Levný Blu-ray přehrávač Funai NB500 je v prodeji

vydáno 13. 5. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Přehrávače, Ze světa

Tagy: Amazon, Best Buy, bitstream, Blu-ray, Blu-ray profil 1.1, BonusView, Circuit City, Dolby TrueHD, DTS-HD, DVD, Funai, HDMI, Insignia, Magnavox, NB500, NB500MG9, NB500SL9, přehrávač, Pye, SBR-1000, SD, SDHC, SiGMATek, Sylvania, upscaling, Wal-Mart

Magnavox - logo

Nejásejte předčasně, zatím pouze v americkém obchodním řetězci Wal-Mart, pod značkou Magnavox a se změnami ve výbavě. Cenu se ale podle plánu podařilo srazit pod $300.

Poprvé jsme o tomto „Blu-ray přehrávači pro masy“ slyšeli letos v lednu, kdy ho společnost Funai představila na veletrhu CES 2008. Podle tehdejších zpráv měl podporovat BonusView (Blu-ray profil 1.1), mít HDMI 1.3a, video výstup 1080p s možností upscalingu DVD, analogové audio 5.1 a čtečku SD karet. Nízká cena měla být částečně způsobena distribucí v některém z obřích obchodních řetězců a také prodejem pod „noname“ značkou Sylvania, Symphonic nebo Emerson.

Úlohu distributora jako první převzal Wal-Mart a před několika dny začal přehrávač prodávat jako Magnavox NB500MG9. Oproti původní specifikaci se nekoná analogové 5.1 audio, pouze stereo. Taktéž není k dispozici optický audio výstup (TOSLINK), pouze koaxiální. Přehrávač by měl umět poslat přes HDMI bitstream nových HD audio formátů (Dolby TrueHD, DTS-HD), možnost jejich interního dekódování ale chybí.

Blu-ray přehrávač Magnavox NB500MG9 Blu-ray přehrávač Magnavox NB500MG9 Blu-ray přehrávač Magnavox NB500MG9 Blu-ray přehrávač Magnavox NB500MG9

A teď dobré zprávy – maximální video na výstupu je 1080p (včetně 1080p/24, 1080p/60 a upscalingu DVD) a přístroj si poradí i s BonusView, diváci tedy nebudou ochuzeni o videokomentáře formou obrazu v obraze. Zůstala i čtečka SD/SDHC karet a poměrně odpudivý „retro“ design. To vše za $298 (necelých 5000 korun), jde tedy o v současnosti nejlevnější Blu-ray přehrávač na trhu.

Podle prvních uživatelských recenzí přehrávač sice trochu pomaleji načítá Blu-ray disky, obraz je ale celkem slušný a i jinak je to bezproblémový výrobek. Vzhledem k ceně by se mohl stát vhodným kandidátem na startovní Blu-ray přehrávač „do každé rodiny“, díky kterému by celá řada spotřebitelů mohla konečně objevit kouzlo filmů ve vysokém rozlišení.

Blu-ray přehrávač Magnavox NB500MG9 Blu-ray přehrávač Magnavox NB500MG9 Blu-ray přehrávač Magnavox NB500MG9 Blu-ray přehrávač Magnavox NB500MG9

Přehrávač Funai NB500 by se jako Sylvania NB500SL9 měl velmi brzo stát součástí nabídky e-shopu Amazon.com, který již přijímá předobjednávky. Best Buy ho bude prodávat pod značkou Insignia a Circuit City zase jako Pye, cena přitom bude zřejmě ještě nižší. Zdá se, že tohoto zařízení bylo vyrobeno skutečně velké množství a budeme se s ním setkávat na každém kroku.

Až k nám do Evropy se ale přece jen nedostane. My si budeme muset počkat na podobně levný a nenáročný Blu-ray přehrávač SiGMATek SBR-1000, nebo doufat v náhlé snížení cen aktuálních modelů. Co asi přijde dřív?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře