Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

vydáno 12. 2. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova, Ze světa | 15 komentářů

Tagy: Atlas mraků, Blu-ray, Cloud Atlas, film

Atlas mraků (oficiální český Blu-ray přebal) Řeknu to narovinu. Atlas mraků považuji za nezáživnou banalitu, která rádoby složitým proplétáním dějových linek maskuje svoji prázdnotu a která uráží hlavně knižní předlohu, jež je výrazně sofistikovanější jak co se týče povídek, tak struktury. Neříkám však, že by se Atlas mraků neměl lidem líbit a cením si Wachowských a Toma Tykwera za to, že mají vůbec odvahu pouštět se do filmů, které už ze samotné podstaty musí být neskutečně komplikované poskládat dohromady.

Tahle tvůrčí punkovost s sebou však nese i řadu problémů. Například ten, že aby se film dostal do produkce a byl finančně zajištěn, musí se dopředu prodat filmová práva kdekomu. V Americe je mají v případě Atlasu mraků u Warner Bros., ve zbytku světa pak řada menších distributorů, mezi něž patří tuzemská kinodistribučka EEAP Film Distribution.

Tyto malé distribuční společnosti si pak jen těžko dovolí vydat na vysokodefiničních discích film s pořádnou bonusovou výbavou. Což platí dvojnásob, pokud film není kdovíjaký hit. V USA je po komerčním průšvihu Atlasu mraků situace zoufalá. Původní únorový release byl zrušen a studio aktuálně počítá s tím, že titul uvede na trh okolo poloviny roku. Náplň disku? Nikdo neví.

V Evropě není situace o moc lepší. Díky jednotlivým distributorům se sice filmu dočkáme na „modrých discích“ již velmi brzy (u nás 20. března), jenže pravděpodobně za cenu nulového počtu bonusů. Vydání na Blu-ray má totiž v našem případě pod palcem Magic Box, který u nepřevzatých titulů (jako jsou třeba ty od Disneyho či Warnerů) šoupe na disky výhradně jen film.

Atlas mraků

A jen těžko lze doufat, že Atlas mraků bude výjimka potvrzující pravidlo. Na domácích nosičích nás tak pravděpodobně čeká pouze samotný film (všichni doufáme, že v přepisu, z něhož se nikomu nebude chtít vyhodit oběd) a jinak jedno velké nic. Na druhou stranu, samotný Magic Box bližší detaily stále nezveřejnil, takže naděje na alespoň trochu výraznější edici umře případně až za pár týdnů.

Popravdě by se však musel stát doslova zázrak, aby film s takto roztříštěným vydavatelským zázemím doputoval na disky se vším, co skalní fandové očekávají. Obzvlášť když by do jeho vydání musel Magic Box s EEAP nacpat i dost peněz z vlastní portmonky, což nebývá standardem. A to mě mrzí výrazně víc, než ony tři hodiny, co jsem koncem listopadu málem prospal na projekci ve Slovanském domě.

Atlas mraků (oficiální český Blu-ray přebal)
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Jiri (bez ověření), 12. Únor 2013 - 20:42

Obrázek uživatele Jiri

tak sem zvedavej na reakce k filmu,protoze tento film neni pro kazdeho a pro me vlastne take ne,je to film o nicem asi tak nejak z meho a manzelky pohledu

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Gary (bez ověření), 18. Duben 2013 - 1:21

Obrázek uživatele Gary

Atlas Mraku je slovi tezko popsatelne Mistrovske dilo z dilny sourozencu Wachoskych a Toma Tykwera dle predlohy stejnojmene knihy Davida Mitchella. Nemuzu se ubranit dojmu ze tenhle film dali se tak diky obrovskemu presahu vubec nazvat, je jakymsi Globalnim IQ testem a jak je videt mnozi neprojdou. Mnozi reaguji stejne jako upir na slunecni svetlo.Kdezto jini ti pozehnanejsi jako vcela na med. Je mi uprime lito kazdeho kdo neni dostatecne inteligentni na to aby dokazal vydet umeni v jeho krystalicke podobe je to nesmirne smutny pohled.

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil marko (bez ověření), 12. Únor 2013 - 21:09

Obrázek uživatele marko

vobec neviem o co tam ide ked som videl trailer, toto nemusim…

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil rostiq36 (bez ověření), 12. Únor 2013 - 21:45

Obrázek uživatele rostiq36

Co se týče tržeb tak kdo ví, ono nejednou se stalo, že v kinech film propadl, ale na nosičích na sebe posléze vydělal. Např. Vodní svět

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil PNS (bez ověření), 12. Únor 2013 - 22:37

Obrázek uživatele PNS

Mnoo.. mě film taky kdovíjak neuchvátil, ale uznávám, že něco do sebe má. Plánuju si dát opáčko a případně i uvažoval o BD. Samozřejmě přidaná hodnota bude + pro koupi ;-)

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil KARLOS (bez ověření), 12. Únor 2013 - 22:51

Obrázek uživatele KARLOS

Mě osobně film sednul. Režijně to byla špica a nejvíc mě osobně dostal střih a dramaturgie (prostřihy) do jednotlivých povídek. Námět sám o sobě je opravdu plytší, než za jaký se vydává, ale pokud to člověk bez zdviženého nosu, je to příjemné vyprávění.

Technicky mě to nijak neuchvátilo, třeba všude propírané masky mi voněly jen u třetiny případů, u druhé třetiny byly jen v rámci mezí ok a poslední třetina byla ve vší slušnosti přinejlepším velmi divná. CGi a výpravu jsem letos viděl taky podařenější. Z velké části to vyvažují samozřejmě ostatní tvůrčí pozice – kde válí už spomenuté režisérské trio a střih, ale zahanbit se nedá ani kamera a především výborná hudba.

Oholené Blučko mě mrzí hodně, i přes předešlý výpis „negativ“ je na tom vidět spoustu práce v pozadí (na kterou by se stálo určitě podívat v nějakém uceleném a pokud možno podrobnějším making off) a víc, než na nedostatek tvůrčího umu, by sem vinu kladl na omezené finanční prostředky…

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Stíhač (bez ověření), 13. Únor 2013 - 9:18

Obrázek uživatele Stíhač

Film je žánrově roztříštěn, v čemž je možná příčina jeho neúspěchu – divák neví, na co se vlastně dívá, jestli na historický román, komedii nebo sci-fi. V tomto je ale kniha úplně stejná!

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Ferry (bez ověření), 13. Únor 2013 - 9:48

Obrázek uživatele Ferry

Atlas mraků je naprostá pecka!

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Mk (bez ověření), 13. Únor 2013 - 13:55

Obrázek uživatele Mk

film je boží. pro mě jeden z nejlepších zážitků v loňském roce. bonusy tam rozhodně chci, chci i steelbook. nebo když už nic z toho nebude, chci referenční přepis a dokonalý audio. (jinak tuhle situaci naprosto nechápu – takovejhle megafilm s tolika zvučnejma jménama bude ořezanej jen na film a kdejaký laciný komedie, komorní dramata nebo béčka, co nešly snad nikde v kině, maj aspoň něco)

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Brusíček (bez ověření), 13. Únor 2013 - 16:01

Obrázek uživatele Brusíček

Atlas mraků je vyjímečné dílo, je to vlastně jeden velký filmový epos, děj tu běží hned v šesti liniích které mezi sebou přeskakují v šílené pravidelnosti a ukazují nám v různých situacích vlastně totéž. Atlas mraků je podán způsobem aby probudil, a ukázal cestu, je to film o lásce, svobodě a statečnosti, o tom že za tyto hodnoty se rozhodně vyplatí bojovat…Film nabízí velmi široké spektrum postav, různých období i myšlenek, a každý z hlavnějších postav si tu zahrálo vlastně 6 různých rolí, které do sebe nakonec všechny zapadají. Tom Hanks, a Xun Zhou ve svých rolích dominují, Hugo Weaving hraje opět bravurně záporáka. Po vizuální stránce dokonalé, Neo Soul mi připomínal Matrix i Tron Legacy… Wachovskim se opět povedlo natočit snímek o kterém se bude hodně diskutovat, film bude milovaný i zatracovaný, stačilo mi když zhruba polovina lidí při začátku závěrečných titulků se hned zvedla k odchodu, ale ostatní seděli jak opaření až do příchodu uklízečky :-). Pro mě je tohle filmová událost roku 2012. A na Blu-ray počkám jestli to bude potřebně vybaveno bonusy, případně počkám až na sběratelskou edici, která nás jistě nemine.

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Jiri (bez ověření), 13. Únor 2013 - 17:58

Obrázek uživatele Jiri

ano nekdo to mozna pochopil lepe nez my a tudiz se film nekomu zamlouva a to je jedine dobre,ja to osobne minuly rok cekal jako nejvetsi hit,ale jsem vice zklaman nez treba u Prometheuse ktery nebyl taky kdovijaky

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Brusíček (bez ověření), 13. Únor 2013 - 18:19

Obrázek uživatele Brusíček

Prometheus se mi taky moc nezamlouval, souhlasím s vámi. Od Ridleyho Scotta jsem čekal mnohem, mnohem více. Vše je asi taky na úhlu pohledu.

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Mkc (bez ověření), 13. Únor 2013 - 22:18

Obrázek uživatele Mkc

hlavne at to vyjde. uz to chci mit. toho 20. brezna je potvrzene datum?

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Brusíček (bez ověření), 13. Únor 2013 - 23:55

Obrázek uživatele Brusíček

A co když to vyjde ještě jednou, třeba zak půl roku za rok, i bonusy? Myslím že bude moudré počkat…

Re: Atlas mraků: Blu-ray s hromadou problémů

Vložil Martin (bez ověření), 17. Únor 2013 - 22:57

Obrázek uživatele Martin

Ano.