Hacker (recenze Blu-ray)

vydáno 26. 6. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 4 komentáře

Tagy: Blackhat, Blu-ray, film, Hacker, Michael Mann

Hacker (Blackhat, 2015) (Blu-ray)

Hacker Michaela Manna patřil od prvních trailerů mezi kandidáty na nejzajímavější filmy roku. Ostatně režisér dnes patří mezi hollywoodské legendy, téma je i přes fušeřinu zpracování vetšiny běžných velkofilmů stále zajímavé a Chris Hemsworth v Rivalech ukázal, že zvládne víc než pár ran plastovým kladivem a heroické pózy. Jenže tentokrát Mannovi něco krutě nevyšlo a kromě mizerných komerčních ohlasů doručil film, z něhož si po pár hodinách od projekce zapamatujete jediné – akci.

Tu Mann stále umí na jedničku, když používá nápadité snímání (bitka v baru točená „na mobil“, přestřelka mezi kontejnery) v kombinaci s perfektním ozvučením, které rázně zarazí zadek do sedačky. Jenže zbytek příběhu jako by vůbec neměl šťávu, a tak ačkoli filmu z počátku chcete hrozně fandit a chcete nasednout na vlnu vrtání se v kódech a povídání si o serverech, po hodině máte pocit, že se vás režisér snaží za vaši náklonnost zabít… nudou.

Mann sází na pokud možno největší realismus, anebo se tak alespoň snaží tvářit. Upřímně, na hackování nejsem kdovíjaký odborník, takže logiku toho, jestli někdo dokáže na dálku odpálit jadernou elektrárnu, příliš neřeším. Problém je v tom, že se Mannovi vůbec nedaří představit zajímavé postavy a jednotlivé linie k sobě přivádí tím nejklišovitějším a v závěru i nejomletějším způsobem. Kolikrát jsme tyhle příběhy o kamarádech, kteří se musí spojit, viděli? Stokrát? A co závěrečnou pomstychtivou sekvenci v davu? Vždyť sám Mann ji takto vystřihl i v předchozích Veřejných nepřátelích.

Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Potíž s Hackerem je rovněž ve faktu, že Mann v podstatě neřeší plynulé vyprávění. Jak sám přiznává v bonusech, šlo mu spíše o navození atmosféry, vychutnání si unikátního prostředí a jakousi sounáležitost s postavami. Jenže to se při více než dvouhodinové stopáži a zápletce, které trvá přinejmenším hodinu, než se rozjede, zkrátka nedá vydržet a upřímně si neumím představit nikoho, kdo by se několikrát za filmu nepodíval na hodinky a neřekl si „sakra, to uplynulo teprve 20 minut?“.

Manna mám rád a řemeslně je stále jedním z nejzručnějších tvůrců za kamerou. Avšak Hacker není nic jiného než přehlídka působivých postupů implementovaných do látky, jíž by mnohem víc slušel dokument o 90 minutách než fiktivní film, jenž se k divákovi místy chová jako by ho z duše nenáviděl.

Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Technické provedení

Od té doby, co Michael Mann přesedlal plně na digitální kamery, se jeho filmy nedají považovat za referenční. Jenže se mu to těžko vyčítá, neboť je za jeho skoro až dokumentární filmařinou jasně vidět záměr. Proto nemám potřebu některým chybám Blu-ray disku spílat, neboť se nejedná o jeho chybu, ale o pozůstatek Mannovy práce, jež často vychází z minimálního svícení a místy dokonce záměrně užívá mizerných kamer k evokování mobilního záznamu.

Pokud budete Hackera posuzovat touto optikou, pak je vše v naprostém pořádku. Barvy jsou věrné uměleckému záměru, což znamená, že jsou lehce našedlé a vybledlé, tělovky či detaily rozhodně nejsou tzv. „eye-popping“, ale ryze adekvátní a v případě černé dochází místy k jemnému slévání a šednutí, a některé tmavší scény se nevyhnuly typickému mannovskému „neduhu“ v podobě většího nárůstu šumu.

Jenže opět opakuji, že tak to Mann pravděpodobně chtěl. Abyste měli pocit, že jste ve skutečném světě, se skutečnými lidmi. A ti na sobě nemají haldu samoopalováku a nehýří přesnou saturací, která obratem chytí za oko. Mann snímá šedou realitu v podstatě obyčejným okem, a v tomto směru Hacker splňuje to, co si jeho tvůrci dali za úkol.

Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Velmi podobný posudek pak směřuje i ke zvuku. Hacker dostal do vínku DTS-HD MA 5.1 pro anglickou stopu a jestli někde poznáte typického Michaela Manna, jsou to přestřelky. Jsou dravé, hlučné a naprosto přesně využívající jednotlivé kanály. Ostatně právě přestřelky jsou tím, co na filmu nejvíce baví a vytrhává z letargie nuzných dialogů a koukání do monitorů. Zbytek už tak oslnivý není. Po pár dnech už si v podstatě vůbec nevzpomínám na soundtrack a ačkoli si na rozdíl od řady zahraničních recenzí nevzpomínám na nějaké výpadky v dialozích, musím uznat, že v rámci zbytku stopy jsou položené dosti nízko.

To tradičně způsobuje problém především při nočním sledování, kdy nechcete budit polovinu domu, ale zároveň chcete něco slyšet. Což vám dialogy a přestřelky na opačných stranách spektra úplně nedovolují. Ano, skutečná rána z pistole opravdu nezní jako rána ze vzduchovky, takže vyčítat Mannovi zvukový pokus o realismus zcela nejde. Proto buďte opatrní v tom, kdy si Hackera pustíte. Pravdou ovšem je, že první minuty vás samy o sobě vyškolí dost na to, abyste po zbytek filmu poladili hlasitost, jak to jen půjde.

Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Bonusy

Obal slibuje jediný featurette, takže po skoku do bonusové složky vás obratem čeká milé překvapení, neboť bonusy tu jsou celkem tři a dohromady vás oberou o více než 40 minut života. Na komerční propadák solidní skóre, ale přiznám se, že jsem měl místy problém bonusy vůbec dokoukat. Stejně jako film totiž působí velmi utahaně a ani solidní informační nálož mě nedokázala přikovat k obrazovce bez pořádné kofeinové šlehy.

Asi nejlepší je skoro dvacetiminutový dokument The Cyber Threat, jenž se blíže zabývá reálným hackingem a inspiracemi pro film. O spoustě věcech jste pravděpodobně vůbec netušili a tvůrci si zde zdatně obhájí i Hemsworthovo angažmá a celkově se jim téma daří prodat více než solidně.

Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015) Hacker (2015)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

S On Location Around the World už je to horší. Jedná se totiž o typický featurette o tom, že reálné lokace jsou lepší než studio a také, že Michael Mann chce podávat filmovou realitu vždy jinak než jeho kolegové. Zkrátka featurettová klasika.

Nejutahanější je zřejmě třetí materiál – Creating Reality. Ten se zabývá tvorbou postav, jež vám budou připadat jako z masa a kostí. Problém je, že reálné postavy obvykle nejsou moc zajímavé a bohužel to platí i pro tento featurette, jenž by mohl suplovat prášky na spaní. Potěší však přítomnost českých titulků.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Hacker poskytla k recenzi distribuční společnost Bontonfilm. Děkujeme. Disk můžete zakoupit v obchodě Filmgame.cz

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Hacker (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 27. Srpen 2015 - 12:08

Obrázek uživatele Martin

Pro mě je ten film zklamáním. A to, když jsem se díval na trailery, tak jsem se na něho těšil. Ostatně svou kritiku více rozebírám na svém blogu http://movies.pise.cz/. A tento film jsem zařadil mezi zklamání roku. Pouhá akce nestačí…

Re: Hacker (recenze Blu-ray)

Vložil komal (bez ověření), 14. Listopad 2018 - 10:02

Obrázek uživatele komal

I’m happy I located this blog! From time free gift cards codes generator to time, students want to cognitive the keys of productive literary essays composing. Your first-class knowledge about this good free gift cards codes generator post can become a proper basis for such people.

Education

Vložil Glem Anderson (bez ověření), 23. Listopad 2018 - 8:39

Obrázek uživatele Glem Anderson

The criminal examination of the computer interruption on one side and the technological analysis of the computer disturbance on the other side. Do My Assignment

Studies

Vložil Frankie Henderson (bez ověření), 23. Listopad 2018 - 10:11

Obrázek uživatele Frankie Henderson

The accurate spirit of Hacking involves solving problems. Asking why and not captivating things for their face value. Cheap Assignments