Vetřelec: Vzkříšení (recenze Blu-ray)

vydáno 19. 11. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 8 komentářů

Tagy: Alien Anthology, Alien: Resurrection, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, MU-TH-UR Mode, Vetřelec 4: Vzkříšení, Vetřelec: Antologie, Vetřelec: Vzkříšení

Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) (Blu-ray)

K žánrové proměnlivosti vetřelčí série se váže podstatná výhoda: I když se vám některý díl nelíbí, vždy máte naději, že ten další přesně naplní vaše divácké požadavky. Akčněji laděné publikum dá určitě přednost Cameronovým Vetřelcům (recenze) než pomalu vyprávěnému scottovskému hororu (Vetřelec). Tomu se zase dostane přízně na úkor Fincherova depresivnějšího sequelu (Vetřelec 3 – recenze).

A těm, kterým celá série připadá jako stereotypní opakování stejného příběhu stále dokola, beroucího se navíc přes hromadu logických děr vážněji než Václav Klaus v novoročním projevu, může klidně sednout odlehčenější forma, jíž se chlubí právě Vetřelec: Vzkříšení.

Na rovinu přiznávám, že patřím právě do téhle skupiny. Uznávám sice Scottovu dramatickou práci, dokážu si užít Cameronovu válečnou vřavu (byť s mnoha výtkami) a jsem ochotný vzít na milost i Fincherův nedopečený kousek… Ale od prvního zhlédnutí prvních tří dílů mě trápila otázka: „Proč si z xenomorfů, Ripleyové a celého konceptu někdo neudělá pořádnou legraci, anebo filmu aspoň nevdechne pořádnou porci nadsázky?“

A voilà, seriálový bůh Joss Whedon mě – jako už mnohokrát – vyslyšel.

Od smrti Ellen Ripleyové uplynulo 200 let, společnost Weyland-Yutani byla již dávno skoupena Walmartem, ale to neznamená, že se „ti nahoře“ nesnaží dostat do svých spárů vetřelčí královnu a spolu s ní i prostředek, jak si nechat efektním způsobem prokousnout kedlubnu.

Stačí jen naklonovat jedinou babu, která kdy nakopala šmejdu z vesmíru zadnici, vyjmout z ní vetřelčí embryo… A počkat, až se toho hodně pokazí. A ono se pokazí, na to vemte jed.

Nemá cenu zapírat, že se Vzkříšení od svých předchůdců silně vyděluje. Nemá hutnou, strašidelnou, ani depresivní atmosféru, nesnaží se budovat napětí, až vám vstanou chloupky na zátylku. Místo toho přichází s vydatnou dávkou více než obstojné akce a co chvíli přisypává do otevřených ran skalních fanoušků jednu hlášku za druhou. Berte, nebo nechte být.

Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997)

Whedonem sepsaný scénář je nicméně interesantní už tím, jak se snaží kombinovat seriózní témata klonování, odosobnění a rozpolcenosti vůči dvěma naprosto odlišným rasám s neustálým pomrkáváním, že byste neměli brát kyselinou prošpikované krasavce zase tolik vážně. (Nemluvě o tom, že jde v podstatě o trénink na Whedonův budoucí seriál Firefly, jehož postavy jsou napsané a rozvržené úplně stejně jako tady.)

Což ještě umocňuje režijní vedení Jean-Pierre Jeuneta, který dává už první scénou rozšířené verze (až na úvod a závěr se od kinoverze prakticky neliší) jasně najevo, že nehodlá vstoupit do stejné řeky jako jeho kolegové. Naopak chce sérii prodat čerstvým popcornem se ládujícímu publiku, které chodí do kina na dvě hodiny vypnout mozek a relaxovat.

Ano, v rámci návaznosti na minulost jde o přístup, který musí každý správný fanoušek nenávidět. Ale vzhledem k tomu, že celá série měla raději skončit druhým, nanejvýš třetím dílem, byl úprk ke komiksové, nadhledem ovoněné nezávazné zábavě logický krok, jímž se studio pokusilo vyhasínající ságu v podstatě restartovat a prodat nové generaci diváků.

Že se mu to nepovedlo je druhá věc. Ale nekálejme na Vzkříšení jen proto, že perfektně nezapadá do kanonu, který dostal co proto už posledně. Jsem vcelku přesvědčený, že kdyby Vzkříšení vzniklo jako první, anebo se jednalo o úplně jinou sérii, bylo by přijato s mnohem větší radostí.

Sice jako jednoduchá, implicitně ovšem poměrně podnětná blbina pro zkrácení dlouhé chvíle, v níž se jeden Francouz do sytosti vyřádil, když ukázal, že basketbal může být cool i bez Michaela Jordana. Že jeden animatronický xenomorf s výrazným nánosem slizu vydá i v roce 1997 za deset digitálních (zdravím, pane Fincher).

A že i obehraná filmová série může ve své čtvrté části přijít se zajímavými, byť třeba nedokonale provedenými nápady, u nichž si řeknete „krucinál, že je to nenapadlo už dřív?“

Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997)

Tak se přestaňte ohlížet zpátky, berte Vzkříšení v dnešním kontextu vykastrované letní výplachovky, a kdo ví, třeba se u něj ještě začnete bavit. I zde totiž platí staré známé nikdy neříkej nikdy.

Technické provedení

Jestli Vzkříšení něčím zaujme na první pohled, tak je to jeho vizuální, typicky „jeunetovská“ složka. Co si pod tímhle termínem představit? Výrazně přesaturované barvy (tíhnou hodně k oranžové), sklon k originálnímu snímání upřednostňujícímu detaily a polodetaily, velký důraz kladený na zvýraznění monstrozity, obskurnosti a nechutnosti.

A je nutno podotknout, že Blu-ray Jeunetovu stylu hraje do karet a ve svých nejlepších chvílích mu umožňuje vytvořit doslova pastvu pro oči. Jen je škoda, že stoprocentních momentů má transfer pomálu a většinou se spokojí jen s lehkým nadprůměrem, který je občas proložen vyloženě odfláknutou prací odpovědných restaurátorů. Vedle přepisu trojky jde ale stále o nebe a dudy.

Vzkříšení exceluje především po stránce detailů, jež se rýsují nejen při extrémních nájezdech na obličeje, ale i v prostoru. Rovněž si dost věří v prezentaci syté černé, která během filmu bledne jen párkrát. Kontrast je více než slušný.

Zbytek už tak slavný není. Tridimenzionalita není bůhvíjaká, stíny se rády slévají, obraz se místy nepříjemně rozmazává, desaturuje a dokonce nese i drobné známky po DNR (umělé redukci zrna) a post-produkčním doostřování. Sledovat, jak se lodní můstky doslova stěhují pod nohama aktérů, není nic moc.

Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) - Blu-ray video bitrate

Ještě že transfer netrpí podobnými vadami po celou dobu, jinak by si zodpovědní jedinci u Foxů zasloužili nejeden políček. Takto je lze vzít na milost, neboť oproti DVD vypadá Vzkříšení na Blu-ray skutečně lépe. Jen ne o tolik, jak bychom si všichni přáli.

Zvuk má (prozatím) poslední Vetřelec parádní. Jako první díl z celé antologie totiž naplno využívá surroundy, umocňující vtažení diváka do filmu. Takový trénink vetřelce pomocí spršky tekutého dusíku dokáže řádně probudit všechny kanály, a nejinak je tomu i v mnoha akčních scénách, kdy se kulky odráží od stěn a tudíž se jejich svist stěhuje z jednoho repráčku do druhého.

Audio-zábava se přitom zvyšuje s používáním větších kalibrů, u nichž máte místy strach, aby kromě xenomorfů neodpálily skrze centrál i vás a vaši sedačku. Dialogy přitom zůstávají bez problémově zřetelné a hlasité, přičemž svou chvíli slávy prožije i impozantní soundtrack.

A protože zvukové efekty jsou patrné neustále (scéna s basketem v tomhle směru vládne), nelze říct proti výbušnému DTS-HD Master Audio 5.1 mixu téměř žádné křivé slovo. Ne, nejedná se o perfektní disk (subwoofer by se musel činit víc), ale o nadprůměrný zcela určitě.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Vetřelec: Vzkříšení.

Bonusy

Poznámka: Bonusy jsou dostupné jen v rámci kompletní antologie, ne při koupi samostatného filmu (disky se dají koupit samostatně od 9.5.2011).

I v případě Resurrection má být nejpodstatnějším bonusem tzv. MU-TH-UR Mode, skrze nějž lze zvolit prioritní přehrávání dokumentů na bonusových discích, pustit si během sledování filmu pouze soundtrack (funguje jen u kinoverze), audiokomentář, anebo si nechat prostřednictvím funkce Datastream odprezentovat spoustu zákulisních informací.

V podstatě jde ale o jednu velkou zbytečnost, která je možná zajímavým experimentem, nikoliv revolučním přínosem.

Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997)

Disk číslo čtyři, na němž jsou oba sestřihy filmu (před Special edition verzí je ještě Jeunetův úvod, v němž vysvětluje, že je spokojený s původní verzí a tato je určena pro hardcore diváky, které by mohla zajímat původně zamýšlená podoba filmu), nabízí totožné materiály jako disky předchozí.

Jmenovitě lehce nadprůměrný audiokomentář, jemuž nechybí jak humor (obstarávají ho především herci), tak technické info o výrobě triků, concept artů, či designu. Samotný režisér navíc přisypává z rukávu i některá zásadní kreativní rozhodnutí a nápady, které se mu povedlo do filmu procpat, což nejednomu fanouškovi bude stačit ke spokojenému tetelení v sedačce.

Vedle audiokomentáře je pak v nabídce už jen Deleted Scene Footage Marker, který mi jednoduše sedí díky své jednoduchosti v odhalování nově přidaných scén v rozšířené verzi. Podobná fíčura má určitě budoucnost.

Pro nejdůležitější, kompletní produkci pokrývající dokumenty je opět potřeba vsunout pátý disk, na němž se v rámci sekce Alien Resurrection nachází dvě složky. První z nich je bez pěti minut tříhodinové One Step Beyond, jež jde ve stopách předchozích materiálů prezentujících jak samotnou výrobu filmu, tak jednotlivé názory štábu na scénář, režiséra, zapojení studia a také na samotný výsledek.

V případě scénáře, který se rozebírá v první z deseti částí, se překvapivě chválí. Joss Whedon popisuje, o co mu vlastně šlo, občas přihodí nějakou hlášku, a většina lidí, kteří se stihnou objevit, blahořečí populárního scenáristu za to, že se nebál zkusit něco nového. Zároveň se však nebojí ozvat ani ti, jimž celý nápad s klonovanou Ripleyovou a dalším pokračováním přišel jako úplná hloupost.

Ve druhé části přichází na paškál sám Jeunet a jeho představa vetřelčího filmu, přičemž je znovu osvěžující, že se na hlavu režiséra a směřování snímku nesnáší jen samá slovní pohlazení, ale lidé dovedou být i kritičtí. Nejzábavnější je přitom chvíle, kdy Jeunet přiznává, že dodnes pořádně netuší, proč studio najalo právě jeho. A věděli jste, že čtvrtého Vetřelce málem točil Danny Boyle?

Následující segment, zaměřující se na casting a charakterizaci postav, je z celého dokumentu asi nejzbytečnější. V podstatě se jen zopakuje, že měl Jeunet při výběru herců poměrně volnou ruku, že si prosadil Rona Pearlmana, a co herce vůbec přimělo ke střetnutí se slizkými vesmírnými zabijáky.

Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997) Vetřelec: Vzkříšení (Alien: Resurrection, 1997)

Po trojici „osobních“ segmentů přichází čas na techničtější prvky. Podrobně se tedy rozebírá náročné natáčení pod vodou, při němž se málem utopila polovina štábu, zábavné odlehčení nabízí krátké pojednání o basketbalové scéně (Sigourney Weaver trefila svým hodem za záda koš hned napoprvé a bez trikové pomoci – respekt!).

Podstatný kus zabírá i vymýšlení designu monster a prostředí, které se musely obejít bez pomoci H. R. Gigera (pro studio byl příliš drahý). Jeunet ale každému z techniků koupil Gigerovu knihu a hodlal se jeho tvorbou silně inspirovat i bez přímé autorovy pomoci.

Jedním z nejzajímavějších prvků celého dokumentu je náhled na tvorbu hudby, jímž provází takřka výhradně skladatel John Frizzell. Ten během třinácti minut vysvětlí, jak probíhala komunikaci s režisérem, osvětlí vlastní záměry s hudbou k Vetřelcům, projeví úctu ke svým předchůdcům a ke všemu odtajní, jakým způsobem vznikly některé pazvuky (napadlo by vás, že gong neslouží jen k pořádnému „beng“?).

Následující videa se soustředí na ničím nevyčuhující tvorbu miniatur a práci s CGI, a závěr se už tradičně nese v duchu reakcí na výsledný film. Jeunet je zase jednou pořádně upřímný ve svých přiznáních, že ho kritiky nezajímají a že si za svou prací stojí.

Podobně jsou na tom i ostatní členové štábu, kteří vyjadřují v podstatě jen spokojenost nad tím, že se jim povedlo dát podobný blockbuster dohromady, aniž by je v půlce natáčení vyhodili. Na úplný závěr se ještě krátce přemýšlí nad případnou budoucností série.

Na One Step Beyond poté navazuje ještě série nepoužitého dokumentárního materiálu (ano, mluvím o Enhancement Podu), v němž naleznete mimo jiné i mladého Ridleyho Scotta, kterak usuzuje, kolik asi vznikne pokračování a kolik jich ještě natočí sám. A je nemálo překvapující, že svou představu o prequelech měl už někdy před dvaceti lety. Stejně jako touhu natočit o tomhle tématu další dva filmy.

Po přechodu na šestý disk naleznete v podstatě to samé, co u předchozích filmů. Znovu jsou tu tři kategorie (Pre-production, Production a Post-Production), v nichž jsou k prohlédnutí první verze scénáře Josse Whedona (pěkné čtení), testovací záběry monster, kostýmů a některých scén, storyboardy, concept-arty, produkční a promo fotky, galerie speciální efektů, dobový film o film a samozřejmě i nějaké ty trailery a spoty.

Zkrátka před vámi leží taková spousta informací, že se jí úspěšně prohrabete po minimálně půldenním civění na televizi. A to byste nesměli vůbec odskakovat pro potřebné pochutiny, natož chodit na záchod a mezi lidi.

Bontonfilm - logo

Radost mohou trochu pokazit jen absence české podpory a fakt, že žádný bonus není ve vysokém rozlišení.

Blu-ray kolekci Vetřelec: Antologie k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Bontonfilm. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články, recenze a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Vetřelec: Vzkříšení (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 19. Listopad 2010 - 16:55

Re: Vetřelec: Vzkříšení (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 0:43

Obrázek uživatele Anonym

Predchadzajuce 3 recenzie som precital cele, tuto som zacal, ale nedokoncil. Alien: Resurrection je totiz podla mna DALEKO NAJHORSI film z celej serie, a nevidim dovod citat opacne tvrdenia.

Re: Vetřelec: Vzkříšení (recenze Blu-ray)

Vložil Derek (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 2:15

Obrázek uživatele Derek

vajíčko x krabička

dneska jsem se byl podívat do datartu ve vańkovce ( brno ) na vetřelce. musím říct, že jsem si důkladně prohlídl vajíčko a tak nějak jsem byl zklamanej. čekal jsem ho větší. víc propracovanější, zkrátka jsem toho čekal za ty peníze ( 3000 ) mnohem víc. a ještě navíc bylo z lesklého plastu a bylo to strašně moc vidět.

krabička byla z matého černého papíru, s plastickým reliéfem facehugra, který se drží celé krabičky ( plastický je jen na čele ). musím říct, že se mi osobně líbila víc krabička, je taková …já nevím jak to říct, asi mužnější ? mimochodem, ta krabička dost připomíná krabičky LOTRa prodloužené dvd.

jinak co se týče filmů…zatím jsem viděl jen aliens, musím říct, že ten obraz je dost dobrý, ikdyž se nedá srovnávat s moderními filmy, ale je to paráda. a filmové zrono se k tomu hodí děsně moc ! Za to jsem velmi zklamanej z bonusů…bez titulků a jen v SD ( tak aspoň vynikne hd filmů )

jinak je to proklatě dlouho, co jsem viděl vetřelce na plátně ( dvd ) a tyhle disky mě totálně dostaly !!! myslím si, že jsou předražené ( 2500 za krabičku, 3000 za vejce – datart ), ale stojí za to.

postupně pak napíšu recenze na každý disk, tak si t pak můžete porovnat, protože tisíc lidí, dva tisíce očí :)

Re: Vetřelec: Vzkříšení (recenze Blu-ray)

Vložil Derek (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 2:17

Obrázek uživatele Derek

p.s. ono to vejce totiž na fotkách vypadá mnohem líp, než ve skutečnosti !!!

Re: Vetřelec: Vzkříšení (recenze Blu-ray)

Vložil Papinak (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 12:58

Obrázek uživatele Papinak

S tím nemůžu souhlasit.Naopak já když jsem vejce rozbalil, tak jsem byl mile překvapen. Že by nebylo detailní, to bych rozodně neřekl a to že je z plastu bylo myslím jasné od začátku. A co se týče velikosti, já zase čekal, že bude menší. Holt co člověk, to názor.Já ho měl za 2700, což je rozdíl 450 korun oproti běžné edici- tzn. není co řešit.

Re: Vetřelec: Vzkříšení (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 17:16

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Souhlasim. Pred par lety jsem vysolil 2000Kc za Quadrologii, vajickova edice za 2700 na BD!!! mi prijde za naprosto odpovidajici cenu. Pokud by melo byt vajo kvalitnejsi(uprimne receno v ramci moznosti nevim jak-ale ze zlata si ho predstavit dokazu:D), bylo by to jiste o dost drazsi. Na sosku, ktera stoji nekde na polici je to kvalitni az az.

Re: Vetřelec: Vzkříšení (recenze Blu-ray)

Vložil Tiiso (bez ověření), 20. Listopad 2010 - 11:17

Obrázek uživatele Tiiso

Dobrý den pane Semecký, mám jeden malý nesouhlas s vaší představou, kam by se měl příběh ubírati. Zatím poslední epizoda Vetřelec vzkříšení je prostě nejslabší článek řetězu, a to právě z toho důvodu, že někdo zatoužil udělat ze ságy si trochu té legrace a nacpat tam, Vámi tolik opěvovanou nadsázku. Výborná nadsázka a legrace patří do děl jako je třeba rodina Simpsonova, ale rozhodně ne do něčeho, kde se ostatní snaží držet věrohodnou a vážnou laťku. S pozdravem Vít Nastoupil.

Re: Vetřelec: Vzkříšení (recenze Blu-ray)

Vložil Lukasv (bez ověření), 21. Listopad 2010 - 18:44

Obrázek uživatele Lukasv

Tím, na co Vzkříšení navazuje, tak by nemělo mít společnou jen postavu a loutky/CGI. Kdo chce nadsázku ve sci fi, může sáhnout třeba po Man in Black:) Ale abych na čtyřku nenadával, některé momenty jsou docela silné, třeba klonovací místnost a parádní sólo Weaverové, nebo většinou zatracovaný „běloch alien“. Lidské oči a lidský křik, když je vycucávaný oknem, to má docela grády a se mnou to celkem zamávalo. Každopádně díky za recenzi a škoda toho neslaného nemastného přepisu…