IFA 2015: Samsung představil svůj UHD BD přehrávač. První filmy budou od Foxu.

vydáno 4. 9. 2015 | autor Lukáš Erben, Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Přehrávače

Tagy: 4K, Blu-ray, Fantastická čtyřka, Fox, Kingsman Tajná služba, Labyrint Zkoušky ohněm, Samsung, UHD

-IFA--IFA-

Jihokorejský Samsung se na veletrhu IFA 2015 v Berlíně stal první firmou, která představila prodejní model Ultra HD Blu-ray přehrávače. Do prodeje by se, spolu s prvními filmy měl dostat ještě před Vánoci.

Formát Ultra HD Blu-Ray byl poprvé představen na letošním CES (leden) a později upřesněn Blu-ray Asociací. Klíčovými novinkami jsou, vedle podpory UHD rozlišení 3840×2160 také režim HDR (vysoký dynamický rozsah), vyšší snímkové frekvence až 60 fps a nové zvukové formáty Dolby Atmos a DTS:X. Důležitá je také podpora plnohodnotné barevné informace (4:4:4 chroma subsampling) – to mimo jiné znamená že řada UHD televizorů první generace (například modely Sony a levnější kusy od LG) nebude schopna zobrazit 4K obraz z UHD BD disků v plném barevném rozlišení. Vůbec první prototyp 4K BD přehrávače představil také na CES v lednu Panasonic, neoznámil jej ale jako hotový model s určeným datumem dostupnosti (vzhledem k tehdy nefinalizované specifikaci formátu to ani nebylo možné) – tento primát patří tedy nakonec Samsungu. Panasonic svůj prototyp na veletrhu IFA ale také (opět) vystavuje (leč nedovoluje fotografovat).

Panasonic BD 4KPanasonic BD 4K

Panasonic letos prozatím představil jen klasické BD přehrávače s upscalingem na 4K, které nepodporují ani 4K streamování.

Samsung bere vše

Po novinkách z letošního CES, které pomohly rozhýbat trh Ultra HD pokud jde o technologie pro streamování a stahování filmů je Samsung nachystaný na další krok – pokusí se dostat obsah v ultra vysokém rozlišení i na mechanické disky. Dnešní situace je ale – právě díky streamování, výrazně odlišná od té před devíti roky, kdy na trh vstupovaly Blu-Ray disky – tehdy ještě společně s konkurenčním formátem HD DVD (ano, je to opravdu tak dlouho).

O novém přehrávači toho zatím (krom podpory specifikací UHD BD a HDMI 2.0a, o němž chystáme samostatný článek) moc nevíme. Snad jen to, že cena by mohla být o něco nižší než tisíc dolarů nasazených na první Blu-ray přehrávač značky před necelým desetiletím. A že bychom se jej mohli dočkat možná ještě před Vánocemi (na některých trzích), s jistotou pak těsně po novém roce. Obecně se v případě přehrávačů UHD BD předpokládá, že budou zpočátku stát dvoj až tronásobek ceny BD přehrávačů srovnatelné kategorie.

Ultra HD Blu-ray přehrávač od Samsungu bude po designové stránce ladit s televizemi značky a zároveň přinese svým uživatelům možnost přístupu k několika službám pro streamování UHD obsahu. Uvidíme, jak na tom v tomhle ohledu bude česká kotlina, do níž se podobné novinky dostávají zpravidla se zpožděním. Za zmínku stojí mimo jiné i fakt, že Samsung na IFA oznámil, že jeho televize budou první, jež získají softwarovou aktualizaci nabízející podporu HDMI 2.0a, kterýžto standard je potřebný k přenosu HDR obrazu z nových Blu-ray přehrávačů.

Filmy od Foxu

K jihokorejskému výrobci se na IFA 2015 přidali i manažeři společnosti Fox, jejíž prezident Mike Dunn slíbil, že své nové filmy vydá v Ultra HD, jakmile se dostanou na trh v klasickém provedení na Blu-ray. K těmto filmům bude patřit třeba Fantastická čtyřka, Labyrint: Zkoušky ohněm, Kingsman: Tajná služba (ten bude vůbec prvním vydaným titulem) a další. Pro filmová studia by neměl být problém zásobit trh většinou titulů z poslední doby – filmy jsou tak jako tak mastrovány pro digitální projekci v rozlišeních 4K či 8K v digitálních kinech. Jak rychle bude katalog doplňován o starší tituly je otázkou – záleží jak velká poptávka po novém formátu bude. A už dnes je téměř jisté, že ji budou hnát takřka výhradně fajnšmekři a filmoví nadšenci, zatímco hlavní proud zákazníků se zaměří na streamovací služby (a přeskočí tak často nejen UHD BD disky, ale i přehrávače, neboť většina nových UHD televizorů už bude podporovat formáty H.265/HEVC a služby jako Netflix nabízející streamovaný 4K obsah.)

UHD Alliance založená technologickými firmami ve spolupráci s Hollywoodem už je podle technického ředitele Foxu Hanno Basseho oproti své původní velikosti trojnásobná. Basseho zároveň oznámil, že v následujících měsících se v tomto ohledu dočkáme více informací.

Zdroj: EnGadget, Samsung, Wikipedia

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře