Z legendárního "Čínského divadla" v Los Angeles je nyní stylový IMAX

vydáno 11. 9. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: Chinese Theater, film, Grauman's Chinese Theater, IMAX, kino, kino IMAX

Pravděpodobně nejslavnější kino na světě, Grauman's Chinese Theater v Los Angeles, podstoupilo po letech obří rekonstrukci. A ne ledajakou. Došlo totiž k přeměně na kino IMAX, čímž se budova, ve které měly premiéru kupříkladu původní Hvězdné války (a Shane Black před ní v Iron Manovi 3 nechával vybouchnout lidi), stala největším IMAX kinem na světě s třetím největším plátnem v Severní Americe.

Chinese Theater před rekonstrukcí

Rekonstrukce začala 1. května a pokračovat bude až do 20. září, kdy se na novém monstrózním plátně zaskví remasterovaná 3D verze Čaroděje ze země Oz. Dalšího filmu, který měl ve své dvourozměrné podobě premiéru právě zde.

Na internet se dostal i časosběr celé rekonstrukce a za sebe musím říct, že jsem dlouho neviděl nic působivějšího. Okamžitě jsem si představil, jak by asi podobná rekonstrukce probíhala kupříkladu v pražské Lucerně, která má k Chinese Theater svou historickou hodnotou zřejmě nejblíž, a automaticky mě polil studený pot, co všechno by naši stavaři stihli zlikvidovat.

Ale možná jsem jen rozený negativista, v němž se odráží nedůvěra k cizím, které jejich práce povětšinou irituje. Chinese Theater si každopádně svou historickou hodnotu zachovává. Rekonstrukce totiž proběhla pod přísným dohledem historiků, a tak musely být zachovány všechny historické části kina, které byly naopak vylepšeny o vyčištění, novou malbu a nové osvětlení. Zachován byl i styl původních sedaček, které však dostaly do vínku moderní materiály, a dokonce i historická opona, jíž se Chinese Theater může nyní pochlubit jako jediné IMAX kino na světě.

Zkrátka vynikající práce. Obzvlášť když vidíte, jak dělníci uvnitř kina vykopali ohromný kráter pro nové sezení, jenž šel 10 až 15 stop pod původní podlahu.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Z legendárního "Čínského divadla" v Los Angeles je ...

Vložil marko (bez ověření), 11. Září 2013 - 19:51

Obrázek uživatele marko

do kina nechodim ale na toto by som isiel, skoda, ze v mojom blizkom okoli taketo nieco nieje, hned by som isiel, pozerat film na takomto platne natoceny IMAX kamarou musi byt fakt zazitok

Re: Z legendárního "Čínského divadla" v Los Angeles je ...

Vložil Opat (bez ověření), 11. Září 2013 - 22:06

Obrázek uživatele Opat

„Ale možná jsem jen rozený negativista, v němž se odráží nedůvěra k cizím, které jejich práce povětšinou irituje“. Možná jsem jen rozený blb, ale smysl této věty se mi nepodařilo rozklíčovat…