostatné Full HD snímky pro každý frame filmu, s čímž současné normy BDA (Blu-ray Disc Association) zatím vůbec nepočítají. Probíhají tedy jednání o přijetí nového standardu, nazvaného prostě 3D Expanded Standard.

Panasonic Full HD 3D - princip

V tomto „poločase“ bude Panasonic dále zlepšovat novou generaci svých plazmových panelů tak, aby se dokázaly lépe vyrovnat s nutností zobrazování dvou odlišných snímků v rámci velmi krátkého časového intervalu a umožňovaly přesnou synchronizaci s elektronickým zatmíváním speciálních brýlí.

K tomuto účelu je PDP technologie díky svým parametrům jako stvořená, nové 3D panely by navíc měly v ještě větší míře zachovávat potřebnou ostrost, kontrast a jas. Dobrou zprávou je, že všechna tato vylepšení mohou a také budou použita k vylepšení standardních 2D PDP televizorů Panasonic.

Jestli bude jako zdroj 3D obrazu možné použít stávající Blu-ray přehrávače, nebo bude potřeba úprava jejich firmware či dokonce hardware, to v toto chvíli není příliš jasné. Jisté ale je, že s Full HD 3D chce Panasonic vyrazit do boje o zákazníky už příští rok.

Panasonic Full HD 3D - prezentace

Ačkoliv je o 3D filmy zatím velká nouze, právě během příštího roku by se to mělo hodně zlepšit. Panasonic neponechává nic náhodě ani v tomo směru, vyvíjí totiž zcela nové profesionální 3D produkční systémy a angažuje se také přímo ve filmovém průmyslu – nově založené středisko Advanced Authoring Center v laboratořích Panasonic Hollywood Laboratory podporuje hollywoodská studia při vytváření titulů pro Blu-ray disky s 3D plným vysokým rozlišením Full HD.

Samozřejmě, že rozjezd domácího využití 3D bude v příštím roce ještě velmi pozvolný. Směřují k němu ale všichni velcí hráči a tak je jasné, že se ho dříve či později prostě dočkáme naplno (a snad i u nás). Jestli to bude právě Full HD 3D společnosti Panasonic, nebo některá z technologií dalších společností, to už je v podstatě jen „detail“…

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře