Criterion, Fellini, 8 1/2 a Blu-ray

vydáno 22. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 8 1/2, Blu-ray, Criterion, film, PCM, The Criterion Collection

8 1/2 (1963)

Společnost Criterion je proslulá svými filmovými edicemi, jejichž obrazová a zvuková kvalita často představuje nedostižný etalon. Federico Fellini je jeden z nejvýznamnějších režisérů dvacátého století, 8 1/2 (FDb.cz) pak jeho zřejmě nejlepší a zároveň nejsložitější film. Na Blu-ray se mu brzy dostane tak dokonalé prezentace, jakou si bezpochyby zaslouží.

Ve svém vrcholném díle promluvil Fellini ryze osobním tónem o stavu režiséra, který sám zažíval ve chvílích bolestné tvůrčí krize. Ve složitě vrstveném ději rozevírá své nitro průhledy do dětských vzpomínek a fantaskních výjevů, znovu se vrací do obtížné přítomnosti, z níž se pak dočasně osvobozuje únikem do útěšných snů. 8 1/2 není film pro každého, pokud už ale zasáhne, udělá to s nezapomenutelným účinkem.

Na Blu-ray tento skvost světové kinematografie, oceněný Oscarem a mnoha dalšími cenami, vychází 12. ledna příštího roku pouze v regionu A (Amerika). Restaurovaný film s původním italským mono PCM zvukem bude doplněn úvodním slovem režiséra Terryho Gilliama, audiokomentářem filmového kritika Gideona Bachmanna, znalce a fanoušky jistě potěší i celá řada bonusových dokumentů (Fellini: A Director's Notebook, The Last Sequence, Nino Rota: Between Cinema and Concert) v délce téměř tří hodin, rozhovory, raritní fotografie a eseje filmových kritiků v obsáhlém bookletu.

Studio Criterion bohužel své Blu-ray disky bez výjimky regionálně kóduje, americké vydání si tedy u nás v Evropě přehrají pouze šťastní majitelé region free Blu-ray přehrávačů. Vydání v evropském regionu B se nedočkáme a o českých titulcích nebo snad dokonce dabingu (!) je v případě titulů The Criterion Collection naprosto zcestné byť jen uvažovat. Skutečně se tedy bude jednat o disk, který potěší jen ty nejodhodlanější Felliniho „uctívače“ – ti ovšem budou nadšení.

8 1/2 (1963)

8 1/2 (1963)

Hrdinou významného díla Federica Felliniho, které je považováno za jedno z nejradikálnějších, je filmový režisér Guido Anselmi (Marcello Mastroianni), který se ocitl v profesionální a osobní krizi. Z této situace jej však, jak se zdá, nemohou dostat ani nové filmové projekty, ani ženy.

Pod tlakem svého producenta připravuje nový film, zatímco je přitahován zároveň ke své inteligentní manželce Luise, smyslné milence Carle a krásné mladé herečce Claudii. Avšak ani ony mu nepomohou najít smysl života…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře