Blu-ray filmy na obzoru - #34

vydáno 18. 12. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Capote, Chladnokrevně, film, Kamarádova holka, Matrix, Městečko South Park, Nikdo mne nemá rád, Poslední metro, Prvotní strach, South Pacific, Výměna

Blu-ray Disc logo

Ani s nadcházejícím koncem roku se v zahraničí nepřestávají připravovat nové Blu-ray filmy. Tentokrát si přijdou na své příznivci Francoise Truffauta, Matrixu, South Parku, Trumana Capota i Clinta Eastwooda. Pojďte se na ten výběr podívat!

Poznámka: Pokud není uvedeno jinak, informace o datech vydání a výbavě disků se týkají regionu A, tedy amerického trhu. Většina titulů se sice objeví i v Evropě, někdy to ovšem může být s určitým zpožděním a také jazyková výbava se většinou liší. V regionu A se toho také děje poněkud víc, než u nás v „béčku“.

Kamarádova holka (2008)

Kamarádova holka (My Best Friend's Girl, 2008)

Tank si přivydělává jednoduchou fintou – obrací se na něj muži, se kterými se právě rozešly jejich partnerky. Tank za úplatu dotyčnou dívku sbalí a posléze se k ní začne chovat tak hrozně, že se dáma ještě ráda vrátí ke svému bývalému. Všechno klape skvěle až do doby, než se do prekérní situace dostane Tankův nejlepší přítel Dustin… Komedii Kamarádova holka (My Best Friend's Girl, FDb.cz) vydává na Blu-ray 13. ledna studio LionsGate s překvapivě nadstandardní výbavou: disk obsahuje dvě verze filmu ve dvou obrazových formátech (4:3 a 16:9) s DTS-HD Master Audio 7.1 zvukem, nechybí dva audiokomentáře, čtyři dokumenty z natáčení, vynechané a prodloužené scény, sestřih nejvtipnějších scén a BD-Live (MoLog).

Matrix (1999)

Matrix - výroční edice (The Matrix - Anniversary Edition, 1999)

Akční sci-fi trilogii Matrix, plnou převratných efektů a velkolepých scén, jistě není třeba nikomu představovat – už dávno se stala součástí popkulturního dědictví. Nechce se tomu ani věřit, ale od vzniku prvního filmu série uplyne v příštím roce rovných deset let. To je samozřejmě důvod k oslavám, se kterými začalo studio Warner už letos – my v Evropě jsme se sice museli spokojit se samostatnými vydáními každého ze tří filmů série, v regionu A ale vyšla sedmidisková Kolekce Matrix. Protože celá řada diváků považuje za nejlepší pouze původní Matrix (The Matrix, FDb.cz), rozhodlo se jim studio udělat radost a 24. března vydává „výroční“ Blu-ray edici tohoto filmu. Obsah disku je naprosto shodný s tím z Kolekce Matrix, navíc bude pouze brožurka se zajímavými texty a fotografiemi.

Výměna (2008)

Režírující Clint Eastwood si rád vybírá příběhy, které jdou až na dřeň lidských emocí – ani kriminální drama Výměna (Changeling, FDb.cz) není výjimkou. Příběh ženy, které osud připraví řadu nesmírně těžkých životních zkoušek, je podobně výjimečný jako režisérovy předchozí a mnoha cenami ověnčené filmy Nesmiřitelní, Tajemná řeka nebo Million Dollar Baby. Na Blu-ray vydává 17. února studio Universal s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, žádné další podrobnosti o výbavě zatím nebyly zveřejněny.

Městečko South Park (1997)

Seriál, držící rekord v Guinessově knize rekordů za „nejvíc sprostých slov v animovaném seriálu“. Seriál, který urazil každou existující církev a většinu hvězd světového showbusinessu. Seriál, jehož některé díly a scény se staly skutečně kultovními. Seriál, který nebere žádné ohledy na politickou situaci. To všechno a ještě mnohem víc je Městečko South Park (South Park, FDb.cz), jehož dvanáctá sezóna nedávno začala. Studio Paramount ji 17. března vydá vůbec poprvé v historii seriálu i na Blu-ray. Kromě obrazu v rozlišení 1080i a Dolby TrueHD 5.1 zvuku se můžeme těšit také na dva dokumenty o šesti dnech, které jsou potřeba k výrobě každého dílu seriálu.

Prvotní strach (1996)

Prominentní chicagský právník Martin Vail (Richard Gere) je sebevědomý a samolibý muž, který si nedělá žádné iluze o své práci a bez výčitek v soudní síni manipuluje fakty i lidmi. Devatenáctiletý ministrant Aaron Stampler (Edward Norton) je podezřelý z brutálního ubodání biskupa a všechny důkazy svědčí proti němu. Vail cítí, že by podobný případ mohl přispět k jeho prestiži a rozhodne se mladíka ve zdánlivě jednoznačném jednání bezplatně hájit. Věří, že blížící se soudní jednání bude jeho dalším vítězstvím, tentokrát ale všechno dopadne úplně jinak… Kriminální thriller Prvotní strach (Primal Fear, FDb.cz) vydává na Blu-ray 10. března studio Paramount s Dolby TrueHD 5.1 zvukem, audiokomentářem tvůrců a třemi dokumenty.

Chladnokrevně (1967), Capote (2005)

Černobílý téměř dokumentární snímek Chladnokrevně (In Cold Blood, FDb.cz) podle novely Trumana Capote (scénář napsal sám Richard Brooks) popisuje pravdivý příběh z roku 1959. Recidivisté Dick Hickock a Perry Smith brutálně zavraždí farmáře s celou rodinou a uprchnou do Mexika, jsou ale dopadeni a odsouzeni k smrti oběšením. Každý z nich pak vypráví trochu jinak příběh, který otřásl celou Amerikou. Capote (FDb.cz) je životopisné drama ze života Trumana Capote, odehrávající se právě tehdy, kdy se na základě návštěv ve vězení snaží napsat příběh Dicka Hickocka a Perryho Smithe. Herec Philip Seymour Hoffman získal za svou roli slavného spisovatele zcela po právu získal Oscara. Oba filmy vydává na Blu-ray formou dvojvydání (double feature) 17. února Sony Pictures se standardní výbavou – MPEG-4 AVC obraz, Dolby TrueHD 5.1 zvuk a dosud neupřesněné bonusy.

South Pacific (1958)

South Pacific (1958)

South Pacific (FDb.cz) je slavný klasický muzikál autorů Rodgerse a Hammersteina. Za druhé světové války se na ostrově v Jižním Pacifiku mezi domorodci a palmami odehrává romantický milostný příběh lásky francouzského majitele plantáží a americké zdravotní sestry. Na Blu-ray vydává 31. března studio Warner ve výpravné dvoudiskové edici k padesátiletému výročí filmu, můžeme se tedy těšit nejen na remasterovaný MPEG-4 AVC obraz a DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk, ale také na několik audiokomentářů, prodlouženou verzi filmu, slovo historika, několik hodin dokumentů a další bonusy.

Poslední metro (1980)

Paříž 1942. Lucas Steiner je jako Žid nucen opustit zemi. Zatímco se skrývá ve sklepě svého divadla, jeho žena – herečka Marion – za něj převezme ředitelskou funkci a dělá vše, aby udržela divadlo při životě a herce při divadle. Poslední metro (Le Dernier métro / The Last Metro, FDb.cz), jeden z nejúspěšnejších filmů Francoise Truffauta filmů, získal deset prestižních Cézarů a zaznamenal veliký ohlas u kritiky i diváků. Na Blu-ray vychází 24. března v rámci The Criterion Collection, na dvouvrstvém 50 GB disku bude kromě samotného filmu s tradičně mistrovsky remasterovaným obrazem v původním formátu a originálním francouzským mono PCM zvukem také dva audiokomentáře, vynechané scény, rozhovory s herci, krátký film Une Histoire d’eau a další.

Nikdo mne nemá rád (1959)

Film francouzského režiséra Francoise Truffauta Nikdo mne nemá rád (Les Quatre cents coups / The 400 Blows, FDb.cz) je jedním z charakteristických děl nové vlny francouzské kinematografie. Ukazuje bludný životní kruh třináctiletého pařížského chlapce a nebezpečná úskalí dospívání. Truffaut používá na mnoha místech autobiografické metody a snad právě díky ní nabylo dílo tak pronikavé síly a působivosti. Na MFF v Cannes 1959 byl film vyznamenán Cenou za režii. Na Blu-ray vychází 24. března v rámci The Criterion Collection, těšit se můžeme na dva audiokomentáře a raritní materiály, které se u příležitosti práce na tomto prestižním vydání podařilo shromáždit.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře