High-Def střípky #7

vydáno 22. 6. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 20th Century Fox, Anchor Bay, BD, BD-P1000, Blockbuster, Blu-ray, Dark Castle, Dawn of the Dead, DMP-BD10, DMP-BD10A, Evil Dead, Final Fantasy: Esence života, Funai, GoWell G875, Halloween, HD DVD, Hellraiser, MGM, Panasonic, Samsung, Sony, Starz, Warner

I tento týden se kolem HDTV, Blu-ray a HD DVD objevilo několik zajímavých i překvapivých informací. Prezentovat každou z nich jako samostatnou zprávu by ale bylo plýtvání místem, takže vznikly další High-Def střípky – pravidelný páteční přehled skutečností a dohadů s komentáři.

Kromě obvyklé várky firmware updatů se objevilo několik zvěstí o levných Blu-ray přehrávačích z Číny a Japonska, dva významní vydavatelé se přiklonili na stranu Blu-ray technologie, byla uvedena nová ochrana BD+ (kolik jich ještě bude…) a na Blu-ray se také chystá několik zajímavých filmových počinů. Jeden z nich vyjde dokonce i u nás a to už je co říct!

Nový firmware pro Panasonic DMP-BD10(a)

Panasonic dal k dispozici firmware 2.2 pro svoje Blu-ray přehrávače DMP-BD10 a DMP-BD10a. Podle oficiální zprávy firmware zlepšuje přehrávání a celkovou stabilitu přístrojů a také vylepšuje zpracování DTS-HD signálu.

Nový firmware pro Samsung BD-P1000

Samsung uvolnil firmware 1.2 pro Blu-ray přehrávač BD-P1000. Nebyly zveřejněny žádné podrobnosti o nových vlastnostech nebo opravách chyb, podle všeho ale tento firmware umožňuje lepší využití BD-Java interaktivních funkcí některých filmů (například Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest) a také zrychluje celkovou odezvu přehrávače.

Levný Blu-ray přehrávač od Funai už na podzim

…ale zatím pouze na Americkém trhu. Oznámila to japonská společnost Funai, která se zabývá výrobou levné elektroniky, která je prodávaná pod různými obchodními značkami (např. Sylvania, Emerson nebo Magnavox). Ačkoliv nepadlo ani slovo o předpokládané ceně, přehrávač bude muset být levnější než výrobky renomovaných „značkových“ firem, které v nejbližších měsících hodlají jít s cenou až na $400.

V této souvislosti stojí za zmínku zpráva z letošního ledna, informující o připravovaném levném HD DVD přehrávači z Číny a jeho masové distribuci v amerických obchodních sítích. K tomu sice zatím nedošlo, ale možná se Blu-ray tábor inspiroval právě tady – viz následující zpráva.

Nový Blu-ray přehrávač GoWell G875

Další levný Blu-ray přehrávač, připravený zahltit americký trh, bude GoWell G875 čínské společnosti GoWell Enterprises International Ltd.. Podle zveřejněných předběžných specifikací sice bude disponovat pouze základní výbavou, do které například nebude patřit možnost přehrávání pokročilých zvukových kodeků, bude ale podporovat připojení k internetu (i přes wi-fi) a vzhledem k předpokládané ceně okolo $300 by mohl pro spoustu zájemců o filmy ve vysokém rozlišení přestavovat ideální odrazový můstek.

Volím si tebe, Blu-ray!

Následující zpráva je velmi důležitá pro celý Blu-ray tábor, možná dokonce rozhodující v souboji s konkurenčním formátem HD DVD: společnost Blockbuster, provozující jednu z největších sítí půjčoven DVD a videoher, se rozhodla zařadit do nabídky svých poboček i filmy ve vysokém rozlišení, a to právě ve formátu Blu-ray. Půjčoven, ve kterých budou Blu-ray disky k dispozici, bude zatím 1450 a jejich počet se bude zvyšovat podle požadavků zákazníků.

Blockbuster půjčuje také HD DVD disky, ale „pouze“ na 250 místech. Pokud se zájem o HD DVD disky nezlepší, další expanzi tohoto formátu společnost neplánuje.

Hororové klasiky pouze na Blu-ray

Další bod pro Blu-ray: společnost Starz Home Entertainment (dříve Anchor Bay) oznámila, že bude své tituly vydávat exkluzivně pouze na Blu-ray. Společnost vlastní práva na více než 600 filmů a televizních seriálů, ze kterých potěší zejména fanoušky hororového žánru takové klasické legendy, jako například Dawn of the Dead, Evil Dead, série Hellraiser a Halloween. Starz hodlá s Blu-ray disky začít už na konci letošního roku, kdy by měla vyjít kolekce Masters of Horror, následovat by měl postupně celý katalog.

MGM a Fox se bojí Blu-ray

Společnosti MGM a 20th Century Fox nevydaly od 24. dubna jediný film na Blu-ray. To je divné hlavně v případě „Foxů“, protože ti patří mezi největší zastánce a obhájce Blu-ray formátu, hned po mateřské Sony.

Zdá se, že se tito vydavatelé zalekli nedávného prolomení ochrany AACS, které umožnilo snadné kopírování Blu-ray i HD DVD disků. Dali tedy Blu-ray „stop stav“ a čekají. Na co?

Na novou ochranu Blu-ray disků, BD+ (BD-Plus). A ta se začíná pomalu klubat na svět, jak je ostatně vidět z další zprávy.

Specifikace ochrany BD+ uvolněna, kdo bude první?

Dlouho očekávaná (ať už s dobrými, nebo špatnými úmysly) nová ochrana BD+, která by měla nahradit prolomený systém AACS, je na světě. Společnost BD+ Technologies LLC, která přiděluje licence, spustila web http://www.bdplusllc.com a oznámila, že je technologie připravena k použití. Nikdo z velkých vydavatelů sice oficiálně nepotvrdil zájem o vydávání titulů s touto ochranou, nicméně třeba právě u MGM nebo 20th Century Fox se zdá být nasazení BD+ velmi pravděpodobné.

Zbývá jen uzavřít sázky, za jak dlouho po vydání prvního filmu s BD+ dojde k prolomení ochrany. Další boj s větrnými mlýny začíná…

Interaktivní filmy na obzoru

Společnost Warner oznámila spolupráci s Dark Castle Entertainment, která produkuje béčkové horory, ze které by měly vzejít dva až tři filmy ročně, určené výhradně pro DVD, Blu-ray a HD DVD. Jako první to bude letos v říjnu Return to the House on Haunted Hill (pokračování House on Haunted Hill, jak jinak).

Film vyjde na DVD ve standardní podobě, na Blu-ray a HD DVD ale nabídne díky technologickým možnostem těchto technologií zajímavou možnost interaktivně určovat průběh filmu. V určitých klíčových okamžicích bude mít divák možnost zvolit, jak by se měl příběh dál odvíjet. Podle tvůrců by mělo být těchto možností tolik, že se z nich dá ve výsledku sestavit celkem 90 (!) různých variant filmu.

Final Fantasy na Blu-ray

A na závěr drobná zprávička, která potěší asi jen ortodoxní fanoušky (nejen) videoherní série Final Fantasy. Společnost Sony vydá 7. srpna tohoto roku na Blu-ray graficky sice excelentní, ale jinak velmi vlažně přijatý animovaný celovečerák Final Fantasy: The Spirits Within. Film vychází 17. září i u nás a jeho bonusová výbava by měla být stejná, jako na dřívější DVD verzi.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře