Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

vydáno 8. 1. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Glosy | téma Filmy, Ze světa | 22 komentářů

Tagy: 2K, 4K, Blu-ray, CES, film, Sony

Marketingové oddělení Sony je vážně plné chytráků, kteří si myslí, že zákazník je úplný blbec. Anebo se to alespoň zdá z prohlášení, nad kterým nelze jinak než kroutit hlavou. Jak možná víte, hitem letošního CES je představení mnoha UltraHD televizorů, tj. zobrazovačů schopných přehrát video ve 4K. A když už si nacpete do obýváku podobnou mašinu, bylo by samozřejmě dobré, abyste na ní měli co přehrát. Což je naneštěstí pro Sony i příležitost tahat z vás peníze v podstatě za nic.

Společnost totiž oznámila, že kromě streamování ve 4K (představte si tu rychlost s českým internetem a víte, že pro nás jde o vzdálenou budoucnost) přijde s novou sérií Blu-ray titulů označených „Mastered in 4K“.

Sony prezentace

Jak ale víme, většina dnešních titulů a dokonce i některých re-releasů klasik (vzpomeňme na Lawrence z Arábie) ze 4K stejně vychází, takže jediné, co Sony nyní udělá, je, že vám nacpe původ přepisu na krabičku.

Pravda, Sony se v oficiální zprávě ohání tím, že na nově vylisovaných discích Amazing Spider-Mana, Beng v záloze, remaku Karate Kida a dokonce i Taxikáře najdete vyšší bitrate a výsledek na obrazovce bude ostřejší, barevně sytější a bůhví co ještě, jenže v zápětí dodává, že pravého 4K se stejně majitelé nových televizorů nedočkají. Proč? protože obraz bude do 4K prostřednictvím televize pouze upscaleován.

Takže Sony sice plácne na obal, že máte v rukách film „masterovaný ve 4K“ (což byl film zřejmě již při prvním uvedení na Blu-ray), vy ale budete mít Blu-ray jen s posíleným datovým tokem (a to ještě možná, už se těším na to, jak budeme disky analyzovat a zjistíme, že jsou úplně stejné jako jejich neultraHD předchůdci), který vaše televize přechroustá do jakože 4K. A co to zacvakáte sedm set či osm set korun.

LG 4K TV

A to si raději nepředstavujte, jaký zmatek nastane mezi „normálními“ zákazníky, kteří jsou rádi, že vědí, že se Blu-ray nepíše s „e“ a o nějakých technických specifikacích nemají ani zdání. Ti budou mít v hlavě takový maglajz, že budou zmatením běhat po Tescu a hledat někoho, kdo jim ty nové nápisy na obalu vysvětlí. A po zasunutí do přehrávače zjistí, že obraz vypadá úplně stejně, protože rozdíl mezi 2K a 4K necvičené oko stejně rozpozná jen těžko.

Sony se tak povedlo zase jednou udělat z komára sakra velkého velblouda a vůbec mu nevadí, že se mu odborná veřejnost směje do obličeje. Penízky se budou sypat tak jako tak a marketingových vějiček není nikdy dost.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Glosy

Komentáře

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Hans (bez ověření), 8. Leden 2013 - 22:37

Obrázek uživatele Hans

Nevím, zda jste měl možnost vidět video ve 4K a srovnat ho s 2K, ale 4K obraz obsahuje 4× (slovy: čtyřikrát) více obrazových bodů než 2K (potažmo FullHD) a tak pozná rozdíl i laik. Hlavním kritériem je velikost úhlopříčky obrazu, pro 4K je to aspoň 50 palců/127cm…

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil bravo13 (bez ověření), 8. Leden 2013 - 23:20

Obrázek uživatele bravo13

Úhlopříčka je jedna věc, jak daleko od toho sedím druhá…

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil bugbear (bez ověření), 9. Leden 2013 - 0:03

Obrázek uživatele bugbear

„…že máte v rukách film „masterovaný ve 4K“ (což byl film zřejmě již při prvním uvedení na Blu-ray)“

Aha zřejmě… Tak to si budeme muset dát pozor, když zřejmě. Nebo taky ne, protože to může být úplně jinak („známka“ standardu, doporučení, výběru pro majitele 4K).

„…a to ještě možná, už se těším na to, jak budeme disky analyzovat a zjistíme, že jsou úplně stejné jako jejich neultraHD předchůdci“

Možná ano a možná ne. Další nepodložený blábol, hodnota nulová.

!…odborná veřejnost směje do obličeje."

Určitě i pan Semecký.

Jelikož dnes běžně není dostupný 4K filmový materiál, je tahle možnost v současné době možná to nejlepší. Dát jednoduchou formou vědět jaký film, dokument atd. se hodí (jakési doporučení) pro sledování na 4K. Zatím i autor, jak to vypadá z článku, ví prd, tak si myslím, že je předčasné dělat závěry.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Psema (bez ověření), 9. Leden 2013 - 11:21

Obrázek uživatele Psema

Podle prozatím vybraných titulů Sony akorát marketingově blábolí. SPider-Man ze 4k vycházel, Taxikář byl remasterovaný… navíc nejde ani tak o to, že bych filmy ve 4K nechtěl (proboha, proč bych to asi dělal?), spíš mi přijde srandovní přístup, kdy Sony plácne na krabici „masterovano ve 4K“ u filmů, které ze 4K pocházejí a tudíž v něm masterovány už byly. Ty pak prdnou v posíleném 2K na Blu-ray (ano, 2K, ne 4K, jenom se posílí bitrate – takže masterováno ve 4K je porád jenom vějička přinejmenším u těch nových titulů, které se ve 4K standardně točí), načež televize bude upscaleovat do 4K, které 4K samozřejmě nebude stejně jako není upscale DVD plnohodnotný FullHD.

Už chápete tu nesmyslnost? :) Líbilo by se mi, kdyby se pokusili vydat rovnou regulérní 4K tituly pro majitele 4K televizí. Tohle je řešení na půl huby, které navíc v podstatě nic neznamená, ale protože ho Sony umí zaobalit do hezkých řeší, spousta lidí jim na to skočí. Navíc prozatím vybrali tituly, které víc než cokoliv jiného smrdí tím, že půjde vážně jenom o re-releasy původních Blu-rayů, jen s novou cedulkou a samozřejmě i adekvátně navýšenou cenou.

Tenhle přístup je asi stejný, kdyby při nástupu HDTV Sony přišlo s tím, že nebude dělat ještě Blu-ray, ale jenom bude lépe ošetřovat DVD, která si budete upscalovat. Což je přece kravina. Tak udělám rovnou nový standard pro UltraHDTV a jede se dál. :)

Ale jsem rád, že se tahle debata rozjela, takže klidně znovu do mě.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Stíhač (bez ověření), 9. Leden 2013 - 12:33

Obrázek uživatele Stíhač

k tomu upscalingu – samozřejmě že upscalované DVD není plnohodnotné fullHD, ale je zatracený rozdíl, jestli si pouštíš kvalitně udělané DVD s vysokým bitratem nebo nějakou kostičkovanou hrůzu. Obojí je DVD, ale s tím druhým nic neuděláš ani na sebelepší TV, zatímco ten první je pěkný i na velké TV. Nechápu tedy tvůj údiv nad tím, že sony oznámilo, že bude vydávat BR takové, aby se na ně šlo dívat i na 4K TV v dobré kvalitě, protože to je úplně to samé.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Psema (bez ověření), 9. Leden 2013 - 18:04

Obrázek uživatele Psema

To není údiv nad tím, že to vydávají (double dip byl, je a bude v různejch podobách), údiv je nad tím, že neoficiálně přiznávají, že blučka i svých top titulů šidí, protože na klasickým Blučku, který už jednou vydali jakože top, lze ještě navýšit bitrate, aby se dalo sledovat na 4K TV.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Psema (bez ověření), 9. Leden 2013 - 18:06

Obrázek uživatele Psema

Je to stejnej princip, jako by třeba Warneři vydali LOTRa na DVD s průměrným obrazem a o pár měsíců přišli s tím, že udělají ještě jednu verzi, která bude taky na DVD, ale bude se na ni dát koukat i na HDTV, protože proběhne důkladnější authoring. Což by bylo ojebávání zákazníků ve stejným stylu, jakej nyní předvádí Sony.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil bugbear (bez ověření), 9. Leden 2013 - 20:40

Obrázek uživatele bugbear

Vezměte si takové STAR WARS, jen na VHS vyšlo několikrát – REMASTERED, THX REMASTERED 16:9 a nevím co ještě. A už vůbec nemluvím o edicích s doplněnými záběry (musel bych se podívat i doma :D ). A ruku na srdce, kolik lidí si je znovu koupilo na DVD a potom na Blu-ray? Není to nic nového a například o o těch edicích VHS a jejich „vylepšení“ by se dalo polemizovat.

CO se týká 4K, tak jedině distribuce na TB HDD. Co film to „hadr“ a cena 2500,– . Ujeté, ale nic jiného mě v dnešní době nenapadá, obvzlášť když beru v potaz cenu a kapacitu. A obešLo by se to bez nevého přístroje, jen slot/konektor u TV/AV :D. Proto mi nějaké řešení s „lepším“ datovým tokem (A ano, pokud bude) připadá jako nejschůdnější a taky nejrychlejší cesta jak uspokojit čerstvého majitele nové TV.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil atlass (bez ověření), 9. Leden 2013 - 0:51

Obrázek uživatele atlass

tiez si myslim ze to nie je tak celkom ako sa to pise v clanku. Predsa len v Sony nie su padnuty na hlavu a nebudu ponukat film v 4k iked v skutocnosti to bude „len“ HD. Istotne budeme mudrejsi ked pridu na trh prve 4k filmy.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Stíhač (bez ověření), 9. Leden 2013 - 10:14

Obrázek uživatele Stíhač

nač ten silně negativní přístup? Zrovna na tomto serveru bych to nečekal. Na 40" fullHD TV rozdíl samozřejmě znát nebude, ale když to strčíte do 4K TV s úhlopříčkou 80", tak už to poznáte. I na DVD je velmi důležitý zdroj a způsob masteringu a stejné je to s BR. Pokud v současné době není zatím žádný standard pro nosič 4K videa, nevidím (na rozdíl od autora) nic hanebného na tom, že se dočkáme kvalitněji masterovaných BR. O výrazně vyšší ceně silně pochybuji, protože nové filmy tak již budou vydávány rovnou a cena tak dle mého bude stejná. Naštvat to může jedině majitele starších kousků, kteří se dočkají nových reedic svých oblíbených kolekcí v lepším provedení.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Psema (bez ověření), 9. Leden 2013 - 11:34

Obrázek uživatele Psema

Vážně pochybujete, že Sony nenapálí alespon o trochu vyšší cenu? :) Ona je celkem otázka, jestli půjdou i třeba do nějakých bundle řešení. Každopádně bitraty, o které u tohohle „fake 4K“ půjde především, na nyní vydaných discích rozhodně nenaplní možnosti Blu-raye na maximum. Znamená to tedy co? Že si z nás Sony dělá dobrý den za tituly, které v současnosti „fláká“ a chce za ně 500, 600 korun, aby následně přišla s bitraty o něco vyššími? Jasně, pokud nabídnou bitrate, který bude vyšší o desítky mbps, rád si nasypu popel na hlavu. Jako zákazník, který má ty disky doma jsem samozřejmě trochu vypruzený, protože tohle oznámení – pokud ho Sony myslí vážně a ne jako levný PR – vlastně říká „jo, dodnes jste si kupovali Blu-ray s horším authoringem než vám přineseme v budoucnu a vy všichni recenzenti jste blbci, že jste nám je pochválili a lidi si je koupili jako referenční“. Protože jestli ony nové „mastered in 4K“ disky, které stejně budou jenom ve 2K, budou mít navýšený bitrate, tak si z nás Sony ten dobrý den vážně udělalo. :) A to mi vadí.

Jinak jak jsem odpovídal už výš, kdyby zavedlo nový standard pro UltraHDTV, jsem pro. Je to logické řešení v případě televizorů s obřími obrazovkami. Pro současné domácnosti s úhlopříčkami okolo 40 palců (jak jste sám správně podotkl) je to ale prozatím zbytečnost. :)

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Stíhač (bez ověření), 9. Leden 2013 - 12:26

Obrázek uživatele Stíhač

ale o tom to celé je. Standard pro 4K zatím není, tak to sony řeší takto. Žádný výrobce si dnes nemůže vymyslet vlastní standard, musí se dohodnout s ostatními a válka formátů jako minule (BR vs. HD DVD) tomu neprospěla. Nepochybuji o tom, že práce na takové dohodě jsou v plném proudu(osobně očekávám vícevrstvý BR). Sony si „svoje“ filmy klidně může vydávat na BR s vyšším bitratem, proč ne? To ocení i majitelé větších fullHD TV. Rozhodně bych ale nepoužíval výrazy, že teď se něco „fláká“. Nové filmy na BR mají špičkovou kvalitu a pokud nebyla 4K technologie dříve dostupná, tak proč by se to řešilo? Doma jsi nadšen nad obrazem BR a poté co ti někdo řekne, že může být ještě lepší, začneš nadávat, že je to odfláknuté? To nechápu. Taky mám doma staré DVD s (na dnešní poměry) mizerným obrazem, které vyšly po letech znovu a lépe , ale nenadávám, protože to tak jednoduše z technických a finančních důvodů bylo. Tomu se říká pokrok a rozhodně bych nenadával sony, že chce vydávat BR, které na TV z 2m úhlopříčkou budou vypadat stále dobře. Já osobně jsem rád, že BR mohou být ještě lepší a třeba to někdy v budoucnu ocením. O cenu se nebojím, ta bude stejná. Nebo snad předpokládáš, že se vyplatí studiu dělat různé verze authoringu? Prostě nové filmy budou všechny „mastered in 4K“ a hotovo. Mimochodem, ještě dlouho budeme považovat za zázrak, pokud se vůbec u nás povede vydat nějaký český film na BR tak, aby dosahoval alespoň oné „odlfáknuté“ kvality, že?

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Psema (bez ověření), 9. Leden 2013 - 18:11

Obrázek uživatele Psema

Ale to je přece logický, že ve chvíli, kdy studio něco takovýho oznámí, že se mi to nemusí líbit. Pokud bych si dejme tomu koupil SPider-Mana, kterej co se týče bitratu nešplhá kdovíjak do výšin, a pak zjistil, že studio chystá další verzi (v podstatě na tom stejným blučku akorát s bitratem, kterej tam předtím nedali, i když by ho zvládla jak televize, tak přehrávač), mám hodně dobrejch důvodů si myslet, že mě vlastně ojebali na každým disku.

Stačí si projet pár disků v BDinfo a člověk hned vidí, že většina filmů ani zdaleka nevyužívá prostor disku. Proč? No, asi kvůli tomu, co chce předvádět Sony. Znova opakuju, že mi nevadí, že chtějí upgradovat, vadí mi, že to dělají nějakým pošahaným mezistupněm, který navíc mohli dělat už dávno, ale nedělali.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil st39.6, 9. Leden 2013 - 14:39

Obrázek uživatele st39.6

mluvite o tom, „ze 4k technologie nebyla drive dostupna“ apod., jenze to je omyl. jedna se o nekolik tydnu stare tituly (spider-man, total recall), pripadne o tituly stare par mesicu. ze soucasnych (taxikar potvrzeny nebyl) byly vsechny toceny na digital (snad krom the other guys, to je super35), takze cestu filmu na disk vice mene nelze zmenit. Takovy Spider-Man: Toceny byl ve 4k, pracovalo se s nim ve 4k, ve 4k byl master a z toho se delalo 1080p pro BD. Takze titul uz JE MASTEROVAN ZE 4K – ma pro transfer vyhrazeny svuj disk (bonusy jsou na druhem), video ma datovy tok kolem 25Mbps, coz je na dnesni referencni tituly standard, soubor pak tahne nekam pres 35Mbps. Film zabira cca 39GB, takze by mu slo prihodit mozna dve-tri giga prostoru, vice se na disk nevejde. To by bylo navyseni datoveho toku o nějaký Mbps, možná dva. Jenže oněch 25Mbps je obzvlast u filmu z digitalniho zdroje hranice, kdy uz nema smysl jit vyse, protoze to neni nikterak rozpoznatelne, at uz koukate na jakoukoli uhlopricku. Otazka je, jak by se to projevilo pri prepoctu na 4k, ale pravdepodobne nijak – jednou je prepis bez kompresnich artefaktu, tak tak zustane i po prepoctu. Pointa je, ten prepis nelze nijak vylepsit (Sony navic nemluvi o klasickych remasterech, ve ktere tu vsichni doufaji, jen o „lepsich barvach“, coz je s prominutim naprosta picovina). jinymi slovy, bude se jednat o totozne prepisy, protoze uz je ani lepsi technicky neni mozne udelat, a pokud budou nejak jine, budou to takove ty na oko vychytavky jako vyssi kontrast a saturace. coz je hovadina a s ovladacem v ruce clovek dosahne stejneho vysledku. ten clanek je plny hateu a je v nem par chyb, ale ve sve podstate ma pravdu v tom, ze je to zbytecnost, ktera povede jen k mateni zakazniku

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil marko (bez ověření), 9. Leden 2013 - 15:27

Obrázek uživatele marko

mam tomu rozmiet tak, ze tie sikme oci chcu aby sme mali doma kvalitu ako v kine na platne? mne postacuje full hd

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil th0ca (bez ověření), 9. Leden 2013 - 17:36

Obrázek uživatele th0ca

ja to vidim tak, ze ty sikmi oci chtej spis aby sme si koupili tv za 800 000,– pak jsme zjistili, ze ten rozdil v obraze oproti klasicke ploche TV neni az tak znatelny, nicmene to je jim jedno, mi mame velikanskou TV a oni si koupi nove Bentley ovladane hlasem :D

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Psema (bez ověření), 9. Leden 2013 - 18:15

Obrázek uživatele Psema

Tak vzhledem k tomu, že už do nás kvalitu jako v kině doma cpou, tak už jenom hledaj, kde dolovat ještě víc. :D

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil James (bez ověření), 9. Leden 2013 - 22:39

Obrázek uživatele James

TV, coby zdroj přímo vyzařující světlo se nemůže kinu, coby zdroji světla odraženého, nikdy rovnat.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Stíhač (bez ověření), 10. Leden 2013 - 9:08

Obrázek uživatele Stíhač

Napsal jsi to obráceně. Obraz na TV si můžu poladit tak aby byl jako v kině, ale obráceně toho nikdy nedosáhnu.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil Jimbo (bez ověření), 11. Leden 2013 - 13:11

Obrázek uživatele Jimbo

To teda nemůžeš, jde o to, že v kině máš projektor a ten svítí na plátno a teprve od plátna se obraz odráží k tvým očím, což je ten pravý a jediný – film look. TV ten obraz vyzařuje přímo a nikdy plátno nenahradí ať je kvalita zdroje jakákoliv.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil eee (bez ověření), 12. Leden 2013 - 18:07

Obrázek uživatele eee

Vtip je uz samotne 4K rozliseni, ktere je pro televizory nesmyslne. Samotne full hd se hodi az pro televizory 60" a vic vzhledem k beznym pozorovacim vzdalenostem televizoru. A 4K je k nicemu, to uz je jen marketingova honba za cisly.

Re: Vtip dne: Sony přijde se 4K filmy, které nebudou ve 4K

Vložil kulivok (bez ověření), 26. Srpen 2013 - 13:12

Obrázek uživatele kulivok

tak nemáte pravdu, 4K je o tom, že na TV už nenajdete (nerozeznáte) pixel. Každopádně ale tyto pseudo 4K mastered edice, lze kvalifikovat jako podvod. Protože se nejedná o žádnou, ale opravdu žádnou přidanou hodnotu, zato cenový rozdíl je znatelný. Sony by potřebovala pořádně klepnout přes prsty, neb podvádět zákazníky se nevyplácí.