Sencor SEP 300: skvělý „spotřební“ headset

vydáno 2. 9. 2017 | autor Lukáš Erben / Redakce HDMAG | sekce Recenze | téma Hi-Fi audio | 4 komentáře

Tagy: headset, recenze, Sencor SEP 300, sluchátka, Test

Říkejte si co chcete, sluchátka jsou ve světě plném chytrých telefonů a tabletů především spotřební materiál – na jeden životní cyklus chytrého telefonu připadají při každodenním nošení a běžné nepříliš opatrné péči přinejmenším dvoje, spíše ale čtvery či patery. Od sluchátek či headsetu pro každodenní nošení proto očekáváme, že bude:

  • Dostatečně odolný (pro výdrž v řádu měsíců, nikoliv dnů či týdnů)
  • Pohodlný a neobtěžující
  • S velmi dobrým až výborným zvukem
  • A za přijatelnou cenu

Sencor nám do testu poslal svůj nenápadný headset SEP 300 v černé barvě (k dispozici jsou také červená, růžová, bílá, šedá, modrá a zlatá) určený především pro telefony a tablety s Androidem (můžete je použít i s iOS zařízeními která mají 3,5 jack, nicméně ovládací tlačítko headsetu nemusí být funkční). Sluchátka lze pochopitelně použít i s většinou notebooků – buď na sluchátkovém výstupu, nebo na kombinovaném vstupu/výstupu pro headset, který má většina novějších ultrabooků.

Pojďme se podívat, jak si ve čtyřech výše uvedených kritériích vedou.

Skoro zadarmo.

Začínat recenzi cenou je možná trochu zvláštní, v případě SEP 300 to ale má svůj důvod. Při doporučené ceně 229 Kč, za kteoru ji nabízí většina online obchodníků (v některých e-shopech je ale seženete i pod 170 Kč) je ale na místě hodnotit s ohledem na to, že vás tahle sluchátka nepřijdou o moc dráž než obědové menu a tak je skutečně můžete brát jako spotřebku a nepřemýšlet příliš nad tím, jak je skládáte do kapsy nebo kabelky. Pamatujte také, že i když na následujících řádcích budeme přísní a kritičtí ke kvalitě zvuku, porovnáváme se sluchátky přinejmenším dvojnásobně dražšími.

Když to máte rádi hutné

SEP 300 jsou konstrukcí jednoduché „špúnty“ – uzavřená dynamická sluchátka s měničem/membránou o průměru 10 mm. Nejedná se tedy pochopitelně o hybridní konstrukci se statickou a dynamickou cívkou (v dané cenové kategorii by to ostatně ani nebylo myslitelné). Už od prvních tónů je jasné jak jsou sluchátka laděna: silné někdy až dominantní basy, poněkud potlačené středy a bezprostřední výšky, které nejsou agresivní, ale postrádají jemnější detaily.

Bezprostřednost, blízkost až uzavřenost zvukového pole je to co nás napadá při popisu celkového přednesu. V nahrávkách díky tomu lze snáze sledovat jednotlivé nástroje, přednesu ale schází vykreslení prostoru a tedy i lokalizace v něm. Některé nahrávky díky tomu zní jak při poslechu s DSP filtrem typu „jazz club“.

To co bychom u sluchátek na vyloženě domácí poslech považovali za zásadní problém ale u headsetu který bude nejspíš nošen na cestách, v MHD či vlaku vlastně moc nevadí. I když uzavřené špunty obecně slušně izolují, nějaký hluk k vám stejně pronikne a tak o nějakém vychutnávání prostoru a lokalizaci nástrojů mezi stanicemi metra muzeum a můstek stejně nemůže být ani řeči. Znamená to jen, že SEP 300 nejsou špunty, které bychom si (narozdíl od dražšícg „hybridů“ od Xiaomi, například) vzali pro klidný nebo dokonce soustředěný poslech v práci nebo doma.

Majitelé levnějších telefonů a tabletů navíc mohou být v klidu – prestože SEP 300 mají papírově menší citlivost než například zmíněné hybridy, ve skutečnosti hrály hlasitěji a tak by je měly s velkou rezervou „utáhnout“ i levnější telefony (my jsme vedle stolního DAC testovali na LG V10, který má ale dedikovaný DAC a sluchátkový zesilovač).

Jednoduché ale účinné

Konstrukce špuntů je klasická – sluchátka jsou uchycená silikonovou ucpávkou přímo ve zvukovodu vašeho ctěného ucha. Pokud vám jiné „špunty“ této konstrukce vyhovují, neměli byste mít ani zde problém – dodávány jsou tři velikosti silikonových ucpávek. Ty není úplně snadné ze sluchátek sejmout, takže snad nehrozí jejich náhodná ztráta (jako je tomu například u některých modelů Sennheiser). Sluchátka mají plochý kabel, který vypadá poměrně odolně (skutečný verdikt lze ale vyslovit až v řádu týdnů či měsíců používání), je velmi ohebný a především nepřenáší žádné ruchy z oblečení či povrchů. Mikrofon je klasicky uchycen na kabelu pravého sluchátka, nabízí ale bohužel jen jedno tlačítko na přijímání hovorů či přeskakování skladeb. Možnost ovládat hlasitost bychom opravdu ocenili – s ohledem na cenu ale její absenci tolerujeme. Kvalita mikrofonu je spíše průměrná, svou práci ale odvede.

Vydrží?

Vzhledem k tomu že jsme sluchátka nepodrobili několikaměsíčnímu ale pouze několikatýdenímu testování neumíme na tuto otázku férově odpovědět. Opět se ale musíme vrátit k prvnímu bodu – vzhledem k ceně asi stejně většina majitelů nebude o SEP 300 pečovat tak, jako by se jednalo o hi-end model Shure.

Koho potěší?

SEP 300 nejsou sluchátka pro audiofily – svět jejich sluchátek začíná ostatně na desetinásobku ceny (čest výjimkám). Pokud ale chcete slušně hrající headset pro mobil za cenu lístku do kina, pak vás špunty od Sencoru určitě nezklamou.

SENCOR SEP 300
Uzavřený headset (sluchátka – špunty s mikrofonem)
Kompatibilita: Android (iOS částečná)
Cena: od 199 Kč (Heureka.cz)
Konstrukce: uzavřená do uší
Citlivost: 96 dB/mW
Impedance: 32 Ohm
Rozsah: 20 – 20 000 Hz
Ovládání: 1 tlačítko
Rozhraní: 3,5 mm jack 4-pólový
Délka kabelu: 120 cm
Velikost měniče: 10 mm

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Sencor SEP 300: skvělý „spotřební“ headset

Vložil run 3 (bez ověření), 8. Srpen 2018 - 9:12

Obrázek uživatele run 3

V nahrávkách díky tomu lze snáze sledovat jednotlivé nástroje, přednesu ale schází vykreslení prostoru a tedy i lokalizace v něm.

Re: Sencor SEP 300: skvělý „spotřební“ headset

Vložil bubble shooter (bez ověření), 27. Srpen 2018 - 10:42

Obrázek uživatele bubble shooter

Wow really interesting article, may later be able to share other helpful information are more interesting. Thank you!

chibi

Vložil the impossible quiz (bez ověření), 16. Listopad 2018 - 11:50

Obrázek uživatele the impossible quiz

The headphones are beautiful and very special, I like it very much. Thank you for providing information about it

Re: Sencor SEP 300: skvělý „spotřební“ headset

Vložil temple run 3 (bez ověření), 19. Listopad 2018 - 6:44

Obrázek uživatele temple run 3

Your article is really interesting and meaningful, I have read many articles but none of them convince me, thank you for sharing.