Zvýšený framerate v kinech = zvýšený framerate doma?

vydáno 11. 5. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma 3D, Přehrávače, Datová média | 4 komentáře

Tagy: 48fps, 60fps, Avatar, Blu-ray, Blu-ray 3D, Hobit, James Cameron, Peter Jackson

Už jsme o tom psali několikrát. James Cameron hodlá natočit druhý i třetí díl Avatara ve zvýšeném frameratu, Peter Jackson tak už oba díly Hobita dokonce točí a kinařům jednoho dne nezbude nic jiného, než přistoupit na další technologickou evoluci a ve zvýšené snímkové frekvenci také promítat. Jejich technologie to umožňují. Ale co my?

Co to znamená pro ty, kteří už do kina raději nechodí a filmy si užívají v kinech domácích, bez rušivých elementů jako ječící teenageři, bavící se páry a lidé chroustající popcorn nebo nachos?

Hobit - 48fps

Nebo jinak: budou si majitelé současných Blu-ray přehrávačů moct přehrát nového Hobita nebo Avatara tak, jak ho Jackson a Cameron natočí, tedy o osmačtyřiceti nebo rovnou šedesáti snímcích za vteřinu? Každý by teď nejraději slyšel jednoduché ANO, ale máme smůlu. Technické specifikace Blu-ray to nedovolují.

Psali jsme o vyšším frameratu:

Současný Blu-ray formát má ve frekvencích docela jasno. Ve FullHD, tedy 1920×1080, si člověk filmy přehraje buď v klasickém 24p, nebo maximálně ve 29.97i. Vyšší frameraty Blučko zvládá až se sníženým rozlišením – 50p nebo 59.94p zvládne v 720p, tedy v rozlišení 1280×720 pixelů. Nic jiného v jeho schopnostech zatím není.

Říkáme zatím, protože člověk nikdy neví. Blu-ray se neustále vyvíjí a ačkoliv jsou jeho specifikace víceméně uzavřené kvůli zpětné kompatibilitě různých přehrávačů, je klidně možné, že se v příštích letech standard částečně změní.

Ostatně nejednou takovou proměnou už si Blučko prošlo – třeba při příchodu stereoskopických filmů, kdy vznikla nová specifikace Blu-ray 3D.

Peter Jackson - On the Set (Hobit 3D)

Tyhle disky jsou sice zpětně kompatibilní se staršími přehrávači, které si z nich vezmou jen stream pro jedno oko (tudíž 2D), v novějších přehrávačích se stereo-výstupem se ale na nich uložený obraz poskládá do 3Dčka. Už jednou se tedy Blučko upgradovalo, aby drželo krok s filmařskou technologií.

Není proto vyloučena možnost, že až to bude potřeba (tedy za dva roky, kdy se dá předpokládat BD release první části Hobita), objeví se třetí formát a vedle Blu-ray a Blu-ray 3D vznikne třeba Blu-ray 48fps. Tedy disk s takovou specifikací, která unese vyšší snímkovou frekvenci při FullHD a funguje na stejném principu jako Blu-ray 3D – při vložení do starších přehrávačů poběží v klasickém 24fps.

Je to samozřejmě čirá spekulace, nepřicházíme s ní po přečtení nějaké zprávy nebo vyjádření, prostě si to myslíme. Je totiž naprosto jasné, že budeme na Blu-ray vzpomínat jako na poslední fyzické médium, po kterém převezme otěže kompletně digitální (tedy streamovaná) distribuce. Stejně jako to bylo u 3D, kterého současné VoD služby jednoduše nejsou schopny dosáhnout, by mohl i Blu-ray 48fps prodloužit momentum Blu-ray formátu jako takového.

Hobit - Peter Jackson

Ano, lidé by si museli během několika let kupovat už třetí přehrávač a další hardware v řetězci by musel projít firmware updatem, pokud by měl držet krok s technologickými novinkami, ale takový je holt úděl nás, Blu-ray pionýrů.

Důležitá by byla ona zpětná kompatibilita, která by umožňovala i přehrávání Blu-ray 48fps na starších přehrávačích. Jen při poloviční snímkové frekvenci. V ten okamžik by měl formát zase na nějakou dobu vyhráno.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Zvýšený framerate v kinech = zvýšený framerate ...

Vložil Pajlo (bez ověření), 11. Květen 2011 - 15:01

Obrázek uživatele Pajlo

Neviete niekto, je niekde na internete k stiahnutiu realna ukazka videa ktora je natocena v 48fps a/alebo 60fps ? Nemyslim tym nejake spomalene sceny natocene vysokorychlostou kamerou, ale nejaka ozajstna ukazka natocena 48/60fps kamerou.

Re: Zvýšený framerate v kinech = zvýšený framerate ...

Vložil st39.6, 12. Květen 2011 - 9:38

Obrázek uživatele st39.6

o zadnych nevim … mozna neco bude na RED user forech. Ono ale nezalezi jen na rychlosti snimkovani, ale traba na uhlu uzaverky, zpusobu postprodukce apod., takze vylozene ukazkovy video, jak bude vypadat hobit nebo avatar, asi nebude. ale bylo by docela cool, kdyby vysel prvni trailer ve 48fps…abysme si udelali predstavu

Re: Zvýšený framerate v kinech = zvýšený framerate ...

Vložil Anonym (bez ověření), 12. Květen 2011 - 10:30

Obrázek uživatele Anonym

Ale kde to žijete? Zpětná kopatibilita není na 100% ani teď. Koupil jsem si 3D Trona a ejhle: 3D Blu-ray mi nejde přehrát v 2D přehrávači!!! A to jsem zkoušel jeden klasický přehrávač a jedno PS3. PS3 v aktuální verzi. Že se nepřehraje 3D je mi jasné, ale že se nepřehraje 2D (z 3D disku)? Naštěstí je v krabici s Tronem aji klasický (2D) Blu-ray, takže lze film přehrávat aji s 2D přehrávačem na 2D televizi. Ale

Re: Zvýšený framerate v kinech = zvýšený framerate ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 13. Květen 2011 - 18:04

Obrázek uživatele KARLOS

Tak BD 3D tu zpětnou kompatibilitu umožňuje, ale už nenařizuje, jak ji řešit, zda z disku samotného, či rozdělení na více disků (a u konvertovaných filmů je samozřejmě ještě ve hře fakt, že z 3D verze už nedostanete původní 2D materiál – myšleno jako originál záznam, data už jsou upravena)… Disney, Warneři a Fox to řeší tak, že udělá klasik 2D BD i s bonusy a aby nemusel lisovat další disk jen s bonusy, 3D verzi hodí na samostatný disk, jen čistě pro 3D účely. Zatímco Soňáci a DWA většinou vydávají jen disk jeden s obou verzema s možností přepínání…