Zelený Jason Bourne na modrém Blu-ray disku

vydáno 10. 5. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: BD-Live, Blu-ray, film, Green Zone, Jason Bourne, pocketBLU, Universal, Universal Pictures, Universal Studios, Zelená zóna

Zelená zóna (Green Zone, 2010)

Akčnímu thrilleru Zelená zóna (Green Zone, FDb.cz) se do jisté míry oprávněně přezdívá „čtvrtý Jason Bourne“. S úspěšnou sérií ho totiž spojuje nejen žánr, jméno režiséra Paula Greengrasse a představitele hlavní role Matta Damona, ale především stoprocentní filmařina, strhující tempo a výjimečný příběh. Pod ním je podepsaný oscarový scenárista Brian Helgeland (L. A. – Přísně tajné).

Díky němu se ocitáme na tom nejnebezpečnějším místě na světě, na horké půdě Iráku, krátce po svržení režimu Saddáma Husajna. Jedním z nešťastníků, kteří mají pomoci postavit tuto zemi na nohy, je i velitel americké armády Roy Miller (Matt Damon). Jeho jednotka má za úkol pátrat po zbraních hromadného ničení (jinak hlavní zámince ke svržení Saddámovy krutovlády) a zároveň po pohlavárech bývalého režimu, označených žolíkovými kartami, asi aby to bylo zábavnější.

TIP: Přečtěte si naše recenze filmů Jasona Bournea na Blu-ray: Agent bez minulosti, Bournův mýtus a Bourneovo ultimátum.

Jenže Miller a jeho muži se nebaví ani trochu, ocitli se v pekle, kde nebezpečí číhá na každém kroku. Není tu nikdo, komu by se dalo věřit, což k jejich smůle platí i o lidech, kteří by měli hrát za jejich tým. Čím hlouběji totiž Miller proniká do tohoto blízkovýchodního chaosu, tím jasnější mu je, že tady „něco smrdí“. V Iráku zuří válka a vysoko nad ním komplikovaná zpravodajská hra, která může přinést zkázu tomu, kdo v ní bude ve finále tahat za kratší konec. Miller se v ní postupně stává čím dál důležitější figurou, která drží v ruce zásadní trumf – pravdu. A proto je třeba ji vyhodit.

Blu-ray vydání připravuje studio Universal, a to na 12. června pro Evropu (region B) a 29. června pro USA (region A). Mimochodem – právě na začátek června je u nás naplánovaná kinopremiéra Zelené zóny. Blu-ray disk bude vybaven DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem, videokomentářem režiséra i Matta Damona, vynechanými scénami, několika dokumenty a také funkcionalitami BD-Live a pocket Blu.

Studio Universal své Blu-ray disky zásadně regionálně nekóduje, není tedy problém obstarat si Zelenou zónu prakticky odkudkoliv. Samozřejmě jako vždy platí, že česká jazyková výbava ve formě dabingu a/nebo titulků se teoreticky může objevit pouze na některé z mutací edice pro Evropu.

Zelená zóna / Green Zone (2010)

Matt Damon a režisér Paul Greengras se po Jasonu Bourneovi sešli v novém akčním thrilleru.

Matt Damon je tentokrát vojenským důstojníkem, který pomáhá agentu CIA v pátrání po ilegálních zbraních v Iráku. Film je založen na knize Imperical Life in the Emerald City z roku 2006 napsané novinářem Rajivem Chandrasekaranem. Natáčení probíhalo na skutečném místě – Zelené zóně v Bagdádu.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře