Na sever severozápadní Blu-ray linkou

vydáno 7. 8. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 8K, Blu-ray, DigiBook, Dolby TrueHD, film, Na sever severozápadní linkou, North by Northwest, Psycho, Ptáci, VC-1, Warner Bros.

Na sever severozápadní linkou (North by Northwest, 1959) Mistr napětí Alfred Hitchcock má na svém kontě celou řadu filmů, které se staly milníky žánru a nedostižnými vzory pro všechny filmaře. Notoricky známé jsou především hororové thrillery Psycho a Ptáci, možná nejlepším filmem velkého režiséra je ale špionážní dobrodružství Na sever severozápadní linkou (North by Northwest, FDb.cz) s hvězdou první velikosti Cary Grantem v hlavní roli (film je u nás znám také pod nepříliš šťastným názvem Směr severozápad).

V příběhu se Hitchcockovi podařilo zkomponovat dokonale neprůhlednou zápletku kolem agentů, nepravé identity a dvojí hry tajných služeb. Úspěch thrilleru u diváků a kritiky byl přesvědčivý. Hitchcock rafinovaně udržuje publikum v nejistotě, aby mohl znovu rozehrát své oblíbené téma ztráty identity, jednotlivé scény filmu patří nesporně k nejslavnějším a hojně citovaným akčním scénám v kinematografii.

Takový snímek by si bezesporu zasloužil odpovídající vydání ve vysokém rozlišení – a dostane ho přesně padesát let od svého uvedení v kinech. Společnost Warner Bros. podrobila tento klenot procesu digitalizace v rozlišení 8K a následnému restaurování, takže se 3. listopadu bude moct v regionu A (USA) objevit na Blu-ray v maximální možné kvalitě.

Samotný film s VC-1 videem a Dolby TrueHD 5.1 audiem doplní v DigiBook edici (viz foto níže) komentář scénáristy, tři dokumenty (zcela nové The Master's Touch: Hitchcock's Signature Style a Documentary: North by Northwest: One for the Ages, původní Destination Hitchcock: The Making of North by Northwest hosted by Eva Marie Saint), fotogalerie, trailery a samostatná hudební stopa.

Na sever severozápadní linkou (North by Northwest, 1959)

Studio Warner Bros. své Blu-ray disky rozumně nijak regionálně nekóduje, americké vydání tedy bude možné bez problémů přehrát na evropských přehrávačích. Pokud se do objeví i edice pro náš region B, což je možné, mohly by na ní být i české titulky, jako je tomu v případě filmové klasiky všech klasik – romantickém dramatu Casablanca

Na sever severozápadní linkou (1959)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů.

Na sever severozápadní linkou (North by Northwest, 1959)

Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře