Vetřelec (recenze Blu-ray)

vydáno 15. 11. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 16 komentářů

Tagy: 20th Century Fox, Alien, Alien Anthology, Blu-ray, film, kolekce, Vetřelec, Vetřelec: Antologie

Vetřelec (Alien, 1979) (Blu-ray)

Vetřelec je jedna z největších klasik sci-fi žánru, stejně jako jakémukoliv jinému filmu mu však nehraje do karet, že se do něj pomalu ale jistě zakousává zub času.

Otázkou tedy není, jestli se film bude líbit těm, kteří ho zažili ještě v kinech, nebo těm, kteří jsou odkojení na VHS a DVD edicích. Otázkou je, jestli takový snímek obstojí i u dnešní generace mladých diváků.

Ti jsou zvyklí na úplně jiné tempo a jinou řeč, kterou s nimi režiséři komunikují. Kdyby filmař stejnou látku dostal do ruky dnes, je úplně jasné, že by z filmu udělal především horor o Vetřelci jako takovém.

Ridley Scott na to šel přesně z druhé strany, samotnou kreaturu nechal nespatřeně pobíhat po vnitřnostech vesmírné lodi a krom několika krátkých záběrů ji divákovi až do posledních okamžiků neukázal prakticky ani jednou.

Tahle obrácená technika, kterou by dnes režisér zřejmě nedokázal obhájit především u nenasytných producentů, funguje na diváka geniálně. Nejde ani tak o hrůzu z mimozemského přízraku, jako spíš o atmosféru, která vzniká mezi posádkou. V jejím krájení by vám nepomohly ani nejostřejší nože od Horsta Fuchse, ponorkový efekt totiž pod Scottovým dohledem přerůstá i mimo obrazovku.

Kdybyste tedy cítili drobné záchvěvy klaustrofobie, užijte si to. Je to jen důkaz, že hollywoodská kouzla fungovala i před třiceti lety. Bez digitálních efektů, bez „in your face“ lekaček, bez okatých pokusů o útok na emoce, bez epileptického střihu, výbuchů a patetických řečí. Kdepak. Tohle je stará škola, opravdová magie bez steroidů z jedniček a nul.

Připravte se tedy na velmi komorní sci-fi, která stojí na skvělých hereckých výkonech a vypiplaných vizuálech – Scott vybral takové herce, u kterých si byl jistý, že dokážou ze svých postav vyždímat i poslední kapku, aniž by je jakkoliv vedl. Měl díky tomu možnost zaměřit se především na obrazovou složku filmu.

Dlouhé záběry bez střihu dávají dostatek prostoru naprosto famózním interiérům vesmírné lodi, ohromným a fascinujícím kulisám, jaké nemají obdoby a samozřejmě designu H. R. Gigera, který má na svědomí vše s Vetřelcem spojené.

Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979)

Právě takovým věcem by měl divák věnovat pozornost především. Jistě, digitální monitory a technologické vychytávky Nostroma dnes působí zastarale, ale rozhodně ne legračně a už vůbec se nedá říct, že by nějak ubližovaly atmosféře.

To vůbec ne, stísněné prostory plné tlačítek s nesmyslnými popisky jako „A“, „B“, „C“ a barevně blikajícími kontrolkami naopak jaksi podtrhují omšelý feeling těžební lodě, která už jistě zažila desítky misí. I když je člověku jasné, že většina zdejších komponent nemá žádný význam, Scott je umí prodat takovým způsobem, že je tak nevnímáte.

Za pozornost samozřejmě stojí i práce s praktickými efekty. Maska samotného Vetřelce i po třiceti letech působí naprosto fantasticky, facehugger i jeho pohyby vypadají skvěle – a především je tu legendární scéna „porodu“ Vetřelce. Na Blu-ray vypadá úchvatně a člověk je vděčný bohu, že tenkrát Scott nemohl použít digitální technologie.

Děsivost praktických efektů a maličké loutky jednoduše nahradit nejde. O reakci samotných herců, kteří na tuhle scénu nebyli nikterak připravení, ani nemluvě. Jsou prostě věci, které v moderním podání nemají tolik šťávy, emocí a… krve.

Nesmíme totiž zapomenout, že dnešní politika MPAA by podobné záběry rozhodně nedovolila. Proto doufejme, že až bude Ridley Scott točit prequely (které se teď v jeho režii připravují), nenechá si diktovat od produkce vyžadující PG-13 rating. Nebylo by to ono.

Ale zpátky k oné klíčové otázce: Uspěl by Vetřelec u moderního publika? Nebo co až ho budeme pouštět svým dětem? Zmiňované kouzlo tu samozřejmě bude vždycky, bojím se ale, že akce dychtivý divák by se nechal ukolébat pomalým tempem, dlouhými záběry bez dialogů a nedostatkem akce. Doba je prostě jiná.

Milovníci filmu tu ale budou vždycky a ti pro obyčejného diváka negativní stránky Vetřelce naopak ocení. Ocení fakt, že si s nimi Ridley Scott neustále hraje, že design kulis je jednoduše geniální a režisér ho prodává dlouhými jízdami a švenky, že se tu myslí především na atmosféru, ne na efekt. Že tu hraje geniální hudba Jerryho Goldsmithe. Že ten film funguje.

Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979)

Za poslední týden jsem Vetřelce viděl tolikrát, že se mi to ani nechce přiznat. Vždycky tu budou dvě skupiny lidí – ti, kteří ho ocení a ti, kterým už nebude nic říkat. Je jedno, do jaké z nich spadáte, minimálně jednou byste ale tenhle film vidět měli a s releasem na Blu-ray k tomu máte ideální příležitost.

Ať už totiž fandíte vyfintěným blockbusterům, jsou to právě takové klasiky jako Vetřelec, které si Blu-ray prezentaci zasluhují nejvíc. Jsou to filmy, jejichž kvalita je prokázaná napříč dlouhým časem. Vetřelce proto nemá smysl hodnotit. Má smysl na něj třeba jenom poukázat a říct: „Na tohle se sakra podívej, nebo seš prd filmovej fanda.“

Technické provedení

Studio 20th Century Fox pro Blu-ray premiéru Vetřelce kompletně zrestaurovalo (stejnou péči si vysloužila i dvojka, zbylá dvě pokračování jedou ze starých masterů… ale o tom v příštích recenzích). Co to znamená? Že ten film vypadá famózně jako nikdy předtím.

Upřímně pochybuji, že mohli borci zodpovědní za tenhle release z původních negativů vyždímat něco víc. Skok oproti DVD je to ohromný, o tom samozřejmě není pochyb. Ostrost a množství detailů s ní spojené jsou občas přímo fantastické (především u bližších záběrů obličejů), věrný přenos barev odhaluje studené tóny, kterých jsme se na DVD dříve nemohli dohrabat a kresba stínů? Úchvatná.

Samozřejmě má obraz o něco hrubší zrno, to ale k filmu patří a stěžovat si na něj nelze – i to značí, že Blu-ray přenáší Vetřelce do vysokého rozlišení naprosto věrně. Šum žádný.

S tak detailní prezentací se dají snáze odhalovat chyby kameramanova zaostření. Většina scén byla točena na plně otevřenou clonu, díky čemuž se jednak snižuje hloubka ostrosti, druhak vynikají optické vady objektivu (neostrost v rozích, drobná vinětace). To všechno teď zpozoruje i laikovo oko a právě ten bude tyhle nedostatky pravděpodobně přisuzovat Blu-ray. Chyba. Jedná se prostě o chyby optiky nebo o kameramanova zaváhání.

Vetřelec (Alien, 1979) - Blu-ray video bitrate

Jinak Vetřelec (obzvlášť) na třicet let starý film opravdu dovede překvapit. Jeho HD přepis má skvělé barvy, přitom ale pořád působí správně pochmurně šedě, kontrast je špičkový, nikde nevznikají přepaly ani slité černé plochy. Radost pohledět.

Jako demo-materiál si ale disk zvolíte jen těžko. Pořád je to „jen“ naprosto fantastický přepis občas trochu hůř vypadající pětatřicítky, se kterou se v době vzniku Vetřelce očividně zacházelo úplně jinak, než dnes (kdy filmaři svítí jak o život, aby materiál nezrnil, tím pádem více cloní a tvoří tak vyšší ostrost apod.).

Zvuk je navíc namíchaný snaživě, ale o žádný útok na subwoofer se nejedná a některé efekty působí opravdu zastarale. Dialogy navíc zvukově dost haprují.

Je to podobně jako s filmem jako takovým – kdo dovede ocenit tak organický „look“, ten bude nadšený. Kdo hledá vyhlazenou prezentaci bez vad, bude zklamaný. Vítěz tu ale je. Vetřelec. Po třiceti letech neskutečně omládl a vypadá tak dost možná lépe, než v době, kdy prvně zaútočil na kina.

Pustit si ho můžete buď tak, nebo v Director's cutu z roku 2003. Ten je paradoxně o pár vteřin kratší než Theatrical cut a to i přes fakt, že přibylo pár scén (dohromady kolem pěti minut). Scott v něm totiž spousty záběrů zkrátil, některé jízdy drobně zrychlil apod. Je jasné, že se tak snaží trochu zavděčit méně trpělivému publiku, takže rozhodně doporučuji kinosestřih.

Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979)

Jediný důvod, proč pustit D.C., by mohla být scéna, kdy Ripleyová dostane facku a scéna, kde plamenometem upálí svého – ve vetřelčím slizu zachyceného – kolegu. Vše je řešeno seamless branchingem, takže film nemusí zabírat dvakrát víc místa na disku, díky čemuž má dost prostoru na vysoký bitrate (známky komprese tahle placka nemá žádné).

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Vetřelec.

Bonusy

Poznámka: Bonusy jsou dostupné jen v rámci kompletní antologie, ne při koupi samostatného filmu (disky se dají koupit samostatně od 9.5.2011).

Na disku s filmem jsou jen vystřižené scény (ty samé, které jsou v D.C.), možnost pustit film s izolovaným soundtrackem Jerryho Goldsmithe (taková příjemná večerní kulisa k práci) a dva audiokomentáře.

V jednom se sešla značná část štábu, v druhém posedí sám Scott. Díky jeho ucelenosti a výpovědní hodnotě doporučuji rozhodně ten druhý. Scott ho natočil, když svůj film viděl po dlouhých letech a tak se jedná o příjemně nostalgické setkání.

Režisér si tu občas snaží vzpomenout, co a jak dělal (a je vidět, že mu to sem tam dvakrát dobře nejde), má skvělé historky z natáčení, prozrazuje některé podvody na divákovi (jako třeba oblečení dětí do astronautských obleků při výstupu z lodi – noha Nostroma tak vypadá dvakrát větší, než ve skutečnosti byla), vzpomíná na trable s produkcí a snaží se vysvětlovat, co a jak zamýšlel.

Komentář je to opravdu výživný a člověk se u něj občas možná i zasměje (třeba když Scott mluví s plnou pusou – vzhledem k jeho lásce ke kouření tipuji, že v těch okamžicích si jí nezacpává jídlem ale doutníkem).

Pro další dokumenty se člověk musí ohlédnout na zbývající disky Antologie (vedle čtyř filmů jsou to další dva), na kterých jsou rozprostřeny spolu s dokumenty k ostatním filmům a ucelenými dokumenty ohledně celé série. Zabývat se budeme pouze těmi, které se týkají prvního dílu – to samé pak budeme dělat u ostatních částí vetřelčí antologie. Po samostatných recenzích ještě vydáme článek, ve kterém dořešíme zbývající dokumenty a bonusy (týkající se všech filmů dohromady).

Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979) Vetřelec (Alien, 1979)

Na pátém Blu-ray disku je k prvnímu filmu dokument The Beast Within: Making Alien, prezentovaný je v 16:9 v SD (ořez oproti 4:3 z DVD) a má téměř tři hodiny. Dokument je to ohromně vyčerpávající a vyjmenovávat jednotlivé podrobnosti, kterými se zabývá, by bylo na tisíce dalších znaků.

Skládá se z ohromného množství rozhovorů, které podrobně mapují vše od pre-produkce až po samotný release Vetřelce. Prostřihává se mezi producenty, scenáristy, designéry (takže se dožijete i lámané angličtiny H. R. Griegera), samozřejmě i režisérem a obsazením, ale také tehdejšími hlavami studia.

K natočení těchto dokumentů byli přizvaní téměř všichni, kdo s filmem měli alespoň trochu společného. Vyprávějí historky o problémech s pre-produkcí (film měl původně mít rozpočet jen kolem čtyř milionů, díky Scottovým náčrtům a úspěchu Star Wars ho studio nakonec zdvojnásobilo), o legraci ale i vážných situacích při natáčení, o věčném boji Ridleyho Scotta s producenty (neustále za jejich zády nechával stavět větší a větší kulisy a překračoval rozpočet), prostě o všem.

Je to fascinující podívaná plná detailů a emocí a ačkoliv je rozdělená na devět samostatně spustitelných segmentů, pravděpodobně ji shltnete na jeden zátah a uteče to jak voda.

The Beast Within je dokument, který vyšel už v rámci DVD edice před několika lety, na tom samém disku ale najdete (stále mluvíme pouze o materiálech, které se týkají jen prvního filmu!) další téměř hodinu a půl bonusů – tzv. Enhancement pods, které ho doplňují.

Některé rozhovory jsou rozšířené, jiné úplně vystřižené, všechny jsou v SD a můžete mezi nimi volit samostatně (dohromady jich je sedmadvacet). Některé jsou více zajímavé, některé méně, fanoušek se ale samozřejmě musí podívat na všechny (třeba na rozhovory s Goldsmithem nebo Cameronův rozbor designu Vetřelce).

Na šestém disku se pak nachází databanka rozdělená do tří sekci: Pre-produkce, Produkce a Post-produkce. Je to kombinace SD a HD materiálů, převážně se jedná o fotografie speciálních efektů a různých concept-artů (Griegerovy náčrty, Scottovy návrhy, díky kterým byl navýšen rozpočet apod.), o texty, o fotky z natáčení, castingová videa, sledování scén z několika úhlů, další vystřihané scény, TV spoty a trailery.

Navíc se tu nachází další hodina a půl dokumentů, které se nenacházely na DVD, ale na domácích releasech, které jim předcházely (The Alien Legacy, Experience in Terror). To kdybyste náhodou ještě pořád neměli dost.

Je to ohromný nášup dokumentárních materiálů, které vám dohromady s audiokomentáři zaberou celý den. Prostě je toho strašně moc – a to jsme se ještě nedostali k dokumentům, které se týkají všech čtyř filmů dohromady, ty si vybojují samostatný článek. Jsme pouze u prvního filmu a už teď můžeme v klidu říct:

Bontonfilm - logo

Jedná se o Blu-ray release roku.

Blu-ray kolekci Vetřelec: Antologie k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články, recenze a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil david (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 1:54

Obrázek uživatele david

No nekup to! :)

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil Derek (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 10:46

Obrázek uživatele Derek

děkuji za moc pěnou recenzi. ta úvodní fotka je hezká :)

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil papinak (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 14:36

Obrázek uživatele papinak

Skvělá recenze!! Před chvilkou mi bylo vyexpedováno vajíčkové balení. Už se nemůžu dočkat!

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil Lukasv (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 14:59

Obrázek uživatele Lukasv

Díky za článek. I podle zahraničních recenzí a hlavně názorů diváků jednoznačná koupě, zejména u jedničky a dvojky skvěle udělaný BR přepis, tyto vánoce budou značně uslintané, kyselé a nejspíš trochu sólo :)

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil kiki (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 19:27

Obrázek uživatele kiki

Výborná recenze na tuto klasiku. Shodou okolností jsem cca před hodinou rozbalil své dlouho očekávané vajíčko a už se nemůžu dočkat filmového víkendu ve znamení Aliens ;)

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil Barva (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 19:56

Obrázek uživatele Barva

musím říct,že přepis u jedničky je opravdu vydařený,ale u druhého dílu to bohužel říct nemůžu.Myslel jsem,že je o sedm let novější tak to bude znát,ale opak je pravdou.Jednička jasně vévodí.

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil st39.6 (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 20:04

Obrázek uživatele st39.6

tak to jsme asi koukali na dva úplně jiné filmy … nechcete zajít trochu do detailů? (recenze dvojky vyjde za pár hodin, takže klidně až pod ní)

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil Lukáš Kuča (bez ověření), 19. Říjen 2011 - 20:50

Obrázek uživatele Lukáš Kuča

Když odhlédnu od lepší kresebnosti dvojky, i mně je výrazně příjemnější ten poněkud strmý obraz prvního filmu. Rovněž se mi více líbí časté boční svícení scén. Výrazné zrno v poněkud vyšisovaných stínech druhého filmu bych označil za vyloženě ošklivé. (Narozdíl třeba od Apolla 13)

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil milhaus (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 21:44

Obrázek uživatele milhaus

moc pěkně napsaný… autor by měl dostat přidáno ;-)

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 17. Listopad 2010 - 1:22

Obrázek uživatele d.f.h

Přidáno dostane – bude psát ještě víc takových recenzí! :-D

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil Richard K (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 22:51

Obrázek uživatele Richard K

Recenze (pro mne)dopadla dle očekávání-je povedená.O kvalitě obrazu a zvuku Vetřelce jsem psal již v komentáři pod článkem „Sběratelská Blu-ray edice Vetřelec: Antologie (Illuminated Egg Statue) – první pohled“. Takže doplním poznatek k Vetřelcům 2-je taktéž skvěle udělaný přepis, jenže…Cameron točil Vetřelce trochu jinak (formát) a s jiným pojetím barev, které v přepisu více přiklonil k chladnému pojetí barev(resp.teplota).A to nemusí každému vyhovovat.

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil Barva (bez ověření), 16. Listopad 2010 - 23:41

Obrázek uživatele Barva

Já neříkám,že je dvojka špatná,o proti DVD je to velký rozdíl a téměř nesrovnatelné,ale první díl je zrestaurován lépe.Ale je možné,že své dělá to,že první díl je 2.35:1 a dvojka 1.85:1

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil drax (bez ověření), 17. Listopad 2010 - 11:54

Obrázek uživatele drax

Dík za extra kvalitnú recenziu.

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil flexo (bez ověření), 23. Listopad 2010 - 11:55

Obrázek uživatele flexo

Jo, tenhle film je klasika. A Ridley Scott je u mně Pan režisér, natočil dva pro mě nejkultovnější filmy – Alien a Blade Runner, s ním se nemůže nikdo měřit. Ne jako ten pi*us Cameron, který z dvojky Aliena udělal v podstatě to co potřebují ti dem*nti u televize dnes. Vetřelec je jenom jeden a to ten první.

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil wasill (bez ověření), 23. Listopad 2010 - 13:39

Obrázek uživatele wasill

Jsem rád, že někdo zmiňuje Blade Runnera, škoda že ostatní režiséři v čele se Speilbergem udělali z adaptací P.K.Dicka slátaniny.

Re: Vetřelec (recenze Blu-ray)

Vložil Solomon Short (bez ověření), 27. Listopad 2010 - 7:10

Obrázek uživatele Solomon Short

joo, 1979. Tehdy to stalo jeste jen za prd…

Prvni Alien je pro me naprosta spicka zanru, i kdyz dvojku mam taky hodne rad a Fincherovu trojku jakbysmet, tak kdo by zapomel na Nostromo funici hlubokym vesmirem?

Uprimne receno, asi kvuli tomuto filmu jsem zatim nejvic premyslel o upgradu na Blu-Ray.