Zamíří filmové novinky po sedmnácti dnech z kina do vašeho obýváku?

vydáno 29. 4. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, DreamWorks, film, kino, VoD

Podle Jeffreyho Katzenberga, spoluzakladatele populárního studia DreamWorks, je podobný model vysoce pravděpodobný. Současné okno mezi uvedením v kinech a na domácích nosičích, potažmo VOD službách je podle něj příliš velké, stejně jako ceny, které nejsou pro mnohé diváky důvodem, kvůli kterému by využili placený servis a neuvažovali o ilegálních službách torrentů.

Jeffrey Katzenberg by rád změnil filmový byznys

To by se však mělo změnit do deseti let, během nichž má dojít ke Katzenbergově představě založené na zkušenosti s výdělky z kin. V těch většina filmů utrží největší obnos peněz v prvních sedmnácti dnech v distribuci. Poté tržby dle Katzenberga klesají natolik, že je v podstatě možné spustit release filmu na VOD službách, na nichž by byla cena filmu odstupňována podle zobrazovače. Za sledování filmu na HDTV televizi byste měli zaplatit 4 dolary. Při využívání mobilního telefonu dolary pouze dva. Což – přiznejme si – nejsou částky, kvůli nimž byste si museli odtrhnout sousto od úst a museli stahovat nekvalitní cam rip.

Katzenbergem navrhovaný model je rovněž přínosný v tom, že dává divákům svobodu v rozhodování, jestli film chtějí vidět v kině či doma, aniž by je nutil čekat dva až tři měsíce na uvedení na nosičích či streamovacích službách. Nechce se vám na romantickou komedii do sálu s popcorn chroustajícími spolusedícími, ale raději byste se doma usadili a užili si s partnerkou klidný večer? Nyní by to bylo konečně možné. A jak dokazují tržby podobně uvedené Veronicy Mars (do kin šla ve stejnou dobu jako na VOD služby), jedná se o model víceméně funkční.

Veronica Mars vstupovala ve stejný den do kin i na VOD servery

Katzenbergův návrh však rovněž není neprůstřelný. Studiový boss má sice pravdu, že většina filmů sklízí největší část peněz z kin v prvních třech týdnech, logicky se ovšem vyskytují i výjimky, kdy tržby narůstají pozvolna, propady jsou výrazně nižší a velkou roli hraje tzv. word-of-mouth, neboli pověst filmu mezi návštěvníky kin. Platí to především pro „oscarovky“, které zpravidla vstupují nejprve do omezeného releasu, z pozitivních názorů však těží pravidelně i filmy Christophera Nolana (Počátek), marvelovky (The Avengers, Captain America: The Winter Soldier), anebo béčkové akční jízdy (96 hodin).

Rozhodně se tedy nejedná o návrh aplikovatelný na úplně všechny snímky v distribuci. A jak dokazuje 3 roky stará kauza s Ratnerovým heist filmem Mistrovský plán, který někteří provozovatelé kin odmítli promítat v případě, že by měli pouze čtrnáctidenní exkluzivitu před nástupem streamovacích služeb, přesvědčit dolní starosvětskou část byznysu o nutnosti a přínosu změny, rozhodně nebude jednoduché.

Jak se ke Katzenbergově idee stavíte vy? Vidíte v ní přínos a donutila by vás spoléhat výhradně na legální služby?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Zamíří filmové novinky po sedmnácti dnech z kina ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 2. Květen 2014 - 8:37

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Z pohledu konzumenta bych to určitě uvítal, ten (pořád ještě většinou) půlroční interval mezi uvedením v kině a vydáním BD/DVD je IMHO přežitek (pamatuje si ještě někdo, že kdysi bylo běžné, že v ČR šel film do kin půl roku po premiéře v US?). Na druhou stranu ale chápu obavy distributorů a provozovatelů kin; kromě toho, co je zmíněno v článku, bych čekal, že ne úplně zanedbatelné procento lidí do kina zajde, když by jinak museli čekat půl roku na BD/DVD, ale pokud by věděli, že nosiče vyjdou za dva týdny, tak se na to vykašlou a počkají si.

Ale tipoval bych, že k té změně nedojde skokem, spíš to bude postupné zkracování; koneckonců už teď některé disky vycházejí dříve. Takže bude příležitost vypozorovat reakce trhu a přizpůsobit se jim. Ale pobavil mne ten horizont deseti let: předpovídat, jak bude situace vypadat za deset let mi připadá trochu pošetilé a tak trochu podezírám podobné vizionáře, že spoléhají na to, že za deset let si jejich předpovědi nebude nikdo pamatovat, natož aby jim je připomněl. Hlavně to na mne celé půdobí dojmem, že nejde ani tak o „takhle to chceme“, jak spíš o „nic jiného nám nezbyde“.

Re: Zamíří filmové novinky po sedmnácti dnech z kina ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 6. Květen 2014 - 13:08

Obrázek uživatele Stíhač

U fyzických nosičů jsem skeptik, protože v takovém případě by zřejmě film byl ripnutý na torrentech dřív jak v kině. To v dnešní době nikdo neuhlídá. Tak jedině online, ale to se naší země zase netýká…