Accent TB890 levný tablet s Windows 8/10 a klávesnicí

vydáno 17. 12. 2015 | autor Václav Maletínský | sekce Recenze | 4 komentáře

Tagy: Accent, tablet, Windows 10, Windows 8

Tablet s Windows 8 nebo 10, hardwarová klávesnice a OTG konektor, to vše za cenu pod 6000 Kč. Zní to celkem lákavě a možná i proto se Accent TB890 stane pro nějakého studenta zajímavým vánočním dárkem, který najde pod stromečkem.

Tablet Accent TB890 je vybaven IPS displejem s úhlopříčkou 8,9 palce a pracovním rozlišením 1920 × 1200 obrazových bodů. V jeho útrobách tepe čtyřjádrový procesor Intel Atom Z3735F s pracovní frekvencí 1,33 GHz, současný běh programů ovlivňuje paměť 2 GB RAM a pro jejich uložení můžete využít interní úložiště 32 GB nebo až 64GB microSD kartu v doplňkovém slotu pro paměťová média. Pro komunikaci s okolním světem a pro připojení periférií je k dispozici USB 2.0 konektor a podpora Bluetooth 4.0 a Wi-Fi b/g/n. O zvukový výstup se stará dvojice zadních reproduktorů, chcete-li být nenápadní, pak zřejmě využijete sluchátkový výstup s 3,5mm jackem.

Samotný tablet váží 473 gramů a měří 220×157×9 milimetrů, pokud jej budete nosit i s klávesnicí, která zároveň slouží jako stojánek, pak počítejte s celkovou hmotností 745 gramů a s rozměry 220×174 ×18,5 milimetrů.

Tablet pro začátečníky
Hledáte-li zařízení, na kterém se naučíte ovládat operační systém Windows pomocí dotykové obrazovky, touchpadu nebo klávesnice, pak Accent TB890 vaše potřeby zcela jistě naplní. V režimu tabletu oceníte celkem dobře vypadající displej, který spolehlivě reaguje i na dotyky několika prstů zároveň, svižně odroluje mezi různými obrazovkami nebo rychle přepne mezi několika okny/úlohami. Paměť tabletu však není nekonečná a po otevření deseti záložek prohlížeče a spuštění několika programů pocítíte určité zpomalení.

Přehrávání videa ve Full HD, spouštění hudebních souborů, prohlížení fotografií a tvorbu jednoduché grafiky zvládnete i na displeji tabletu, na monitoru nebo televizi s vyšší úhlopříčkou však po připojení miniHDMI konektoru (není součástí dodávky) uvidíte mnohem více.

Klávesnice, která zastává i funkci stojánku tabletu, zvýší rychlost vaší práce při psaní dokumentů nebo vyplňování tabulek. Jejím klávesám nechybí české popisky, ale je třeba připomenout, že k plnohodnotné velké klávesnici má rozměrově hodně daleko. Pokud píšete všemi deseti, pak se v začátcích práce budete určitě nad drobnými tlačítky trochu vztekat. Klávesnice jako stojánek je výborný nápad, bohužel má jedno omezení – tablet ve stojánku nelze nijak naklápět a změnit tak pozorovací úhly.

Porovnání výkonu a ceny vyznívá ve prospěch tabletu Accent TB890, bylo by však nesprávné zapomenout i na pár věcí, které nám při jeho testech vadily. První výtku máme k vestavěným kamerám. Přední i zadní kamera mají shodné rozlišení 2 megapixely a to je v dnešní době trochu málo. Na zobrazení vaší tváře při videohovoru to sice stačí, ale dobře vypadající fotku podzimní přírody nebo rozzářeného stromečku s tabletem nepořídíte. Druhá výtka zazněla v textu – klávesnice má malá tlačítka. Je možné to obejít a prostřednictví OTG připojit externí klávesnici, s níž budete pracovat rychleji. Pokud máte raději myš než malý touchpad, pak se vyplatí investovat do Bluetooth setu myši a klávesnice.

Windows 8 nebo 10?
Tablet je dodáván s předinstalovaným operačním systémem Windows 8.1 a po první aktivaci jej hned můžete používat. Na rok zdarma přitom získáte i kancelářský balík Office 365. Při stahování aktualizací budete upozorněni na to, že si můžete nainstalovat i novější verzi systému Windows 10. Před touto instalací byste si měli vše řádně zálohovat a obrnit se trpělivostí. Samotné stažení instalačního balíku nezabere na rychlém připojení víc než hodinu, instalace systému z vašeho času ukousne 2–3 hodiny. Jenže ani pak nemáte vyhráno a k práci se dostanete za dlouhou dobu. Kromě Windows 10 totiž tablet stahuje a instaluje nutné aktualizace. V případě testovaného modelu jich bylo 128 a jejich zavedení do systému s několika restarty zabralo 7 hodin.

Konec dobrý, všechno dobré
Odměnou za dlouhé čekání je vlastnictví tabletu s nejnovějším operačním systémem Windows 10. V režimu tabletu budete mít k dispozici oblíbené (nebo proklínané?) dlaždice, v režimu počítače běžnou pracovní plochu a systém, který je více podobný Windows 7. Pokud si tablet plně nabijete a vyrazíte do školy nebo do práce bez dodávaného nabíjecího adaptéru, pak můžete počítat s tím, že napájení z jeho akumulátoru vydrží 4–7 hodin podle toho, co na něm právě děláte a zda využíváte online připojení nebo Bluetooth. V PC Benchmark testu se hodnota ukazatele zastavila na 255 minutách.

Z výkonového hlediska můžeme doplnit další dva údaje: Podle Relative Benchmarku získal tablet průměrné skóre 2346 bodů, v TabletMarku se jeho výkon pohyboval mezi 820–828 body. Převedeno do češtiny – není to žádný rychlík, ale poctivý pracant, na kterého je celkem spolehnutí.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Accent TB890 levný tablet s Windows 8/10 a klávesnicí

Vložil Mirek (bez ověření), 19. Leden 2016 - 20:09

Obrázek uživatele Mirek

Pokusil jsem se tedy podle návodu upgradovat na windows 10. Což se povedlo, ale windows 10 se doinstaloval s francoužštinou. Dá se to nějak vrátit zpět do češtiny? Pokusil se to reinstalovat, vybrat češtinu a stejně se to nainstalovalo ve francoužštině…

Re: Accent TB890 levný tablet s Windows 8/10 a klávesnicí

Vložil Kopy (bez ověření), 20. Březen 2016 - 11:56

Obrázek uživatele Kopy

Po první aktualizaci skutečněnaskočí francouzština, ale po automatickém dotažení a restartech těch dalších běží normálně česky.

Re: Accent TB890 levný tablet s Windows 8/10 a klávesnicí

Vložil recyclebinwindows10.com (bez ověření), 11. Listopad 2018 - 15:58

Obrázek uživatele recyclebinwindows10.com

This is what we have been trying here for.

Re: Accent TB890 levný tablet s Windows 8/10 a klávesnicí

Vložil passwordsinmicrosoftedge.comm (bez ověření), 11. Listopad 2018 - 16:01

Obrázek uživatele passwordsinmicrosoftedge.comm

So we need all this for us.