Optex ORT 8890 HD: Lepší, než jsme čekali

vydáno 10. 4. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Přehrávače

Tagy: 1080i, 720p, DVB-T, EPG, HDMI, HDTV, JPEG, MP3, MPEG-2, MPEG-4, NTSC, Optex, ORT 8890 HD, PAL, rekordér, RS-232C, set-top-box, USB

Optex - logo

DVB-T HDTV tuner / HDD rekordér

Digitalizace tuzemského televizního vysílání postupuje sice pomalu, ale jistě ke svému cíli. Poptávka po externích DVB-T tunerech (set-top-boxech) stále stoupá a rozšiřuje se i nabídka dostupných modelů. Někteří výrobci už dokonce pochopili, že zákazníka je potřeba zaujmout i nějakou tou přidanou hodnotou nad rámec prostého příjmu vysílání.

Jednou takovou uvědomělou společností je francouzský Optex, který na náš trh přináší model ORT 8890 HD. Ten si kromě DVB-T vysílání ve standardním rozlišení poradí i s HDTV kanály a kromě jiného je vybaven i USB konektorem, jenž poskytuje netušené možnosti.

Designově přístroj nijak nevybočuje – jedná se o nevelkou černou kovovou krabičku s plastovým čelem. Stříbrná ovládací tlačítka na čelním panelu podle mého celkovému dojmu příliš neprospívají a navíc díky materiálu při stisku lacině vržou. Určitou výtku lze vznést i proti segmentovému informačnímu displeji, jehož jasně modrá záře není příliš příjemná a nelze se jí zbavit ani ve standby režimu, kdy se zobrazuje aktuální čas.

Dálkový ovladač je oproti tomu bez výhrad. Dobře padne do ruky, gumová tlačítka mají odpovídající zdvih, rozmístění je ergonomické a popisky jednoznačné. Základním prvkem jsou čtyři do kruhu umístěná směrová tlačítka s obligátním potvrzovacím OK uprostřed, která zvládají přepínání kanálů, regulaci hlasitosti i pohyb v menu.

HDTV na obzoru

Hlavní menu přístroje je rozděleno na čtyři části: správa kanálů, ladění, systémové nastavení a USB funkce. Nalezené televizní kanály lze třídit do osmi skupin podle žánrů, rozhlasové jsou zcela samostatně – mezi TV a rádiem se přepíná pomocí tlačítka na dálkovém ovladači. V rámci nastavení je k dispozici pět časovačů, pomocí kterých lze set-top-box nechat jednorázově nebo ve stanovenou dobu zapnout či vypnout.

Díky čerstvému firmware se Optex může pochlubit nejen českým menu, ale i EPG a teletextem. Současný stav ale není úplně ideální: základní informace v EPG jsou sice v pořádku, detailní popisy pořadů však mají s interpretací českých znaků problémy. Český překlad menu se také občas nevejde do grafických prvků a kazí jinak velmi dobrý dojem z lokalizace přístroje do našeho prostředí.

Jak už bylo řečeno, tuner dokáže přijímat MPEG-4 HD vysílání, které se na HDMI výstupu objeví jako 720p nebo 1080i (SD vysílání je na toto rozlišení upscalováno). Ostatní se musí spokojit s PALovým 576p, například při propojení přes SCART je tedy HD vysílání naopak downscalováno.

DVB-T HDTV tuner / HDD rekordér Optex ORT 8890 HD

V HD u nás vysílá zatím jen ČT1 a Nova, obojí v rámci testovacího provozu. ČT navíc pouze upscaluje své standardní vysílání, takže jediným skutečným DVB-T HDTV kanálem je Nova. Ani tam ale vždy nenajdeme „čistokrevné“ HD, tedy takový pořad, který by byl ve vysokém rozlišení už od výroby. Mezi několik výjimek patří televizní noviny, seriály z produkce TV Nova a některé zahraniční pořady (například seriál Útěk z vězení), ostatní pořady bývají většinou, stejně jako celá ČT1, upscalované ze zdrojů se standardním rozlišením.

Tuner + USB + rekordér = dobrý nápad

Již zmíněný USB konektor je skrytý pod odklápěcí krytkou na čelní straně a má skutečně všestranné využití. Z připojeného USB zařízení lze jednoduše aktualizovat firmware, nesmí chybět prohlížení JPEG fotografií a přehrávání MP3 skladeb. Video (například DivX) bohužel přehrávat nelze, tento drobný nedostatek ale jistě nahradí možnost záznamu televizního vysílání.

Tato funkce se sice objevila až v jednom z posledních firmware, počítalo se s ní ale už od začátku – příslušná tlačítka jsou totiž přímo na dálkovém ovladači. Stačí připojit externí pevný disk s dostatečnou kapacitou (souborový systém může být pouze FAT32) a stiskem tlačítka jednoduše zahájit nahrávání, případně využít možnosti časovaného nahrávání, které je samozřejmě provázáno s EPG.

Jednotlivé nahrané pořady lze pomocí tuneru přímo přehrávat, všechny se řadí do přehledné „knihovny“ a jsou opatřeny informacemi o času záznamu a popisem z EPG. Soubory, které se na disk ukládají do adresáře PVR, mají koncovku .trp, jedná se tedy o čisté transportní DVB-T streamy. Nejsou nijak chráněny a pomocí vhodného software s nimi lze dále pracovat, tedy například vystříhat obtěžující reklamní bloky a vypálit na DVD. K tomu všemu je ale potřeba PC, samotný tuner žádné úpravy s nahranými soubory neumožňuje.

V průběhu testování přístroje se objevil zcela nový firmware, přinášející oblíbenou funkce timeshift – tedy pozastavení televizního vysílání. Aby toho bylo možné využít, musí připojený USB disk podporovat zápis rychlostí alespoň 5 Mb/s. Své opodstatnění tak získalo i příslušné dosud nefunkční tlačítko na dálkovém ovladači.

Proč si ho koupit?

Zatím není jisté, kdy a jestli vůbec se nám bude DVB-T tuner s podporou MPEG-4 hodit, tato platforma se u nás zatím pouze testuje. Pokud ale poskytuje nadstandardní výbavu ve formě záznamu vysílání a navíc má do budoucna příslib dalších zajímavých funkcí, vyplatí se do něj investovat a být připraven.

Hodnocení: velmi dobrý (8 z 10 bodů)
Cena v prosinci 2008: 4790 Kč

Technické parametry

Tuner DVB-T (MPEG-2, MPEG-4)
Přípojná místa 1× HDMI 1.3, komponentní video (3× cinch), kompozitní video (1× cinch), S-video, 2× scart, stereo audio analog (2× cinch), stereo audio digital (TOSLINK, coax), 1× USB 2.0, RS-232
Formát videa PAL, NTSC
Výstupní rozlišení 576p, 720p, 1080i
Příkon / Standby 18 W / ? W
Rozměry (Š x V x H) 290 x 220 x 54 mm
Hmotnost 2,1 kg

(Profil původně vyšel 18. prosince 2008 v čísle 1/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře