Vetřelec se vrací do kin: Jakou verzi v nich uvidíme?

vydáno 13. 2. 2015 | autor Karel Přikryl | sekce Extra HD | téma Filmy, Z domova

Tagy: Alien, kino, speciální edice, Vetřelec

Ano, první díl s legendárním monstrem a k tomu se Sigourney Weaver v nejfotogeničtějších letech se vrací na plátna kin. Co je ještě zajímavější, nejedná se o mezinárodní obnovenou premiéru, ale čistě o českou a limitovanou na jeden měsíc, s premiérou připadající na 19. únor.

Čtěte dále

Jak navíc vyplývá z titulku, nebude se jednat o původní sestřih, který běžel v kinech, ale o Speciální edici. Tu není dobré zaměňovat za sestřih režisérský – jak vyplývá z bonusů právě k této verzi filmu, Scott tento sestřih dělal spíše z „bonusových“ důvodů, než že by měl potřebu (u něj poměrně častou) film nějak vyspravit, či vylepšit. Je tak otázkou, zda je to rozhodnutí dobré, či špatné a každý si ji musí zodpovědět sám. Pořád ale lepší jakákoli verze prvního Vetřelce v kinech, než žádná.

Vetřelec

Čím se liší ona Speciálka od původní verze? Pokud si porovnáme minutáž, zjistíme, že rozdíl je jen tři minuty. Ve filmu ale nenalezneme jen tři minuty nových scén, ale nějakých osmnáct. Jak se tohoto kouzla dosáhlo? Musely se prostříhat pasáže, které možná z dnešního přímočařejšího přístupu působí nadbytečně dlouhé a zpomalují tempo filmu (proto je ostatně Scott zkrátil, protože chtěl nabídnout údernější alternativu), ale na druhou stranu poměrně zásadně mění atmosféru budovaného strachu z neznáma. Za sebe říkám, že s tímto střihem působí film poněkud tuctověji.

Přidaný materiál naštěstí hodně tyto neduhy vynahrazuje. Najdeme v něm jak scény, které prohlubují charaktery postav, tak scény, jež rozšiřují mytologii monstra. Možnost vidět zrovna tuto verzi filmu v přítmí kinosálů je tak určitě vítaná.

Vetřelec

Z technických parametrů film nabídne ověřenou klasiku – 2D 2K rozlišení a 5.1 zvukový mix v originálním znění. Český překlad tak budou zajišťovat titulky. Jestliže se ptáte, zda má vůbec cenu do kina na něco takového chodit (protože nic jako bonusový obrazový rozměr se nekoná), krom samozřejmě samotného faktu, že se bude jednat o projekci na velké plátno, pak ano, má. DCI kopie je pořád na míle daleko od klasického Blu-raye, především díky tomu, že obraz je kódován bezztrátově a má větší barevnou hloubku. Remaster pro BD (ze kterého se jistojistě bude u této DCP kopie vycházet) se navíc velmi povedl (jak ostatně potvrzujeme v naší recenzi) a zvukový mix, byť pro mě komornější a tlačící mix do předních kanálů, také ostudu nedělá (především dynamika a mikrodynamika je vynikající).

Závěrem tak za celou redakci radím do kina zamířit, už jen z toho důvodu, že podobných projektů se u nás zatím moc neobjevuje. Distributor ostatně slíbil, že při odpovídajícím zájmu může dojít i na druhý díl, rovněž ve Speciální edici. A tu bychom viděli snad ještě raději.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře