V tom domě straší! (recenze Blu-ray)

vydáno 18. 5. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, film, Monster House, MPEG-2, Návrat do budoucnosti, PCM, PlayStation 3, Polární expres, PS3, Sony Pictures, V tom domě straší!

V tom domě straší! (Monster House, 2006) (Blu-ray)

Monster movies, neboli filmy s monstry, s příšerami. Všichni je známe a všichni je milujeme – vždyť kdo by se rád nepodíval na King Konga (recenze) nebo Godzillu (recenze), stojící proti bezbranným armádám, o krvelačném Draculovi a zástupu dalších příšer ani nemluvě. Co když je ale tím nebezpečným monstrem starý rozvrzaný dům, ještě ke všemu animovaný?

Po pravdě řečeno, celý film V tom domě straší! je animovaný. Jedná se o historicky teprve druhý snímek, natočený pomocí metody performance capture (bude vysvětleno dále); celkově pak jde o jeden z úplně prvních Blu-ray disků, které kdy vyšly. V roce 2006 na něm studio Sony demonstrovalo HD možnosti své herní konzole PlayStation 3, tehdy ještě ve stádiu prototypu.

Ačkoliv je tento animák pouhé čtyři roky starý, vizuálně se s aktuální tvorbou nemůže měřit („čestnou“ výjimkou je tuzemský Kozí příběh – recenze). Vývoj jde v tomto směru velmi rychle a to, co bylo v roce 2006 technologickou novinkou a sbíralo ocenění, vzbuzuje dnes už jen úsměv. Přesto si V tom domě straší! zaslouží pozornost.

Stačí si totiž uvědomit, že když se na pozicích výkonných producentů ocitnou pánové Steven Spielberg a Robert Zemeckis (poprvé zase spolu od roku 1990, kdy úspěšně završili trilogii Návrat do budoucnosti), nemůže už z principu vzniknout obsahově špatný film. V tom domě straší! je skutečně velmi pohodovým snímkem, navazujícím na tradici humorně dobrodružných hororů osmdesátých let (Rošťáci, Noc hrůzy, Beetlejuice). Má jen dva drobné nedostatky – je animovaný a není to horor v pravém slova smyslu.

Příběh dvou pubertálních kamarádů, vyrůstajících v osmdesátých letech na americkém předměstí, má i přes nenáročnou jednoduchost své kouzlo. Přes ulici, přímo před oknem pokoje hlavního dvanáctiletého hrdiny D.J. Walterse, totiž už mnoho let stojí a chátrá starý dům, který děsí všechny v okolí nejen svým vzhledem, ale především chováním jediného obyvatele – podivínského staříka Nebrkrakra.

Nebrkrakr bytostně nesnáší, když někdo vstupuje na jeho pozemek, dětem zabavuje a ničí hračky, které se dostanou na trávník kolem domu, a krev mu pije také D.J. samotný. Ten totiž za žaluziemi svého pokoje pozoruje Nebrkrakra a jeho dům dalekohledem, zapisuje si každý jeho ošklivý skutek a přemýšlí, co s tím vším udělat. Blíží se totiž Halloween a D.J. ví, co čeká všechny děti, které budou ten večer zvonit u tajemného nepřátelského domu…

V tom domě straší! (Monster House, 2006) V tom domě straší! (Monster House, 2006) V tom domě straší! (Monster House, 2006) V tom domě straší! (Monster House, 2006)

Jak už to tak bývá, všechno se zkomplikuje: Zlého Nebrkrakra potká nehoda a musí do nemocnice, jeho dům po jeho odjezdu ožije a začne se chovat ještě více nevyzpytatelně; D.J. i jeho kamarád Buřt (no ano, není to žádný hubeňour) se zamilují do školačky Jennifer, která v ulici prodává sladkosti a svou neopatrností málem skončí ve spárech zdivočelého domu.

Pokud se ptáte, jak může mít starý dřevěný dům „spáry“, tak vězte, že má i žhnoucí oči, ostré zuby, dlouhý jazyk a vůbec celé chtivé trávicí ústrojí. Jeho útroby se nicméně D.J., Buřt i Jennifer rozhodnou na vlastní pěst prozkoumat – chtějí totiž nalézt srdce domu, zastavit ho a tím zamezit nevyhnutelnému halloweenskému masakru, ke kterému se zjevně schyluje.

Nebude to ale vůbec jednoduché. Plán odvážné trojice bude narušovat nejen jejich vlastní nezkušenost, nešikovnost a nerozvážnost, ale i vlezlá policejní hlídka, objevující se v těch nejnevhodnějších chvílích, a především až nepochopitelná inteligence samotného monstra – domu. Dopadne nakonec všechno dobře? Jak se to vezme. Každopádně nechybí spousta humorných i lehce děsivých okamžiků, napětí a samozřejmě i jedno velké tajemství.

Je potřeba si uvědomit, že všechno výše uvedené sledujeme ve formě netradičně animovaného filmu. Pokud by se jednalo o klasický hraný snímek, byla by výsledkem pocta výše zmíněným oblíbeným dílkům osmdesátých let, protože přesně takovou atmosférou V tom domě straší! disponuje. Protože jde ale o animák, divák už předem očekává něco trochu více infantilního… A toho se nedočká, což je možná dobře.

V tom domě straší! (Monster House, 2006) V tom domě straší! (Monster House, 2006) V tom domě straší! (Monster House, 2006) V tom domě straší! (Monster House, 2006)

Velkou devizou filmu je technologie, kterou vznikl – performance capture. Všechny postavy hrají v prázdném prostoru obklopeném speciálními kamerami skuteční herci (Steve Buscemi, Maggie Gyllenhaal, Jason Lee a další), navlečení v čidly posetých „postrojích“. Jejich pohyby jsou snímány a převáděny na kostry animovaných 3D postaviček, umístěných v digitálním prostoru.

K tomuto základu, známém pod názvem motion capture, přibylo navíc i snímání obličejové mimiky. To bylo poprvé použito roku 2004 ve filmu Polární expres (produkce i režie opět Robert Zemeckis), oproti němuž vypadá V tom domě straší daleko lépe a přirozeněji. I přes místy rozpačitý dojem se jedná o skutečně průkopnický počin, díky kterému se dnes performance capture používá doslova na každém kroku.

Technické provedení

V roce 2006 mělo těch několik Blu-ray filmů, které byly tehdy na trhu, tři společné vlastnosti: Jednovrstvý 25 GB disk, MPEG-2 obraz a v lepším případě PCM 5.1 zvuk (v tom horším jen Dolby Digital). Ani V tom domě straší! na tom vzhledem k době vzniku a vstupu na pole vysokého rozlišení není jinak.

MPEG-2 obraz o datové velikosti 12 GB disponuje průměrným bitrate necelých 19 Mbps, což není mnoho. Animované filmy se co do obrazové kvality Blu-ray vydání často umísťují na samém vrcholu pomyslného žebříčku nejlepších titulů, ale V tom domě straší! se v tomto směru musí spokojit s čistým průměrem.

Samotný přepis je sice naprosto čistý (ještě aby ne, je to přece digitální animák), disponuje zajímavě stylizovanou barevnou paletou a nepostrádá líbivou ostrost, přesto ale ve srovnání s aktuálními tituly zjevně neposkytuje maximum. Částečně je to dáno dobou vzniku disku, částečně MPEG-2 kompresí – nicméně nic vyloženě tragického to není. Obrazově průměrných filmů je na Blu-ray ostatně největší množství.

V tom domě straší! (Monster House, 2006) - Blu-ray video bitrate

Zvuková stopa ovšem patří mezi ty velmi povedené. Není třeba se obávat, že by PCM nepředstavovalo HD zvuk – právě naopak. Nekomprimované PCM audio je samozřejmě bezeztrátové a tím pádem technicky naprosto srovnatelné s DTS-HD nebo Dolby TrueHD.

V tom domě straší! se může pochlubit především perfektními ruchy a zvukovými efekty, navozujícími tu pravou lehce hororovou atmosféru. Skřípání a vrzání hladového domu místy připomíná temné zvířecí vrčení, závěrečná honička (už jste někdy prchali před patrovým domem?) je dostatečně dynamická a dojde i na nějaký ten výbuch.

Orchestrální soundtrack ovšem patří mezi ty, které si jen tak snadno nezapamatujete. Skladatel Douglas Pipes se sice snažil ze všech sil, výsledek místy připomíná tradičního Dannyho Elfmana (Beetlejuice), použit je i klasický „hororový“ nástroj theremin, ale výsledek je přesto víceméně bezvýrazný. Velká škoda.

Disk obsahuje české titulky i dabing. Ten jako obvykle nedoporučujeme, ovšem dětem udělá jistě radost.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: V tom domě straší!.

Bonusy

Na jednovrstvém disku se kupodivu našlo i místo na bonusy, hlavně proto, že jsou ve standardním rozlišení. Nechybí ani obligátní audiokomentář tvůrců, který působí trochu chaoticky (a je doplněn pouze anglickými titulky): Jednotliví komentující nejsou nijak identifikováni a stopa byla podle všeho poskládaná z několika samostatných rozhovorů, což znesnadňuje orientaci ještě více.

V tom domě straší! (Monster House, 2006) V tom domě straší! (Monster House, 2006) V tom domě straší! (Monster House, 2006) V tom domě straší! (Monster House, 2006)

Hlavním bonusem je pětadvacetiminutový dokument Inside Monster House, rozdělený do několika kapitol. V těch je postupně rozebírán vznik celého filmu – prvotní nákresy, výběr představitelů všech rolí, největší část je věnovaná technickým aspektům natáčení. To je samozřejmě buďto velmi zajímavé, nebo velmi nudné (podle toho, jestli vás takové věci zajímají).

Dalších dvacet minut se snaží zaujmout Evolution of a Scene: Eliza vs. Nebbercracker, tedy „rozborka a sborka“ úvodní scény filmu ve formě čtyř etap vzniku: Kreslený storyboard, hrubý materiál s herci v performance capture kombinézách, prvotní 3D rendering bez textur a finální výsledek. Jednotlivé fáze si můžete pouštět samostatně, přepínat mezi nimi a nebo je zobrazit všechny pohromadě na jedné rozdělené obrazovce.

Posledním bonusem je galerie téměř dvou stovek statických fotograií, obrázků, nákresů a screenshotů; ty jediné jsou ve vysokém rozlišení.

Verdikt? V tom domě straší! je velmi příjemný, oddychový a svým způsobem i nostalgický snímek, který nikoho neurazí a celou řadu diváků naopak velmi potěší. Prezentace na Blu-ray je sice čistě průměrná, ale na to se dá bez problémů zapomenout. Vzhledem k době, jakou je disk na trhu, je navíc k dostání za velmi příjemnou cenu.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: V tom domě straší! (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 19. Květen 2010 - 0:56

Obrázek uživatele d.f.h

Nemohl jsem si pomoct – je to jeden z mých úplně prvních Blu-ray disků a já si slíbil, že jim všem postupně napíšu recenzi. Takže dojde i na Draculu, Pátý element, Hráče se smrtí a podobné lahůdky :-)