Nova plánuje příští rok vysílání ve vysokém rozlišení

vydáno 19. 4. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Z domova

Tagy: digitalizace, HDTV, MPEG-2, MPEG-4, Nova

Nova logo

Na Českokrumlovské mediální konferenci dnes z úst generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka zazněla zajímavá slova: Nova plánuje v letošním a příštím roce investice do digitálního vysílání ve výši 750 miliónů korun a už v příštím roce chce svoje vysílání nabídnout v HD kvalitě, tedy ve vysokém rozlišení

„Některé pořady už v této kvalitě máme, například seriál Pojišťovna štěstí, jiné, jako zpravodajství, začneme produkovat letos,“ uvedl Petr Dvořák.

Nova má v plánu zabrat jeden celý multiplex, takže by mohla vysílat nejen v kompresním standardu MPEG-2, ale také v MPEG-4, a to právě program v HD kvalitě. Pro vysoké rozlišení je totiž použití MPEG-2 technicky nevhodné.

Věc má ovšem malý háček – v současné době používají všechny tři digitální sítě na našem území kódování obrazu MPEG-2. Podle Petra Dvořáka by bylo dobré přejít co nejdříve na MPEG-4.

„Je kvalitnější a přechází na něj všechny státy, které začaly spouštět digitální vysílání později. Nás by přechod na MPEG-4 stejně za pár let čekal, tak proč s ním nezačít hned?“

To by ale znamenalo nutnost výměny (resp. samozřejmě opětovného zakoupení) všech stávajících set-top-boxů, rozšířených mezi uživateli. Žádný z těch, které jsou oficiálně dostupné na našem trhu, totiž neumí zpracovat obraz v MPEG-4.

„K výměně set-top-boxů a přechodu k MPEG-4 stejně dojde, tomu se nevyhneme,“ podotknul nakonec technický ředitel Novy Ivo Ferkl. „Pokud se bavíme o MPEG-4 a vysílání ve vysokém rozlišení, bavíme se o rozlišení 1920×1020 řádků s prokládáním. MPEG-4 má také výhodu v tom, že umožní kódovat placené kanály, to s MPEG-2 nejde.“

Určitým řešením je vysílat nějaký čas souběžně v MPEG-2 i MPEG-4, tomu by se ale podle většiny účastníků konference bylo dobré vyhnout.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře