Hudební Blu-ray - aby uši a oči měly radost #2

vydáno 26. 11. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, dokument, Français pour une nuit, French for One Night, George Michael, George Michael: Live in London, It Might Get Loud, koncert, Leoš Janáček, Leoš Janáček: Příhody Lišky Bystroušky, Live in London, Metallica, Metallica: Français pour une nuit, Příhody Lišky Bystroušky, R30, Rush, Rush: R30

Obraz a zvuk ve vysokém rozlišení sluší nejen filmům, ale i hudbě. Protože se takových Blu-ray disků objevuje stále více a dají se sledovat i bez českých titulků, rozhodli jsme se vám na konci každého měsíce přinést pár tipů. Dnes to bude třeba George Michael, legendární Metallica nebo rockeři Rush, ale dojde i na českou klasiku.

Až na naprosté výjimky nejsou hudební Blu-ray disky regionálně kódované – a tím myslíme všechny, ne jen následujících pět. Objednat si je tedy můžete odkudkoliv ze světa, na našem trhu je jich totiž v oficiální distribuci jen zanedbatelné množství.

DVDobchod.cz - logo

TIP: Hudební Blu-ray sekce našeho partnera – e-shopu DVDobchod.cz – obsahuje velké množství importovaných titulů, ze kterých si jistě vybere fanoušek každého hudebního žánru.

George Michael: Live in London

George Michael: Live in London (Blu-ray)

Georgios Kyriacos Panayiotou, uměleckým jménem George Michael, je britský zpěvák, skladatel a producent s řeckými kořeny. V letech 1981 až 1986 působil společně s Andrewem Ridgeleym ve známé popové skupině Wham!, později se proslavil coby sólový zpěvák ovlivněný soulem a R&B. Sony Music připravuje pro fanoušky (resp. spíš pro fanynky) tohoto charismatického umělce předvánoční dárek v podobě Blu-ray vydání záznamu londýnského koncertu z loňského roku, který ve vysokém rozlišení vychází 8. prosince se standardní výbavou: MPEG-4 AVC obraz, DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk, to vše pro celkem 29 písní.

Metallica: Français pour une nuit

Metallica: Français pour une nuit (Blu-ray)

Skupinu Metallica jistě není potřeba dlouze představovat. Letos 7. července vystoupila v amfiteátru Arènes de Nîmes, celý koncert byl zaznamenán a pod názvem Français pour une nuit (French for One Night) se 7. prosince dostane v péči Universal Music i na Blu-ray. Zajímavostí je, že disk je v oficiální distribuci pouze ve Francii, lze si ho ale objednat také přímo přes webové stránky skupiny. Příznivci zvučného metalu se mohou těšit na všechny dobře známé hity – Blackened, Fade To Black, Master Of Puppets, Nothing Else Matters a čtrnáct dalších.

Rush: R30

Rush: R30 (Blu-ray)

Rush je kanadská progresivně hard/art-rocková skupina, založená už roku 1968. Současnou sestavu skupiny tvoří baskytarista, klávesista a zpěvák Geddy Lee, kytarista Alex Lifeson a bubeník – textař Neil Peart, který v červenci 1974 nahradil původního bubeníka Johna Rutseye. Právě ke třicátému výročí existence této „nové“ sestavy proběhla v roce 2004 celosvětová série koncertů, z nichž ten frankfurtský byl snímán celkem čtrnácti kamerami a zaznamenán s prostorovým zvukem. Více než dvouhodinová přehlídka dvaadvaceti známých hitů vychází na Blu-ray 8. prosince s dosud neupřesněnými technickými parametry.

Leoš Janáček: Příhody Lišky Bystroušky

Leoš Janáček: Příhody Lišky Bystroušky (Blu-ray)

Leoš Janáček (1854–1928) byl světově uznávaným českým skladatelem klasické hudby, ceněný především pro nezvyklou melodiku, vycházející z lidové hudby moravských regionů. Ve světě je Janáček znám hlavně díky svým operám – jednou z nich je právě libreto Příhody Lišky Bystroušky podle knihy Rudolfa Těsnohlídka. Koncepčně zajímavé nastudování tohoto díla loni představila Pařížská národní opera v hlavní roli s ruskou sopranistkou Elenou Tsagallovou a tento záznam se teď dostává i na Blu-ray: 17. listopadu vyšel v regionu A (USA), 30. listopadu vyjde v evropském regionu B. Pochopitelně obsahuje českou PCM 5.1 nebo 2.0 audio stopu, obraz je v rozlišení 1080i.

It Might Get Loud (2008)

It Might Get Loud (2008) (Blu-ray)

Na závěr něco z trochu jiného soudku. It Might Get Loud je velmi zajímavým hudebním dokumentem především seriálového režiséra Davise Guggenheima, ve kterém se sešli tři světoví kytaristé – Jimmy Page (Led Zeppelin, The Yardbirds), The Edge (U2) a Jack White (The White Stripes, The Raconteurs). Každý z nich reprezentuje jinou generaci a odlišný hudební styl, všichni ale nezaměnitelným způsobem obohatili svět rockové hudby. Na Blu-ray vydává 22. prosince studio Sony Pictures s obvyklou výbavou – MPEG-4 AVC obraz, DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk a BD-Live. Povinnost pro všechny HD pozitivní rockery!

Článek je součástí seriálu Hudební Blu-ray »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře