V Loděnicích se budou lisovat Blu-Ray disky

vydáno 4. 12. 2009 | autor CzechInvest, GZ Digital Media | sekce Tiskové zprávy | téma Z domova

Tagy: Blu-ray, Blu-ray Forum.cz, CD, CzechInvest, DVD, Gramofonové Závody, GZ Digital Media, Loděnice, Microsoft, vinyl

GZ Digital Media - logo

Česká GZ Digital Media investuje přes čtvrt miliardy

V Loděnicích u Berouna vznikne vůbec první závod na výrobu Blu-ray disků ve střední Evropě. Přes čtvrt miliardy korun do nákupu potřebných technologií investuje česká společnost GZ Digital Media, a.s. Ta je vedle výroby optických disků známá i produkcí tradičních vinylových desek, kterých je dnes největším světovým výrobcem.

Firma počítá i s navýšením stávajících kapacit pro lisování DVD a s rozšířením navazující polygrafické výroby – tedy výroby obalů a všech příbalových tiskovin. Vzniknou tak tři desítky nových pracovních míst.

„Největší část investice GZ Digital Media míří do pořízení moderních strojů a zařízení; všechny se navíc vejdou do stávajících výrobních prostor, takže společnost nemusí zastavovat žádné další území na zelené louce,“ vysvětluje pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

„Proto také pro svůj projekt česká GZ Digital Media získala státní podporu ve formě částečné slevy na dani z příjmu právnických osob.“

GZ Digital Media Loděnice

„Zpomalení světové ekonomiky zasáhlo samozřejmě i náš obor, ne ale GZ. Dokázali jsme rychle reagovat a svojí komplexní nabídkou jsme perfektně připraveni na nové zákazníky,“ vysvětluje Zdeněk Pelc, generální ředitel společnosti GZ Digital Media, a.s.

„V první fázi počítáme s nákupem modernějších a úspornějších strojů pro výrobu DVD disků a pro polygrafickou výrobu. Technologie pro Blu-ray bude následovat ihned poté.“

První nové stroje už v GZ Digital Media spustili. Plný provoz všech včetně výroby Blu-ray disků by měl odstartovat nejpozději v lednu 2012. „V současné době máme asi čtyřprocentní podíl na trhu Evropské unie, díky této investici by mohl narůst alespoň o půl procenta,“ věří Pelc.

Podle odhadů organizace Blu-ray Forum.cz, které sdružuje filmové distributory, producenty nosičů i výrobce přehrávačů, by se letos v České republice a na Slovensku mohlo prodat přes 90 tisíc filmových Blu-ray disků. Zájem přitom rychle stoupá.

V prvním pololetí letošního roku si diváci a videopůjčovny v ČR a na Slovensku pořídili 25538 filmů na Blu-ray v české jazykové verzi, loni za stejné období jich bylo pouze 8538.

Blu-ray Disc logo

Poptávka po Blu-ray roste celosvětově. Studie britské Futuresource Consulting odhaduje letošní prodeje Blu-ray filmů v USA na 80 milionů oproti loňským 24. V Evropě by se jich pak mohlo letos prodat kolem 9 milionů.

Blu-ray formát dovoluje ukládat nesrovnatelně větší objem dat oproti běžným DVD. Na DVD se vejde nejvýše 17 GB dat (oboustranný dvouvrstvý disk), standardní kapacita je ale 8,5 GB (dvouvrstvý disk). Blu-ray přitom pojme až 50 GB.

Více o společnosti GZ Digital Media

Společnost GZ Digital Media, a.s. je největším výrobcem CD a DVD ve střední a východní Evropě. Její historie sahá až do roku 1951, kdy v Loděnicích vyrobili první gramofonovou desku. Už v roce 1988 tehdejší Gramofonové Závody vylisovaly první CD ve střední Evropě a v roce 2001 pak i první DVD.

GZ Digital Media ročně vyrobí kolem 100 milionů optických nosičů, přibližně 80 procent jde na export – především do Velké Británie, USA a do kontinentální Evropy. Společnost nabízí svým zákazníkům kompletní servis od vlastní výroby nosičů přes produkci tiskovin a kompletaci až po dodání finálního výrobku do zákazníkem požadované lokality.

GZ Digital Media je jednou z mála firem ve střední Evropě, která je autorizována jako klíčový CD a DVD replikátor pro společnost Microsoft. Kromě toho je GZ Digital Media jednou z výjimečných firem, které stále úspěšně vyrábějí vinylové desky.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře