Milionář míří z chatrče na Blu-ray

vydáno 7. 3. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 20th Century Fox, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Milionář z chatrče, MPEG-4 AVC, Oscar, Slumdog Millionaire

Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire, 2008)

Absolutní vítěz letošních cen Akademie (osm Oscarů včetně nejlepšího filmu a režie), romantické drama na indický způsob Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire, FDb.cz) režiséra Dannyho Boylea, se už za několik týdnů objeví na Blu-ray s velmi slušnou výbavou.

20th Century Fox připravuje Blu-ray vydání v regionu A (USA) na 31. března, technické parametry můžeme očekávat podle zavedených standardů studia – MPEG-4 AVC obraz a DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk (hindský a anglický). Základ bonusové sekce bude tvořit hlavně dokument Slumdog Dreams o vzniku filmu, komentář režiséra a představitele hlavní role Deva Patela, komentář producenta a autora knižní předlohy, dvanáct vynechaných scén a hudebně-taneční video Bombay Liquid Dance.

Exkluzivně pouze na Blu-ray bude krátký indický film Manjha a dokument From Script To Screen: Toilet Scene. Nezbytnou „nutností“ poslední doby je digitální kopie filmu ve standardním rozlišení pro přehrávání v kapesních zařízeních, která bude umístěna na samostatném DVD.

Špatná zpráva na závěr – studio Fox svoje Blu-ray disky bez výjimky regionálně kóduje, takže si budeme muset počkat na evropské vydání. Vzhledem k obrovskému celosvětovému úspěchu filmu to ale zřejmě nebude trvat příliš dlouho.

Milionář z chatrče (2008)

V televizním studiu indické verze soutěže „Chcete být milionářem?“ nastává okamžik pravdy. Osmnáctiletý sirotek Jamal Malik z bombajského slumu stojí tváří v tvář přeplněnému publiku a ostrým světlům ve studiu a chystá se zodpovědět poslední otázku, která ho dělí od výhry 20 miliónů rupií.

Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire, 2008)

Moderátor soutěže Prem Kumar ale nadšení diváků z mladého, chudého soutěžícího nesdílí. I on si musel vyšlapat cestičku k úspěchu ze špinavých ulic a myšlenka, že by se měl o svoji slávu v soutěži dělit s někým podobným, mu je silně proti srsti. Odmítá věřit, že dítě se slumu může znát všechny odpovědi, a proto zavolá policii, která Jamala po skončení vysílání zatkne, aby ho usvědčila, že v soutěži podvádí. Jamala přitom od možné výhry dělí jen jedna jediná noc.

Místo klidného spánku stráví noc na policii, kde je tvrdě vyslýchán. Vyšetřovatelé s údivem zjistí, že Jamal je stejně jako ostatní překvapen, že se v soutěži dostal tak daleko. Jednu po druhé musí znovu zodpovědět všechny otázky, přičemž vysvětluje, jak uhodl správnou odpověď. S přibývajícími odpověďmi se začíná spojovat jeho výjimečný život.

Jamalův příběh je vyprávění ze současné Indie. Poté, co byla jeho matka zabita při náboženském povstání, vyrůstal se svým starším bratrem Salimem na ulicích chudinského předměstí Bombaje. Zde potkal také osiřelou dívku Latiku, o kterou se staral a jak rostli, jejich přátelství se změnilo v lásku.

Složité dětství prožité na nejchudších okrajích velkoměsta nezakalilo Jamalovu dobrosrdečnou povahu. Jeho bratr Salim ale toužil po moci a bohatství. S přibývajícím věkem napětí a rivalita mezi bratry rostla, až vyústila ve zradu, která naše tři kamarády rozdělí a způsobí, že Jamal ztratí Latiku právě ve chvíli, kdy si uvědomí, že ji hluboce miluje.

Milionář z chatrče (Slumdog Millionaire, 2008)

Když ji znovu najde, vše je nenávratně změněno. Salim pracuje pro zlodějský gang, jehož vůdce se s Latikou oženil. Jamal dá všechno všanc, aby svoji životní lásku osvobodil, ale místo toho ji i svého bratra ztratí znovu.

I přes původní nevoli je vyšetřující inspektor pohlcen Jamalovým příběhem a pomalu začne věřit, že tohle „štěně z předměstí“ říká pravdu. Na konci výslechu se všichni dozvíme pravý důvod, proč se Jamal do soutěže přihlásil. Inspektor, který Jamalovi jeho příběh uvěřil, ho pošle zpět, aby ve hře zodpověděl závěrečnou otázku…

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře