IFA 2009: Sharp LEDově zelený

vydáno 4. 9. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Televizory | 3 komentáře

Tagy: 100 Hz, Aquos, AQUOS LED, DVB-C, DVB-T, Full HD, Full LED, IFA 2009, LC-LE600E, LC-LE700E, LCD, LE600, LE600E, LE700, LE700E, LED, Sharp, Super Green

SHARP - logo

Zatímco předchozí ročníky IFA se nesly například ve znamení Full HD, Sharp se letos vydal jiným „plnosměrem“. Tiskové konferenci japonského výrobce LCD panelů dominoval pojem Full LED a od toho se pak odvíjelo další stěžejní téma, které mimochodem vedle 3D dominuje celé berlínské výstavě: Super Green.

Je to trend, kterému se musejí podřizovat vlastně všechny společnosti, proto také na zelené produkty narazíte prakticky na celé IFA. Není to jen proto, že by se ve výrobcích probudilo svědomí, táhnou je k tomu spíš (třeba evropské) směrnice a hlavně jistota.

Pokud totiž zákazníkovi slíbí podstatně nižší spotřebu oproti konkurenci nebo starším řadám, určitě upoutají jeho pozornost více, než – řekněme – nějaké internetové rozhraní v televizoru (kterému se Sharp, na rozdíl od většiny konkurence, zatím úspěšně vyhýbá, na první čtvrtletí příštího roku už ale připravuje modelové řady televizorů, které budou touto funkcí vybaveny také).

IFA 2009 - Sharp

LED televizory od Sharpu oproti starším modelovým řadám „žerou“ o více než 50 % nižší množství energie, zobrazovače jsou přitom ve stejné cenové hladině a především: po obrazové stránce vypadají podstatně lépe. Sharp byl vždy známý strohým designem a poměrně úzkou paletou funkcí, tyhle (pro někoho) nedostatky ale bohatě vyvažoval vysokou kvalitou zobrazovacích panelů, které – jak známo – dodává i do Bravií od Sony.

Bylo tomu tak u LCD, je tomu tak i u LED. Tahle technologie, která na příštích několik let obsadila kompletní řadu televizí Aquos, přichází v modelových řadách LE 600 a 700 (v 32", 40", 46" a 52" velikostech) a u nás by se měla začít prodávat na podzim. Všechny z těchto televizorů budou ve Full HD, vybaveny DVB-C/T tunery a 100 Hz systémem.

Miss IFA – červeně zbarvená slečna, kterou potkáváte prakticky na všech reklamách komunikujících výstavu – se na tiskovce vyjádřila jako pravá blondýnka (i když je to bruneta přebarvená na červeno), když okomentovala design Aquosů jako pěkný a ocenila hlavně jejich lesk. Tedy něco, co odborná veřejnost jistě ocení.

IFA 2009 - Sharp

Sharp vůbec vedl svou tiskovku jako zábavnou show, ostatně uváděl jí slavný americký rozhlasový moderátor a strohou architekturu samotné expozice vynahrazovala právě zábava. Ale dost bylo legrace: v čem tedy vlastně spočívá kouzlo LED technologií?

Tak především, LED zobrazovače začínají nahrazovat klasická LCD, jak je známe (Sharp rozhodně není první). Respektive technologie zůstává stejná, i nadále to tedy bude LCD, mění se ale způsob podsvícení. Donedávna to bývaly trubice podobné klasickým zářivkám, které ale podsvěcovaly obraz nerovnoměrně.

LED podsvícení jsou stovky nebo spíš tisíce malých „žárovek“, které jsou rozmístěné rovnoměrně po celé ploše obrazovky. Ta tím pádem silněji září a díky možnosti zhasínat jednotlivé body také vytváří oproti starším LCD zobrazovačům podstatně kontrastnější obraz. Tmavší scény jsou prokreslenější, barvy sytější a černá je opravdu skoro úplně černá, životnost se přitom pohybuje kolem sta tisíc hodin.

IFA 2009 - Sharp IFA 2009 - Sharp IFA 2009 - Sharp IFA 2009 - Sharp
IFA 2009 - Sharp IFA 2009 - Sharp IFA 2009 - Sharp IFA 2009 - Sharp

TIP: Rozsáhlou fotogalerii z veletrhu spotřební elektroniky IFA 2009 pro vás online aktualizujeme v rámci stránky HDmag.cz na Facebooku. Registrace není nutná, ale potěší nás.

Kouzlo LED televizorů je také v jejich spotřebě. Sharp si dává ve své expozici záležet, aby bylo vidět, jak zobrazovače během jedné modelové řady poskočily. Nebojí se proto srovnávat jak po obrazové, tak odběrové stránce své vlastní výrobky a jak sami vidíte na fotografiích – rozdíl ve spotřebách i obrazové kvalitě je vskutku propastný.

Nejen proto se počítá s tím, že do konce roku bude v Německu jedna z každých osmi LCD podsvícená LED žárovkami. Ve zbytku Evropy se pak samozřejmě očekává podobný trend.

Článek je součástí série, informující o akci IFA 2009 »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: IFA 2009: Sharp LEDově zelený

Vložil ERT (bez ověření), 5. Září 2009 - 17:44

Obrázek uživatele ERT

a to jako je nová řada s lesklou úpravou jako nejlevnější kšunty?

Re: IFA 2009: Sharp LEDově zelený

Vložil d.f.h, 5. Září 2009 - 17:54

Obrázek uživatele d.f.h

Jak jako s lesklou úpravou? Displej, rám, nebo co? A proč vlastně?

Re: IFA 2009: Sharp LEDově zelený

Vložil st39.6 (bez ověření), 6. Září 2009 - 20:28

Obrázek uživatele st39.6

a nejlevnejsi ksunt definuje leskla uprava? proboha odkdy?