Válka mezi Blu-ray a HD DVD bude pokračovat

vydáno 25. 9. 2007 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Blu-ray, DreamWorks, Forrester Research, HD DVD, Paramount, prodej, válka formátů, Venturer

Společnost Forrester Research, zabývající se od roku 1983 nezávislými výzkumy trhu, zveřejnila před několika dny zprávu o stavu HD formátů. Dělá to tak každý rok a letos to bylo už potřetí. I tentokrát se sice předpokládá vítězství Blu-ray nad HD DVD, ale oproti minulým letům jsou tyto odhady o dost opatrnější.

Na počátku celé „války“ panoval názor, že se o vítězství jednoho HD z formátů rozhodne během dvou let. To ovšem bylo v roce 2005 a jak je vidět, dodnes není v žádném případě rozhodnuto – naopak. V posledních měsících zaznamenal do té doby zaostávající HD DVD tábor několik výrazných úspěchů a Blu-ray by mohlo začít ztrácet svou pracně vybojovanou pozici.

J. P. Gownder, analytik společnosti Forrester Research, sice stále zastává názor, že Blu-ray může nad HD DVD vyhrát, rozhodně je ale potřeba snížit ceny především přehrávačů. Běžný majitel HD televizoru nechce podle průzkumů zaplatit za HD přehrávač o moc víc než $200. Stolní Blu-ray přehrávač se přitom prodává zhruba za $500, HD DVD se dá sehnat za $400 a na předvánočním trhu se očekává další pokles cen. Ceny HD DVD přehrávačů rychleji klesají samy od sebe a to se spotřebitelům líbí. Brzy se má navíc objevit superlevný HD DVD přehrávač Venturer za $200, což by pro Blu-ray mohl být opravdový problém.

Výhody Blu-ray formátu se dále trochu zmenšily, když studia Paramount a DreamWorks oznámila vydávání svých titulů exkluzivně na HD DVD. Některé trháky, jako třeba Transformers, si tak majitelé Blu-ray nebudou mít šanci vychutnat. Vyřešit by to sice mohly duální přehrávače, zvládající oba formáty, ty jsou ale zatím opravdu drahé (kolem $1000) a rozhodně se nestanou prodejním trhákem.

Blu-ray je těmito problémy oslabeno a ze všeho nejvíc potřebuje představit solidní přehrávač za $250 ještě do Vánoc. Dále je potřeba udržet u formátu filmová studia a více se zaměřit na propagaci Blu-ray proti sílícímu HD DVD. Odmítnutí změny strategie může podle J. P. Gowndera dovést Blu-ray až k celkem neočekávané porážce ze strany HD DVD.

Spotřebitele samotné tato válka jen unavuje, málokdo z nich se totiž dokáže sám rozhodnout pro „tu svou“ technologii. Hollywoodští filmoví producenti a výrobci elektroniky sice doufají, že HD technologie s větší kapacitou a lepším obrazem pomohou oživit skomírající trh domácího vida, skutečnost je ale taková, že se prodeje HD přehrávačů výrazně nezlepší ani v průběhu následujících osmnácti měsíců. Veřejnost stále čeká na snížení cen a ze všeho nejvíc by chtěla mít jasného vítěze v trvající bitvě Blu-ray vs. HD DVD.

Závěr je tedy jasný: pokud se nestaně něco opravdu nečekaného, budou tu s námi oba HD formáty minimálně do jara 2009. Jeden z nich ale bude muset nakonec přece jen vyklidit pole.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře