Veřejní nepřátelé svedou souboj na Blu-ray

vydáno 19. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Z domova

Tagy: BD-Live, Blu-ray, Bonton, Bontonfilm, BonusView, DTS-HD Master Audio, film, Heat, Miami Vice, Public Enemies, Universal, Universal Pictures, Universal Studios, Veřejní nepřátelé

Veřejní nepřátelé (Public Enemies, 2009)

Režisér Michael Mann má na svém kontě celou řadu divácky oblíbených a zároveň kritikou ceněných filmů: Collateral, Miami Vice nebo především Nelítostný souboj. Velmi rád se obklopuje těmi nejlepšími herci, což je na výsledku většinou vidět – například v jeho zatím posledním filmu Veřejní nepřátelé (Public Enemies, FDb.cz).

Ten má kromě hvězdného obsazení (Johnny Depp, Christian Bale, Marion Cotillard) také atraktivní námět, těžící ze všeobecně známé kapitoly americké historie třicátých let. Z čistě technického hlediska je zajímavé, že se jedná o další velký film, kompletně natočený digitální technologií. Michael Mann ji má v oblibě, ostatně „na digitál“ natočil i thriller Collateral.

Blu-ray vydání připravuje studio Universal, v regionu A (Amerika) se objeví 8. prosince, v Evropě 2. listopadu a u nás 23. listopadu v distribuci společnosti Bontonfilm. Samotný film s DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem by měl doplnit audiokomentář režiséra, HD dokumenty v délce jedné hodiny a BonusView videokomentář (hstorická fakta, časová osa). Americké vydání bude navíc obsahovat i BD-Live funkcionalitu (Gangster Movie Challenge, My Chat, My Movie Commentary, My Scenes Sharing).

Ačkoliv studio Universal své Blu-ray disky zásadně regionálně nekóduje, nemá asi příliš smysl o zámořském importu uvažovat. Jednak se naše vydání pro region B objeví o měsíc dříve, především pak ale bude obsahovat českou jazykovou výbavu (zřejmě ne po celé Evropě, ale aspoň někde ano), což by se v případě americké edice stát nemohlo.

Veřejní nepřátelé (2009)

Přestože se tenhle příběh odehrál před bezmála osmdesáti lety, je až nebezpečně aktuální. Vypráví o muži, který měl obrovské sympatie veřejnosti, navzdory tomu, že páchal ty největší zločiny. Podle státních institucí vykrádal banky. Podle lidí trestal ty, kdo zavinili hospodářskou krizi.

John Dillinger má v Americe podobnou pověst jako Václav Babinský u nás. Jeho život a dílo byly tak neuvěřitelné, že se staly živnou půdou pro spousty mýtů, které se na ně nabalily tak pevně, že pravdu od fikce už těžko někdo rozezná.

Veřejní nepřátelé (Public Enemies, 2009)

Režisér Michael Mann se naštěstí místo hledání pravdy v kupce polopravd a legend soustředil na natočení drsného a živočišného kriminálního thrilleru svým specifickým rukopisem, který charakterizuje pečlivé budování postav a postupná gradace příběhu, který obvykle končívá v působivě natočeném dešti kulek.

Michael Mann má ve zvyku pracovat s těmi nejlepšími, a proto si do role Johna Dillingera vybral asi nejpopulárnějšího herce současnosti Johnnyho Deppa, jeho životní lásku obsadil držitelkou Oscara Marion Cotillard (Edith Piaf) a postavu Dillingerovy nemesis, agenta FBI Melvina Purvise hraje tvář z největších kasovních trháků poslední doby Christian Bale (Temný rytíř, Terminátor 4).

Veřejní nepřátelé jsou atraktivní i množstvím rovin, mezi kterými se jejich příběh pohybuje. Úspěšné tažení Dillingerovy bandy americkými bankami a postupně se utahující policejní smyčka na hrdlech jejích členů sice dominuje, ale vedle toho sledujete i Dillingerův intimní příběh, který je skoro stejně zajímavý jako jeho zločinecké eskapády, nebo válku o veřejné mínění, již lupič úspěšně svádí s etablující se FBI, která chce na jeho dopadení postavit smysl své existence.

V přepadených bankách se choval jako jeho oblíbení filmoví hrdinové. K cizím penězům se navíc obvykle nedostával hrubým násilím, ale díky originálním nápadům realizovaným s neobvyklou drzostí. Z policejních pastí unikal zázrakem, a když už sklaply, nepředstavovaly pro něj problém ani mříže vězeňské cely.

Životní příběh Johna Dillingera označil prestižní filmový časopis Empire za nejočekávanější film roku 2009. Veřejní nepřátelé jsou jím podle všeho zcela právem.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře