V zajetí démonů (mini recenze Blu-ray)

vydáno 26. 12. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova

Tagy: Blu-ray, film, James Wan, V zajetí démonů

V zajetí démonů (The Conjuring, 2013) (Blu-ray)

S duchy, démony a strašidly si není radno zahrávat. S některými totiž není vůbec žádná legrace. Tedy za předpokladu, že je nerežíruje James Wan. Malajský hororový talent, který by dokázal vydolovat skličující atmosféru a hororovou zábavu snad i ze scény padajícího štrůdlu do čerstvě vyluxovaného koberce, anebo pampelišky houpající se před čerstvě vypraným a pověšeným prádlem.

V zajetí démonů se dá ve světle ostatních Wanových počinů v duchařském subžánru označit za zdaleka největší mainstream. Adekvátně zafinancovaný, technicky nepodtaktovaný (viz. první Insidious) a s velmi klasickým scénářem, jenž se vyvíjí podle tradiční vzorců a sám o sobě nenabízí mnoho překvapení.

Jenže Wan je mistr řemesla, takže i se sériovým základem dovede vytvořit za pomoci svých obvyklých trademarků (temná výprava, kamerové fígle, velmi pozvolná gradace a zvyšující se intenzita strachu) atmosféru hustou jako krupicová kaše s nedostatečným množstvím mléka.

Na výsledek je radost pohledět, byť se několikrát přistihnete při kontrole barvy spodního prádla. Při cestě na záchod si raději rozsvítíte světla i ve vedlejším pokoji. A pokud máte nějakého plyšového kamaráda nebo panenku z dětství, přestanete si být jistí, že se jedná jen o nevinný kus vycpané látky a plastu.

V zajetí démonů (2013) V zajetí démonů (2013) V zajetí démonů (2013) V zajetí démonů (2013)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Zkrátka a dobře budete mít husí kůži až těsně nad pozadím, a to ať už jste otrlí hororoví fandové, anebo začátečníci, kteří se chodí hororům pouze vysmát. Wanova ruka je v zásadních okamžicích natolik jistá, že si poradí s oběma sortami diváků, a díky mnoha režijním nápadům dokáže mile překvapovat i ty, kteří už nějaký čas nevěří, že se jim pod postelí prohání děsivé obludy a vymítání považují za pochybné šarlatánství. Biografická patina filmu je v tomto směru zdatným pomocníkem. Stejně jako brilantní herecké duo Wilson-Farmiga.

Technické provedení

Precizní prácička. Ačkoli byl V zajetí démonů natočen na digitální kameru (Arri Alexa), výsledný retro obraz vypadá nadstandardně dobově a nese veškeré výhody moderní techonologie smíchané s impozantní vizí Jamese Wana.

Barvy jsou malinko utlumené až desaturované s náklonem k zemitosti, takže rozhodně nečekejte pestrou přehlídku živoucích barev. V zajetí démonů naopak vypadá často vyloženě mrtvolně a s přibývajícími minutami se život z obrazu ještě více vytrácí a štafetu přebírají kontrastní bílá a černá.

Umělecký záměr přitom Blu-ray reprodukuje jako pravý šampion a podrží film i v nejvypečenějších momentech, kdy byste čekali, že kresba zakolísá. V zajetí démonů ale místo toho nabízí koherentní obraz, jenž adekvátně reprodukuje jednotlivé vizuální složky a nabízí i ostrost, jíž máme s novými tituly spojenou. Dobrá práce.

V zajetí démonů (2013) V zajetí démonů (2013) V zajetí démonů (2013) V zajetí démonů (2013)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Což se nedá říci o českém dabingu (Dolby Digital 5.1), který je především v porovnání s DTS-HD 5.1 stopou anglického originálu podivně utlumený, místy těžko srozumitelný a vyžaduje navýšení hlasitosti na vašem receiveru (samozřejmě za cenu až extrémních ruchů u lekaček). Anglická stopa nabízí výrazně komplexnější zážitek, když podtrhuje Wanovy režijní postupy a dodává dramatickým a napínavým momentům na ještě větší intenzitě. Ať už film jen pomalu brnká na nervy, popřípadě naplno propukne démonické peklo, vy uslyšíte veškeré zvukové efekty jako byste byli s aktéry přímo na placu. Vrzající dveře jsou nepříjemné, smích dětí mrazivý a mix zvuku vysloveně uhrane v lekačkách, které mají na Blu-ray na to, aby vám uvolnily svěrače. Budete se bát a díky kvalitně zpracovanému disku si to ke všemu náramně užijete.

V zajetí démonů (2013) V zajetí démonů (2013) V zajetí démonů (2013) V zajetí démonů (2013)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Bonusy

V zajetí démonů není film, od kterého byste požadovali tříhodinovou sestavu bonusových materiálů, a tak je ani nedostanete. V tuzemské nabídce je – stejně jako v zahraniční – pouze trojice featurettů, které vám představí režijní styl Jamese Wana, skutečné lovce duchů Warrenovy a rovněž rodinu Perronových, jejíž osudy se staly pro film předlohou.

Dohromady featuretty zaberou něco málo přes 30 minut, všechny jsou česky otitulkované a mají i ucelený dokumentární styl, který šikovně odhaluje některá tajemství Wanovy režie, stejně jako archivní materiály obou rodin. Nic víc než povrchní pohled do zákulisí však ve výsledku nedostanete. Což je trochu škoda, neboť jednotlivé featuretty mají takovou atmosféru, že byste si nějaký hodinový dokument o skutečném vymítání démonů nechali nakonec zatraceně líbit.

Filmgame.cz Blu-ray filmu V zajetí démonů nám k recenzi zapůjčil obchod Filmgame.cz. Děkujeme!

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře