Universal zkouší Double Feature Blu-ray

vydáno 18. 1. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, film, Královna Alžběta, Na odstřel, Obávaný bojovník, Petr Pan, Spy Game, Světla páteční noci, The Express, Universal, Universal Pictures, Universal Studios

Universal - logo

Když před časem u Warner Bros. vyrukovali s takzvanými Double Feature edicemi (obvykle 50 GB Blu-ray disky, na nichž jsou vedle sebe plácnuty dva filmy, jejichž komerční hodnota není valná – viz Warner v útoku: dvojfilmy a Blu-ray / DVD comba), nevypadalo to na špatný nápad. Jasně, v archivní sbírce nevypadá něco podobného vedle unikátních steelbooků zrovna úžasně, ale čert to vem.

1) I na méně žádaných titulech je třeba nějak vydělat, 2) kupující dostane za cenu jednoho filmu hned dva kousky a 3) pokud jde o release z ranku Přeber si to / Přeber si to znovu nebo Dej si pohov, kámoši / Dej si pohov, kámoši 2, jedná se vlastně o docela příjemnou koupi, která má svoje opodstatnění, neboť ušetří místo a ještě máte oba snímky pěkně pohromadě.

Jenže záhy se ukázalo, že co se z počátku jevilo růžově, může být posléze i poněkud… ehm… ke zvracení. Mluvím – jak jinak – o kvalitě samotných disků, které svými nepovedenými transfery musí zvedat žluč nejednomu „modrému bojovníkovi“.

50 GB na disku sice není žádný komfort, ale dvěma nenáročným titulům bohatě stačí. Jenže studio šetří dál a prakticky všechny tituly, které vstoupily do prodeje jako Double Feature, vypadají v lepším případě pouze průměrně, neboť se u nich vychází nejen ze starých masterů pro DVD, ale navíc dochází i k výrazné kompresi.

O nějakých retuších barev apod. si můžete nechat rovnou zdát a neobvyklé není ani hutné použití DNR a Edge Enhancementu, kterážto softwarová kouzla už dokázala zlikvidovat i mnohem zajímavější filmy, než jakými jsou Slečna drsňák či „vandammovky“ Krvavý sport a Timecop.

Proč o tom ale mluvím:

Jde o to, že Double Feature (dále jako DF) nyní rozjíždí i studio Universal. Jen s tím rozdílem, že hodlá vedle sebe stavět tituly, které sice nejsou úplně mimo společný žánr, ale zcela jistě si zaslouží vyjít samostatně – často se totiž jedná o audiovizuálně zajímavé filmy.

To platí třeba pro Petra Pana z roku 2003, jenž má v dubnu vyjít jako DF společně s Babe – galantním prasátkem, které by si mé infantilní já dokázalo rovněž pořídit i samostatně. A co má Universal v plánu dál?

Kupříkladu Scottův thriller Spy Game v kombinaci s libovým Na odstřel (recenze). Velmi dobrého Obávaného bojovníka, jemuž bude dělat doprovod podobně kvalitní Utržený ze řetězu. Vizuálně úchvatné duo Královna Alžběta / Královna Alžběta: Zlatý věk. Anebo obrazově nařachaná Světla páteční noci podpořená ze zálohy dalším fotbalovým dramatem The Express.

To všechno jsou tituly, které už samostatně vyšly, ale posléze se z nich staly „ležáky“, které je teď potřeba oprášit a poslat zpět mezi davy.

Jenže v tomto případě za cenu ztráty pravděpodobně všech bonusů a nedivil bych se ani dodatečným kompresím, po nichž bude kvalita obrazu podobná té z naprosto příšerného Kickboxera. Ten se mi válí na poličce jako příklad toho, jaké Blu-ray disky by světlo světa nikdy spatřit neměly (někdy si ho proklepneme v recenzi).

Vydávat kvalitní „áčkové“ tituly rovnou v DF, kde je dopředu jasné, že nezůstane prostor pro bonusové materiály a film nedostane ani odpovídající péči – to mi pak přijde jako naprosté šílenství a důkaz bezohlednosti studia k potenciálním divákům.

Chápu, že je trh neúprosný, ale nerad bych se dožil chvíle, kdy budou na jedné placce vycházet všechny tři díly Transformers, Nolanovi Batmani, či komiksy od Marvelu…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře