Nativní 3D v kinech: Jaké trojrozměrné hity chystají Foxové?

vydáno 20. 4. 2014 | autor Karel Přikryl | sekce Novinky | téma 3D, Filmy, Ze světa

Tagy: 3ality, 3D, Blu-ray, Dawn of the Planet of the Apes, Exodus, film, HFR, kino, Úsvit Planety opic, X-Men: Budoucí minulost, X-Men: Days of Future Past

I přes to, že dnešní stereo konverze už vůbec nevypadá zle, každá zpráva o tom, že byl ten či onen film ve 3D přímo natáčen, jednoznačně potěší. Nepřekvapí přitom zpráva, že tři možná největší hrané produkce tohoto roku od studia Fox nabídnou nativní stereo, neboť právě toto studio je svým způsobem lídrem, který filmařům umožňuje (nebo je k tomu hned od začátku tlačí) natáčet na 3D kamery.

Největší výhodou této skutečnosti je, že samotná tvůrčí práce se 3D počítá a třetí rozměr se tak může přirozeněji začlenit do vypravěčských postupů a může se předejít situacím, kdy stereo filmu a jeho obrazovému podání do značné míry škodí.

X-Men: Budoucí minulost

Prvním z těchto filmů budou, s premiérou již za měsíc, noví X-Meni Bryana Singera, který má ostatně s nativním 3D natáčením zkušenosti z loňské fantasy Jack a obři („recenze“/clanek/jack-a-obri-mini-recenze-blu-ray) a který svůj v pořadí již třetí film o mutantech pořizoval i v HFR (vyšší snímková frekvence, nebo také 48/60fps). Bohužel v postprodukci se rozhodl, že k dobové atmosféře sedmdesátých let se vyšší snímkování nehodí (nebo se tak rozhodlo samo studio – zaleknuto reakcemi na prvního Hobita), a tak půjde snímek do kin pouze v klasických 24 snímcích za vteřinu. Obraz zaznamenávaly kamery Arri Alexa s použitím stereo rigu od 3ality. Se vším navíc pomáhaly kombinované virtuální kamery vyvinuté na place Avatara.

Dalším filmem bude nová Planeta opic (premiéra v polovině července). S totožným technickým zázemím, avšak s tím rozdílem, že pro režiséra Matta Reevese se jedná o první seznámení se s novým formátem. I zde je pravděpodobné, že „Opice“ byly zaznamenávány v HFR. Ostatně na pozici výkonného producenta figuruje „Glum“ Andy Serkis, který má se 3D a HFR bohaté zkušenosti z podpůrného placu hobití trilogie a na podzim chystá natáčení slavné Zvířecí farmy právě v HFR 3D.

Úsvit Planety opic

Posledním foxovským titulem bude biblický Exodus Ridleyho Scotta (premiéra v zimě). Bude se jednat o jeho již druhý 3D film (prvním byl Prometheus – recenze) a při té příležitosti využije i obdobných technických prostředků – opět rig 3ality se záznamem na kamery Red Dragon. S HFR počítat najisto nemusíme.

Všechny filmy budou krom 3D distribuovány bez výjimky i ve 4K 2D (alespoň ve světě) a se zvukovým mixem Dolby Atmos. Dobrou zprávou je, že minimálně X-Meni a Úsvit planety opic jsou přislíbeni i pro tuzemské sály Premiere Cinemas.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře