High-Def střípky #4

vydáno 1. 6. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Alpine Electronics, Blu-ray, DMP-BD10, DMP-BD10A, DTS-HD Master Audio, firmware, HD DVD, HD-A2, HDTV, LCD, O2TV, Panasonic, PlayStation 3, prodej, PS3, Sony, Toshiba

I tento týden se kolem HDTV, Blu-ray a HD DVD objevilo několik zajímavých i překvapivých informací. Prezentovat každou z nich jako samostatnou zprávu by ale bylo plýtvání místem, takže vznikly další High-Def střípky – pravidelný páteční přehled skutečností a dohadů s komentáři.

Vzhledem k poměrně tristní situaci na poli Blu-ray a HD DVD, která u nás panuje, bude i tentokrát naprostá většina zpráv pocházet ze zahraničí: dnes nás čekají ne úplně překvapivé informace o stoupajících prodejích, několik technologických novinek a na závěr jedna zpráva z tuzemských luhů a hájů.

Firmware v2.1 pro Panasonic DMP-BD10(A)

Začneme jako obvykle novým firmware, tentokrát pro Blu-ray přehrávače Panasonic DMP-BD10 a DMP-BD10A. Firmware 2.1 podle slov výrobce zlepšuje přehrávání a stabilitu přehrávače, žádné další podrobnosti nebyly uvedeny. Pokud některého z těchto dvou miláčků vlastníte, můžete zkusit zjistit, o co se tedy přesně jedná: firmware je k dispozici na stránkách výrobce.

PlayStation 3 pomáhá Blu-ray s vítězstvím

Sony PlayStation 3

O významu herní konzole Sony PlayStation 3 pro formát Blu-ray není žádných pochyb: je to nejen nejvyspělejší herní zařízení současnosti, ale také jeden z nejlepších a zároveň cenově nejméně nákladných Blu-ray přehrávačů.

Uvedení PS3 na americký trh v listopadu loňského roku způsobilo dramatický nárůst prodeje Blu-ray filmů. V Evropě byla konzole sice uvedena až letos v březnu, ale už teď je jasné, že se situace opakuje: do uvedení PlayStatiön 3 byly prodeje HD DVD titulů znatelně vyšší, než Blu-ray. Pouhý týden po Evropském launchi už tvořily Blu-ray filmy 87% ze všech prodaných HD nosičů a v tuto chvíli jsou prodeje oproti HD DVD trojnásobné. To všechno zajišťuje Blu-ray filmům 64% podíl na celkových prodejích od začátku roku 2007.

Určitě je to úspěch, ale je potřeba si uvědomit, s jak relativně malými čísly se zde operuje – vždyť jak Blu-ray, tak HD DVD filmy dosáhly teprve nedávno celkového prodeje milion kusů. Pokud mezi těmito formáty existuje nějaká válka, rozhodně ještě není ani pro jednu stranu vyhraná.

Toshiba hlásí rekordní prodeje svých HD DVD přehrávačů

Cenově agresivní marketingová kampaň společnosti Toshiba, o které jsem se zmiňoval před čtrnácti dny, je zatím až neuvěřitelně úspěšná. O co jde – v první části kampaně byla od 20. května do 9. června cena low-end HD DVD přehrávače Toshiba HD-A2 snížena na $299. To se samozřejmě muselo odrazit na prodejích – a jak jinak, než pozitivně.

Bylo zaznamenáno pěti- až desetinásobné zvýšení prodeje HD DVD přehrávačů Toshiba. Internetový obchod Amazon.com navíc během prvního víkendu celé akce nabízel přehrávač HD-A2 za pouhých $238, díky čemuž se výrobek okamžitě stal nejprodávanějším DVD přehrávačem, v současné době zaujímá sedmé místo v žebříčku prodejů všech elektronických spotřebičů a je vyprodaný.

V týdnu od 10. do 16. června bude platit sleva $100 na všechny modely HD DVD přehrávačů Toshiba a navíc si každý kupující může až do konce června k přehrávači zdarma vybrat pět z celkem patnácti nabízených HD DVD filmů.

Mě zajímá jen jedno: kdypak se nějaké podobné akce konečně dočkáme i u nás?

HD DVD přehrávač do auta? Žádný problém!

Toshiba HD DVD car player - prototyp

Toshiba HD DVD car player – prototyp

Lidí, kteří by chtěli mít v autě HD DVD přehrávač, asi moc nebude. Přesto ho Toshiba už připravuje a plánuje k uvedení v roce 2008.

Prototyp, který je vyvíjen ve spolupráci s Alpine Electronics, byl představen koncem května v Japonsku na výstavě Automotive Engineering Exposition 2007. Přehrávač se ovládá pomocí dotykového LCD panelu, který pro snímání pohybu nepoužívá obvyklou dotykovou vrstvičku, ale systém optických senzorů. Žádné další informace zatím nejsou známy.

Osobně mi přijde vyloženě divné mít v autě byť jen obyčejný DVD přehrávač, natož pak něco s vysokým rozlišením, ale samozřejmě je to každého volba. Uvidíme za pár let – třeba se čtyřicetipalcová obrazovka stane běžnou součástí zadních sedadel každého automobilu… :-) Bez podobně velké zobrazovací plochy totiž nemá obraz ve vysokém rozlišení valný význam.

DTS představí Master Audio

DTS na veletrhu Computex na Taiwanu poprvé předvede DTS-HD Master Audio (DTS-HD MA), svou technologii bezeztrátového zvuku pro Blu-ray. V současné době neexistuje žádné běžně prodávané zařízení, které by si s tím to novým zvukovým kodekem dokázalo poradit, takže bude demonstrace provedena za použití PC s Blu-ray mechanikou a příslušným software.

Technologie DTS-HD MA by měla Blu-ray filmům přinést takovou kvalitu a dynamiku zvuku, jaká dosud nebyla ke slyšení.

Uvidíme, tedy spíš uslyšíme. Co víc k tomu říct?

O2TV nabídne HDTV vysílání

A na závěr slibovaná tuzemská novinka: O2TV, placená televize přes telefonní zásuvku od společnosti Telefónica O2 Czech Republic, by měla ještě letos vysílat ve vysokém rozlišení (HDTV). Když se k tomu přidá další zpráva o uvedení set-top boxu s možností nahrávání televizních programů na pevný disk, začíná to být opravdu zajímavé.

Na druhou stranu je potřeba říct, že jsou obě tyto zprávy neoficiální, i když pocházejí z dobře informovaného zdroje. Všechno tedy nakonec může být (trochu) jinak.

HDTV si ovšem zaslouží kvalitní program. Objeví se konečně něco, co bude stát za to?

Pro tento týden je to vše, příští pátek se sejdeme u dalších High-Def střípků.

Článek je součástí seriálu High-Def střípky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře