Pí a jeho život (recenze Blu-ray)

vydáno 14. 4. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma 3D, Filmy, Z domova | 7 komentářů

Tagy: 3D, Blu-ray, Blu-ray 3D, film, Life of Pi, Pí a jeho život, recenze

Pí a jeho život (Life of Pi, 2012) (Blu-ray)

Ang Lee patří mezi režiséry, kteří dovedou natočit v podstatě cokoliv. Nedělá jim problém pracovat s dráty a natáčet velkolepé wuxia řezanice (Tygr a drak). Pohodlně se však cítí i v romantických dobovkách (Rozum a cit) či při práci s ožehavými tématy v syrových dramatech (Zkrocená hora). Je to zkrátka žánrový chameleon, jemuž navíc nechybí unikátní představivost. Proto když bylo poprvé ohlášeno, že se chystá adaptace těžko zfilmovatelné knihy o chlapci a tygru na širém moři, byl právě on zárukou, že nepůjde o pouhý experiment končící průšvihem.

A nepřekvapivě jím Pí a jeho život skutečně není. Lee si s knihou Yanna Martela poradil vskutku úctyhodně a přetavil ji nikoliv v náboženskou agitku, popřípadě jen v umělohmotnou vizuální výpravu, nýbrž v hutný a dějově přitažlivý dobrodružný biják o přežití a síle (nejen filmového) vyprávění.

Pí je kluk z vcelku normální rodiny indického majitele Zoo, který se kvůli problematické ekonomické situaci rozhodně celou zahradu se stovkami zvířat přestěhovat za hranice Indie. Když pak na moři celou loď včetně lidských pasažérů smete děsivá bouře, zůstane Pí a spolu s ním nakonec jen hladový tygr uprostřed nekonečného moře.

Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Pí a jeho život je proto značně epizodní výpravou s důrazem na sílu lidského ducha a univerzalitu víry (Pí žádnému náboženství nenadržuje, takže vám nikdo necpe do chřtánu ani křesťanství, ani islám či buddhismus). Díky Leeho unikátnímu režijnímu vedení však film epizodně nepůsobí a ubíhá výrazně plynuleji než třeba roztříštěný a roztahaný Hobit. Lee dokáže diváka k hlavnímu hrdinovi (mimochodem skvěle zahranému) přimknout během několika málo minut a pod náloží spektakulárních efektů nedává smyslům mnohdy vydechnout.

Film tak tvoří směs úchvatných výjevů, za nimiž se ovšem neztrácí ani příběh, jenž ve své komornosti ony vycizelované kompozice jako z plakátu umně doplňuje. Samozřejmě, pokud máte k podobně vizuálním filmům, neštítících se kýčovitých západů slunce, fosforeskující hladiny oceánu a esoterických průletů hlubinami, odpor, pak Pí a jeho život asi nebude snímkem pro vás.

Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012)

Pakliže však dokážete Leeho vizi, která navíc vší počítačové kráse udělí v závěru solidní políček do zátylku, přijmout, čeká vás ojedinělý zážitek, jenž především ve třetím rozměru dokáže takřka každou minutu vyrážet dech. Ať už tím, že se filmařům podobně nefilmový koncept nerozpadl pod rukami, anebo audiovizuální nádherou, jež vás dvě hodiny balamutí, aby se stala prostředkem k jedné z myšlenkově nejpodnětnějších point uplynulých měsíců a důkazem, že Lee jako jeden z mála dnešních filmařů nepropadá efektům zbůhdarma, ale stále je umí používat pouze jako součást vyprávění zacíleného na postavy, témata a poselství. Oscar za režii byl letos naprosto zasloužený.

Technické provedení

Pí a jeho život už v kině zaváněl referenčním materiálem a nejinak je tomu i na Blu-ray. Je sice pravda, že se obraz místy nevyhne jemnějším a méně kontrastním záběrům (především u některých trikových scén), rozhodně ale nejde o vadu disku, který pouze reprezentuje umělecký záměr a původní podobu filmu, jenž se občas snaží maskovat ne-zas-tak-dokonalou trikovou stránku.

Valná většina snímku je ovšem vizuálním festivalem, jenž okouzluje v podstatě každým záběrem. Podání barev, kontrast, ostrost a samozřejmě i stínokresba a černá jsou totiž fantastické. Prostorovost je i ve 2D parádní. A třetí rozměr patří k tomu nejlepšímu, co na Blu-ray najdete. Obraz sice v důsledku brýlí malinko potemní, kvalita barev se ovšem nijak nesnižuje a práce s 3D je i v domácích podmínkách naprosto úchvatná.

Nálet létajících ryb, popřípadě první setkání se skvěle animovaným tygrem si budete s chutí pouštět několikrát po sobě a pokaždé budete omámeni precizní prací kamery, která dává přednost hloubce záběru, ale nebojí se ani extrémního vylézání předmětů z plátna. V zahraničních recenzích je často zmíněné, že se jedná o druhý Avatar, s čímž v případě 3D nelze než souhlasit.

Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Za pochvalu nicméně stojí i zvuk. Nemám teď ovšem na mysli průměrný český dabing v Dolby Digital 5.1, ale osmikanálové anglické DTS-HD Master Audio, které vás doslova a do písmene přenese do Indie a následně na rozbouřené moře. Zatímco v úvodu filmu si užijete především lokální zvuky různých hudebních nástrojů ruku v ruce s čistými dialogy, po přechodu na moře na vás čeká obrovská práce surroundů, které se během ztroskotání lodi rozhodně zapotí.

Kvalitu mixu odhalují i klidné pasáže při konfrontacích s tygrem a odpočinku na vlnách oceánu, při nichž si připadáte, jako byste byli na provizorním voru či záchranném člunu také. Tenhle disk se zkrátka po technické stránce maximálně povedl a neměl by chybět ve sbírce audiovizuálních fajnšmekrů.

Bonusy

Pí a jeho život je jedním z disků, které při přechodu na český trh neztratily žádné bonusové materiály. Nabídka je tudíž stejná jako na zahraničních edicích a obsahuje okolo dvou hodin zajímavých dokumentů a featurettů.

Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012)

Obligátní storyboardy a fotogalerii sice projedete pouze jednou, rozsáhlý hodinový dokument o celé čtyřleté produkci filmu si ale možná pustíte i někdy v budoucnu. Je na něm totiž vidět, o jak náročný projekt šlo a jak moc se odlišoval od zbytku hollywoodské produkce.

Ang Lee je v řadě rozhovorů maximálně sdílný, své k projektu řeknou i scenárista či producenti, a sledování natáčení v uměle vytvořeném ateliéru plném vody je snad ještě víc fascinující, než výsledný produkt na plátně. Velká část dokumentu přitom patří i práci na zvláštních efektech, experimentování se 3D a v neposlední řadě i náročné přípravě hlavního představitele, který mimo natáčení skoro nejedl a cvičil, aby se v průběhu filmu ztrácel před očima.

Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012) Pí a jeho život (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Další featurette se věnuje diskuzím ohledně skutečných tygrů, práci s touhle přerostlou kočkou a samozřejmě i jejímu počítačovému alter egu. A k delšímu slovu se dostávají i trikaři, kteří v samostatném featurettu rozebírají veškerá úskalí trikově náročného projektu.

Na disku s 3D verzí filmu poté naleznete ještě trailer, 13 minut vystřižených scén a 15 minut detailně rozpracovaných trikových záběrů, kde postupně vidíte evoluci triků od prvních záběrů přes přidání modelů až po perfektně vyrenderované sekvence. Tyto tři materiály je možné pustit jak ve 2D, tak ve 3D (kdo není 3D ready tudíž nepřijde zkrátka), přičemž u bonusů nechybí ani české titulky.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Pí a jeho život (recenze Blu-ray)

Vložil Disk (bez ověření), 14. Duben 2013 - 19:07

Obrázek uživatele Disk

Parádní text, na BDčko se těším už jen z toho důvodu, že film mého oblíbeného režiséra konečně uslyším v původním znění. V kině běžel otřesný dabing, který snímku ublížil, jak nejvíc mohl. Jinak zahraniční zvěsti o dalším Avataru nejsou náhodné. COž nemění nic na tom, že Pí ve 3D byl úžasný kinozážitek.

http://www.youtube.com/watch?…

Re: Pí a jeho život (recenze Blu-ray)

Vložil A (bez ověření), 14. Duben 2013 - 20:55

Obrázek uživatele A

V kině běžel i originál, ale pouze v pražském Slovanském domě a bez titulků.

Re: Pí a jeho život (recenze Blu-ray)

Vložil Marek (bez ověření), 17. Duben 2013 - 3:01

Obrázek uživatele Marek

Není pravda, otitulkovaná verze v originálním znění byla normálně v distribuci a její promítání se neomezovalo pouze na Slovanský dům v Praze. Divák měl ovšem na výběr pouze mezi „dabingem ve 3D“ a „originální znění s titulky ve 2D“, varianta „originální znění s titulky a ve 3D“ neexistovala.

Re: Pí a jeho život (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 17. Duben 2013 - 11:06

Obrázek uživatele Psema

Myšlena byla dost očividně absence otitulkovaného 3D. 2D s titulky je v tomto případě volba dost na prd.

Re: Pí a jeho život (recenze Blu-ray)

Vložil A (bez ověření), 17. Duben 2013 - 14:43

Obrázek uživatele A

Pardon, zapomněla jsem samozřejmě dodat ono „3D“ (Disk ale určitě pochopil). To se v originálním znění (a bez titulků) opravdu vymezilo jen na Prahu a CC Slovanský dům.

uUFXlvKeOg

Vložil Alipio (bez ověření), 27. Srpen 2013 - 12:07

Obrázek uživatele Alipio

*I simply watend to thank you a lot more for your amazing website you have developed here. It can be full of useful tips for those who are actually interested in this specific subject, primarily this very post. Your all so sweet in addition to thoughtful of others and reading the blog posts is a great delight in my opinion. And thats a generous present! Dan and I usually have enjoyment making use of your recommendations in what we need to do in the near future. Our checklist is a distance long and tips will certainly be put to excellent use.

Re: Pí a jeho život (recenze Blu-ray)

Vložil location voiture pas cher marrakech (bez ověření), 27. Srpen 2013 - 12:22

Obrázek uživatele location voiture pas cher marrakech

The cinema also went the initial, only within the Prague Slavic house without subtitles.