Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync moment kazí slušnou práci

vydáno 8. 7. 2014 | autor Anna Kopecká, Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 9 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, Karlovy Vary, KVIFF, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Ostře sledované vlaky

Mel Gibson má svá velká karlovarská vystoupení za sebou, stejně tak se s Karlovými vary rozloučil jeho méně známý kolega Michael Pitt a my jsme se dočkali první velké události, na kterou jsme byli opravdu zvědaví. V Hotelu Thermal totiž o víkendu proběhla za účasti (přiopilých) tvůrců premiéra zrestaurované verze Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela, za jejíž výrobou stála opět Nadace filmové bijáky ruku v ruce se společností UPP a Národním filmovým archivem.

Předpokládám, že návštěvníci HDmagu oscarem ověnčený film viděli, takže nemá příliš cenu rozepisovat se o tom, co se ve filmu děje, proč ho nejen zdejší kritická obec považuje za jeden z klenotů tuzemské kinematografie a jak se mi osobně zajídá jeho sexismus, šovinismus a v tomto případě i chcípáctví, jež mě osobně unavují ve většině hrabalovských děl. Pojďme se raději podívat na to, jak se zrestaurování povedlo.

© Anna Kopecká

Ostře sledované vlaky měly výchozí situaci o něco snazší, než například původně výrazně poničenější Všichni dobří rodáci, v nichž se musel výrazně víc řešit coloring jednotlivých scén, stejně jako záplatování takřka rozložených snímků. Neznamená to však, že by UPP neodvedlo ani tentokrát precizní práci.

Záběry jsou vyčištěné k nepoznání a při srovnání s DVD dostanete v novém přepisu nulové množství skvrnek, škrábanců a dalších technických nedokonalostí, samozřejmostí je i vyšší kontrast, ostrost a s nimi související drobnokresba, která je nyní v podstatě dokonalá. Rovněž podání černé bylo výrazně vylepšeno a osobně mě velmi příjemně překvapila stínokresba a velmi dobrá práce s jednotlivými úrovněmi šedi, před čímž se dá jedině smeknout pomyslný klobouk.

Naopak nepotěšila občasná neustálenost obrazu, který v novém skenu má čas od času tendence vertikálně poskakovat, a vyloženě naštvala scéna u soudu s prezentací porazítkovaného zadku, kde byl obraz a zvuk na několik vteřin asynchronní (a ne jen o pár desetin vteřiny). Vzhledem k tomu, že se jelo z digitálu, se dá bohužel předpokládat, že stejná chyba bude i na Blu-ray. A ten by měl být podle všeho již vylisován, neboť Nadace filmové bijáky rozdávala 30 kopií ihned po projekci v rámci festivalové soutěže.

Ostře sledované vlaky

My si na disk ještě chvíli počkáme, do té doby však budeme doufat, že až se nám dostane do ruky, stejnou vadu na kráse jinak solidně opraveného filmu již nespatříme. Ono se samozřejmě nejedná o nic, co by vám závratně zničilo zážitek. Ale u projektu, jenž stál přes milion korun, podobná zaváhání jednoznačně zamrzí. Obzvlášť když filmy Hoří, má panenko a Všichni dobří rodáci ukázaly, že to jde i stoprocentně.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 8. Červenec 2014 - 14:26

Obrázek uživatele Michal Kubeček

„jak se mi osobně zajídá jeho sexismus, šovinismus a v tomto případě i chcípáctví, jež mě osobně unavují ve většině hrabalovských děl“ – ke kterému z dvojice autorů tohle patří? A co konkrétně si mám představit pod pojmem „chcípáctví“?

Re: Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync ...

Vložil Psema (bez ověření), 9. Červenec 2014 - 12:08

Obrázek uživatele Psema

Patří to ke mně, Michale. Anna je uvedená kvůli distribuci fotografií, není zodpovědná za text.

Jinak pod chcípáctvím si osobně představuji slabost postav, který jsou tažený okolním světem, jsou jím ubíjený a nejeví známky nějakého odporu a postavení se tomu. Ale já mám s tímhle problém u většiny hrabalovek, což je daný tím, že Hrabal nebyl sám o sobě silný autor a neustále vlastní dílo zpochybňoval. Takže na jednu stranu chápu, že je v tom jeho otisk a nic proti tomu, ale líbit se mi to samozřejmě nemusí.

Proto Vlaky nechci a ani nebudu obšírně řešit. Uznávám jejich status, jejich hodnotu v kontextu doby, ale není to film, který bych si osobně užíval a který bych považoval za milník. Ale o tom ten článek není (pravda, možná jsem se na to měl vykašlat komplet a jít jenom po technické stránce).

Re: Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 9. Červenec 2014 - 13:37

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Já to beru jako takové zpestření, že v rozporu se zvyklostmi je hlavní hrdina (nebo spíš postava) někdo, kdo nejen že není něčím mimořádný, ale naopak člověk spíš podprůměrný. Ale chápu, že to někomu sedět nemusí. Mně to vadilo asi jen v Obsluhoval jsem anglického krále, kde „hrdina“ je nejen podprůměrný, ale hlavně pořádný křivák (teď myslím spíš knihu, film mi nesedl jako celek).

Jinak šovinismus… je to příběh z protektorátu, tak bych řekl, že k tomu to vyhraněné národní cítění k tomu asi patří. Z dnešního pohledu to působí úsměvně, někdy i směšně, ale tak budou nejspíš časem působit třeba i militantně protiruské postoje pamětníků osmašedesátého. A sexismus… nevím. Snad jen v tom, že děvkař Hubička je vykreslen jako postava hodná obdivu, ale to jednak není až tak výjimečné, jednak to IMHO vychází z toho, že je přiběh vyprávěn pohledem hlavního hrdiny.

Re: Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync ...

Vložil Psema (bez ověření), 9. Červenec 2014 - 17:55

Obrázek uživatele Psema

Obsluhoval jsem anglického krále je dobrý příklad. Tam už je to hodně nesnesitelné. Byť mi kniha nijak zvlášť nevadila. Film jsem tuším ani nedokoukal.

On ten sexismus, resp. erotično je podávaný v takové té hezké hřejivosti, kdy nám má připadat vlastně roztomilé a v podstatě ho i většina postav zlehčuje. Ale je pravda, že u Vlaků je to ještě celkem akceptovatelné a nepůsobí to vyloženě prasácky. Na rozdíl třeba od Krále, kde už jsem měl pocit, že má Menzel nějaké komplexy nebo přetlak v kalhotech.

Re: Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync ...

Vložil marko (bez ověření), 9. Červenec 2014 - 18:05

Obrázek uživatele marko

najlepsi film od Menzla podla mna je Vesnicko ma strediskova, ostatne filmy sa tocia podla Hrabalovskej predlohy a tie ma uz vonkocom nikdy neoslovili…

Re: Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 9. Červenec 2014 - 19:01

Obrázek uživatele Michal Kubeček

IMHO je potřeba ten sexismus (myslím sexismus jako takový, tj. vnímání role ženy jako podřadné, ne erotické prvky obecně) brát v kontextu doby. Dneska se na tyhle věci díváme jinak než v době, kdy to Hrabal psal, natož v době, kdy se ty příběhy odehrávají. Je samozřejmě volbou scénáristy a režiséra, co zvýrazní a co potlačí, ale jak už jsem psal, filmové zpracování Obsluhoval jsem anglického krále se mi nelíbilo jako celek, takže jsem ani moc neřešil jednotlivé detaily.

Re: Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync ...

Vložil Lima (bez ověření), 8. Červenec 2014 - 15:57

Obrázek uživatele Lima

„…jak se mi osobně zajídá jeho sexismus, šovinismus a v tomto případě i chcípáctví, jež mě osobně unavují ve většině hrabalovských děl.“___Semecký je ještě mladý blb, který ví o životě hovno, takže mě jeho rádoby cool soudy vůbec nepřekvapují. A to hůře se ale čtou na webu, který navštěvuji jinak docela rád.

Re: Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync ...

Vložil Aneta (bez ověření), 15. Červenec 2014 - 15:08

Obrázek uživatele Aneta

Digitální restaurace není vylepšování. Cílem je dosáhnout stejné kvality, jako měl film v době premiéry. To znamená, že pokud v době premiéry bylo něco, jako například zvuk mírně rozladěn, je nezbytné tento prvek zachovat. Pokud by se nezachoval, jednalo by se o vytváření nového díla, nikoliv o restauraci. Bohužel v určité situaci to může vypadat, jako nekvalitně provedená práce, ikdyž není :-) Budu ráda za komentář k následnému blurayi :-)

Re: Zrestaurované Ostře sledované vlaky? Out-of-sync ...

Vložil A (bez ověření), 18. Červenec 2014 - 12:39

Obrázek uživatele A

Tak to je samozřejmě jasné a ono kdybychom měli slovíčkařit, celý proces by bylo možná vhodnější nazvat rekonstrukce a ne restaurace (protože se dílo v podstatě rekonstruuje do digitální podoby a nerestauruje se původní filmový materiál, alespoň ne v NFA). Jednoduše nás to ale s Petrem zarazilo. Po bližším prozkoumání jsme však zjistili, že ona „chyba“ se objevila již na DVD (cca 57. minuta) a jde zřejmě o dodatečné  – a nepříliš dobře vyvedené – postsynchrony (při poslední větě, co Milada Ježková pronese, se jí vůbec neotevírají ústa). Jsme nicméně zvědaví na Blu-ray a k němu přiloženou zprávu o restauraci od A. Batistové (nebo někoho jiného), která by měla celou situaci ohledně dobového výzkumu objasnit. :) Komentář k Blu-rayi a přiložené publikaci čekejte na podzim.