Klik: Život na dálkové ovládání (recenze Blu-ray)

vydáno 12. 3. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, Bonton, Bontonfilm, Click, film, Klik: Život na dálkové ovládání, MPEG-2, PCM, Sony Pictures

Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006)

Kdo by v životě sem tam nechtěl přetočit nudnou kapitolu, nebo si naopak zopakovat tu zábavnější? Michael Newman (Adam Sandler) tuhle příležitost dostal. Tak dlouho se trápil se svým životem plným stresu a nedostatku času, až našel ideální řešení: v jednom zvláštním obchodním domě najde neméně zvláštní oddělení, jehož šílený vedoucí mu představí novinku prototyp, který půjde do prodeje až za pár měsíců. Dálkové ovládání na život.

Jak něco takového funguje? Velmi snadno – váš život má totiž stejné menu jako Blu-ray a ačkoliv není programovaný v Javě, dokonce nabídne i větší interaktivitu ;). Můžete si procházet kapitolami, poslechnout audiokomentář Jamese Earla Jonese, samozřejmě přetáčet, zpomalovat, zrychlovat… Prostě co vás napadne. Nechybí ani Picture in Picture, vskutku kuriózní záležitost!

Pro Michaela Newmana je to téměř spása: nudnou práci přeskáče, u manželky ztlumí zvuk nebo přeskočí předehru, šéfa si zapauzuje, aby mu mohl solidně natlouct – prostě najednou proplouvá životem bez nejmenšího zádrhelu. Všechno se zdá perfektní, dokud ovladač nepřskočí do automatického módu a nezačne Michaela přetáčet tak rychle, že než se naděje, leží na nemocničním lůžku a čeká na smrt. Jak z takové šlamastiky ven?

Click se svým miloučkým obalem tváří jako komedie a minimálně během první poloviny se vás o tom také bude snažit přesvědčit. Vždyť Adam Sandler je komik, představa života na dálkové ovládání je neméně legrační a většina dialogů je napsaná tak, aby polechtala bránici. Takový nevinný film pro celou rodinu, plný rodinných hodnot, velmi decentního humoru (vynecháme-li slow-motion obřích ňader a prdění do obličeje Davida Hasselhoffa) a vtipných postaviček.

Těžko se lze nezasmát nad rozevlátým Ammerem zmiňovaného Hasselhoffa, nebo nad Mortym krále vedlejších rolí Christophera Walkena, k smíchu je tu dokonce i pes Newmanových, který si to konstantně rozdává s přerostlou plyšovou kachničkou. Scénáristé Clicku rozhodně mají smysl pro humor a ačkoliv se nejedná o nic světoborného, na tuhle Sandlerovku budete vzpomínat jako na příjemnou podívanou.

Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006) Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006) Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006) Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006)

Jenže pozor, Frank Coraci někde za půlkou prudce obrátí. Pořád se sice pohybujeme ve fantasmagorickém světě, jehož nudnější pasáže si nespokojený Sandler přepíná, tudíž stále v rámci komedie, Click se ale po určité době překvapivě zvrhne v drama. Někdy v okamžiku, kdy si Sandlerova postava uvědomí, že mu před očima doslova proplul celý život, děti zestárly, manželka ho opustila a zdraví mu také hodlá zamávat, začne Coraci přitvrzovat a ačkoliv se dá na základě několika vtipnějších gagů říct, že se pořád držíme v mezích komedie, může dojít i na slzy.

Sandler totiž nasadí smutnou hereckou pózu člověka, kterému před očima utíká život a nemůže s tím nic udělat, kterému se na obličeji objevují vrásky, na hlavě šediny a na srdci jizvy, ze kterých se jen tak nevzpamatuje. Pravda, Click ve svém finále až příliš tlačí na morální hodnoty a těžko říct, že by se nesnažil vnutit nějaké poselství, jako doják na jedno použití se ale dá použít celkem spolehlivě (autor textu, který se u žádného filmu nikdy nerozbrečel, u něj pláče pravidelně, takže někteří můžete ono jedno použití brát s nadsázkou).

Nenechte se ale odradit, i přes finále mírně přitažené za vlasy (nebojte, nevyspoileroval jsem všechno) je Click velmi příjemná Sandlerovka, komedie na deštivý jarní večer jak dělaná. Pustit k němu můžete celou rodinu, přítelkyně nad ním neohrne nos a vy si krom oněch super-ňader vychutnáte vtipný námět a u Sandlera všudypřítomné vtipy s dokonalým timingem. Click nepatří mezi ty komedie, které by si lidé pouštěli pořád dokola, zároveň se o ní nedá říct, že by v jakékoliv rovině zklamala. Prostě velmi příjemný průměr.

Technické provedení

Po obrazové ani zvukové stránce nečekejte žádné zázraky. Click je jeden z vůbec prvních titulů, které se na Blu-ray objevily, jako takový tedy používá pro některé trochu archaické PCM a MPEG-2 kompresi (navíc je to historicky první 50 GB disk!). Šestikanálovému PCM zvuku těžko něco vytknout, jelikož se jedná převážně o konverzační záležitost a přední kanál vykresluje perfektně (i když mi ze záhadných důvodů přišlo, jako bych poslouchal velmi špatně zkomprimovanou stopu s mizernou akustikou…).

Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006) Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006) Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006) Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006)

Obrázek má skvělé barevné podání a pomilováníhodné množství drobných detailů. Ty se neztrácejí ani v celkem ošklivé MPEG-2 kompresi, která i přes poletování v obdivuhodných výšinách datového toku neposkytuje dvakrát přesvědčivé výsledky: kompresní artefakty jsou – ačkoliv v minimálním množství na menších uhlopříčkách skoro nepostřehnutelné – všudypřítomné. Velmi mě překvapilo, když režisér v audiokomentáři oznámil, že byl film točený na digitální kamery.

Klasický „videoefekt“, kdy obraz vypadá jak z televizní inscenace a působí „urychleně“, se v Clicku neobjevuje nikde, co naopak překvapí je všudypřítomné filmové zrno (že by nešlo o přímý přepis v jedničkách a nulách, ale print a následný scan filmového negativu?), které mi po pravdě videošum vůbec nepřipomínalo (snad jen ve dvou-třech temnějších záběrech).

Obraz navíc místy poskytuje překvapivě nízkou hloubku ostrosti, v kombinaci s velmi sytými barvami, skvělým kontrastem a opravdu bravurní černou (závěrečná scéna je užije) pak poskytuje celkem solidní prezentaci, která i přes digitální zdroj a digitální „úložiště“ působí velmi filmově. O špičku se ale nejedná ani náhodou.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Klik: Život na dálkové ovládání.

Bonusy

Na disku se v bonusové sekci objevuje krom trailerů a čtyř vystřižených scén (doporučuji!) zmiňovaný audiokomentář s režisérem a scénáristy (mezi nimi i Sandler, který konverzaci udržuje při životě i v době, kdy není o čem mluvit a jeví se jako velmi sympatický člověk). Coraci tu mimochodem mluví o natáčení na HD kamery. Pak si můžete vybrat ze sedmi minidokumentů (vše v HD), které dají dohromady nějakou půlhodinku.

Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006) Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006) Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006) Klik: Život na dálkové ovládání (Click, 2006)

Většinou se zabývají (snad krom jednoho, kde režisér akorát tupě pobíhá po scéně) digitálními efekty a tím, jak které triky vznikaly – třeba obtloustlý Sandler nebo „vygumované“ genitálie s kachnou se milujícího psa. Většinou jsou vtipné a během oné půl hodiny si z nich člověk udělá celkem solidní představu „jak na to“.

DVDobchod.cz - logo

Komedii Klik: Život na dálkové ovládání k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Klik: Život na dálkové ovládání (recenze Blu-ray)

Vložil eko (bez ověření), 16. Březen 2009 - 10:07

Obrázek uživatele eko

Pokud se nemylim tak by tohle melo byt dostupne v UK s cz podporou,nebo ne?

Re: Klik: Život na dálkové ovládání (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 16. Březen 2009 - 12:29

Obrázek uživatele d.f.h

Ano, je to tak.