Žena v černém (mini recenze Blu-ray)

vydáno 6. 9. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 6 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, recenze, The Woman in Black, Žena v černém

Žena v černém (Woman in Black, 2012) (Blu-ray)

James Watkins poprvé zaujal syrovým Jezerem smrti, v němž se nebál polévat děti benzínem a podřezávat na potkání hrdla amorálních vesničanů, a Žena v černém jeho nezpochybnitelný talent potvrzuje. Ze zaprášené hororové báchorky, jejíž původní verzi můžete za pár šupů koupit v knihkupectvích, se mu povedlo vydestilovat atmosféricky hutnou podívanou, ze které mrazí ještě několik hodin po doběhnutí závěrečných titulků.

Základem je Watkinsův přehled v žánrových postupech, jenž mu umožňuje hrát si s divákem jako kočka s myší. Ne, nenastavuje zaběhlým klišé zrcadlo jako vřískotovský Wes Craven, ale těží je na pomyslné maximum, což ve spojení se špinavou výpravou, nekončící mlhou a řízným soundtrackem funguje jednoduše dokonale.

Žena v černém (The Woman in Black, 2012) Žena v černém (The Woman in Black, 2012) Žena v černém (The Woman in Black, 2012) Žena v černém (The Woman in Black, 2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete v našem samostatném Blu-ray profilu filmu

A ač se tomu nechce věřit, bývalý Harry Potter se v roli právníka, zkoumajícího tajemnou pozůstalost, usadil až nečekaně hladce. Radcliffe se už v posledních příbězích o obrýleném kouzelníkovi předváděl v pozitivním světle, teprve v Ženě v černém je však patrné, že je s ním třeba do budoucna počítat. Třeba v pokračování, v němž by si měl střihnout alespoň drobné cameo a které doufejme bude opět aspirovat na jednu z nejlepších duchařin posledních let.

Technické provedení

Pozitivní ohlasy na americký Blu-ray byly příslibem, že se i u nás Žena v černém dočká kvalitního přepisu. Jenže Magic Box zklamal a po Věci: Počátku servíruje další zprasený přepis, jenž se jen těžko drápe do hranice průměru. Mohou za to hlavně hrátky s poměrem stran. Zatímco v americké edici je přepis v původním poměru 2.35:1 (tedy širokoúhlý), u nás jsme se dočkali regulérního fullscreenu (1.78:1). Což zní laickýma očima báječně, jenže jen do chvíle, než si uvědomíte, že přicházíte o třetinu obrazu (z původního záznamu se ořežou boky).

Tím dochází k narušení kompozice obrazu, do něhož se najednou nevejdou původně natočené informace, a především k poškození přepisu samotného. Obraz je totiž nazoomovaný, což má ohromný dopad především na ostrost. Místo záběrů ostrých jako břitva je prakticky vše mázlé, ztrácí se drobnokresba a stíny neustále inklinují k zelenému nádechu.

Žena v černém (The Woman in Black, 2012) Žena v černém (The Woman in Black, 2012) Žena v černém (The Woman in Black, 2012) Žena v černém (The Woman in Black, 2012)

Relativně v pořádku je pouze černá, jež ale často vystupuje nepříjemně do popředí, záměrně pobledlé tělovky a podání barev při celcích na zelené anglické dálavy a fialové stěny prokletého sídla. Případným zájemcům tudíž doporučuji podívat se (i když za cenu ztráty lokalizace) po Blučku raději v zahraniční. Ani výborně namixované 5.1 DTS-HD MA v anglické i české verzi totiž v tomto případě cenu přes čtyři stovky neobhájí.

Zvlášť ne, chybí-li i jakékoliv bonusy.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Žena v černém (mini recenze Blu-ray)

Vložil Jan Kopecký (bez ověření), 6. Září 2012 - 13:59

Obrázek uživatele Jan Kopecký

Tak tohle hodně zamrzí, protože je to opravdu dobrý film. Snad se někde v zahraničí objeví BR vydání, kde budou alespoň české titulky..tohle nemá cenu kupovat. Tohle fakt muselo rozhodnout prase… :-(

Re: Žena v černém (mini recenze Blu-ray)

Vložil Fagor (bez ověření), 6. Září 2012 - 16:00

Obrázek uživatele Fagor

Výborný film v podání „českých podnikatelů“. Výborně „Magic Box“! Příště prodávejte blu-ray v igelitovém pytlíku.

Re: Žena v černém (mini recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 6. Září 2012 - 17:26

Obrázek uživatele Psema

Z interních zdrojů víme, že přesně tenhle disk byl případ „Chtěli bychom Ženu v černém“ – „Eh, no dobře, ale dostanete tenhle ořez, jinak máte smůlu.“

Otázkou samozřejmě je, jestli není v tom případě lepší se na to vyprdnout. :(

Re: Žena v černém (mini recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 6. Září 2012 - 18:36

Obrázek uživatele Martin

Mě pořád není jasný důvod a smysl toho mrzačení..............

Re: Žena v černém (mini recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 6. Září 2012 - 20:48

Obrázek uživatele Anonym

Ten Magic Box jsi poslední dobou dost zahrává, protože těch zprasených BD filmů je jaksi trochu moc.

Re: Žena v černém (mini recenze Blu-ray)

Vložil th0ca (bez ověření), 7. Září 2012 - 11:18

Obrázek uživatele th0ca

me to spis prijde, jako tomu bylo uz davno, ze magicbox mel na vyber, koupit tenhle film v perfektni kvalite, ale k tomu dalsich XY neprodejnych saek a nebo jen tenhle film ale v orezu.