Tuzemské Blu-ray filmy - 12. týden 2009

vydáno 15. 3. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 5 komentářů

Tagy: Agent bez minulosti, Blu-ray, Bonton, Bontonfilm, Bourneovo ultimátum, Bournův mýtus, Casablanca, film, Jason Bourne, Karanténa, Magic Box, Sony Pictures, Universal, Universal Pictures, Universal Studios, Warner Bros.

V nadcházejícím týdnu se na našem trhu objeví pět nových Blu-ray titulů. Trilogie Agent bez minulosti, Bournův mýtus a Bourneovo ultimátum se jistě stane prodejním trhákem, příznivce klasiky bezpochyby potěší slavné romantické drama Casablanca.

TIP: Nevyžadujete český dabing ani titulky? Chcete vědět, co na Blu-ray vychází v zahraničí? Sledujte každé úterý seriál Blu-ray filmy ve světě a budete v obraze.

Všechny u nás oficiálně distribuované zahraniční filmy mají české titulky, některé mají i dabing. Tyto údaje budou upřesněny vždy až po osobním ověření, což může nějaký čas trvat. Informace o harmonogramu vydávaných titulů pocházejí z oficiálních materiálů distribučních společností, přesto se termíny i skladba filmů mohou změnit.

Agent bez minulosti

Agent bez minulosti (Bourne Identity, The, 2002) (Blu-ray)

Český název: Agent bez minulosti

Originální název: Bourne Identity, The

Rok výroby: 2002

Žánr: Akční / Thriller / Mysteriózní / Drama

Délka: 119 minut (1:59)

Režie: Doug Liman

Hrají: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox

Studio: Universal Pictures

Distribuce v ČR: Bontonfilm, a. s. (od 16. 3. 2009)

Jedné bouřlivé noci vyloví italská rybářská loď z moře muže, spíš mrtvého než živého. V zádech má kulky a pod kůží štítek s číslem bankovního konta ve švýcarské bance. Víc nic. Když se mu konečně vrátí vědomí, nic svým zachráncům o sobě nedokáže povědět. Trpí naprostou ztrátou paměti. Postupně zjišťuje, že ovládá bojová umění, domluví se v několika jazycích a že si poradí s každou zbraní. To signalizuje velice nebezpečnou minulost. Ale kdo a proč ho chtěl zabít, si vybavit nedokáže.

V curyšské depozitní schránce, kam se vydá, jakmile loď přistane, nalezne hned několik cestovních dokladů, závratně vysokou hotovost, automatickou pistoli a jméno Jason Bourne s pařížskou adresou. I když o sobě stále nic neví, pochopí záhy, že lidé, kteří ho znají, usilují o jeho život. A tak Marii, první dívce, kterou potká, nabídne 10000 dolarů za cestu do Paříže. Teprve tady, s pomocí Marie, jejíž život převrátil vzhůru nohama, začíná skládat první kamínky do mozaiky své minulosti…

Román Roberta Ludluma, který má přinejmenším stejně široké čtenářské zázemí jako třeba Tom Clancy, byl již před lety zfilmován a uveden na televizních obrazovkách a videu pod názvem Agent beze jména s Richardem Chamberlainem. Doug Liman, režisér nového přepisu, odmítl roli ilustrátora dramatické a dějově nesmírně rozvětvené předlohy. Rozhodl se natočit akční špionážní film, zakotvený v současné realitě, který by oslovil i mladou diváckou generaci.

Díky svému otci poznal skutečné agenty a věděl, že jejich život a práce se jen málo podobá tomu, co znal ze špionážních snímků. Proto se – se souhlasem autora – rozhodl k rozsáhlým škrtům a změnám, proto do hlavní role, pro mnohé až překvapivě, obsadil Matta Damona, držitele Oscara za film Dobrý Will Hunting.

Ten o svém nejnovějším snímku řekl: „Věděl jsem s jistotou, že Doug nenatočí standardní hollywoodský akční film.“ Vystihl tak stručně a přesně kvalitu, kterou Doug Liman románu z 80. let vtiskl. Na atraktivitě mu v očích našich diváků nepochybně dodává i fakt, že byl natáčen v ulicích Prahy.

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Bournův mýtus

Bournův mýtus (Bourne Supremacy, The, 2004) (Blu-ray)

Český název: Bournův mýtus

Originální název: Bourne Supremacy, The

Rok výroby: 2004

Žánr: Dobrodružný / Mysteriózní / Thriller / Akční

Délka: 109 minut (1:49)

Režie: Paul Greengrass

Hrají: Matt Damon, Franka Potente, Joan Allen, Brian Cox, Julia Stiles

Studio: Universal Pictures

Distribuce v ČR: Bontonfilm, a. s. (od 16. 3. 2009)

V roce 2002 se ve filmu Agent bez minulosti podle románu Roberta Ludluma objevil nový hrdina: profesionální zabiják, který se pokouší oživit svou paměť a prchá před pronásledujícími stíny ze své minulosti. V napínavém a spletitém thrilleru se výrazně herecky předvedl Matt Damon jako agent Jason Bourne. Jason Bourne se teď na plátno vrací v pokračování. Před dvěma lety se domníval, že své minulosti utekl. Nyní ho minulost opět dohání.

Bourne a Marie (Franka Potente) dál žijí v anonymitě. Bournea ženou noční můry a vzpomínky. Vláčí Marii z města do města. Snaží se být vždy aspoň krok před hrozbou, kterou tuší v každém pohledu i v každém telefonním „omylu“, před nebezpečím, které očekává v každé vteřině. Ale ohrožení jej do světa, z něhož chtěl uniknout, neustále vrací. Když se v poklidné vsi, která je jejich dočasným domovem, objeví tajný agent, Bourne s Marií místo kvapně opouštějí. Začne nová globální hra na kočku a myš a Jason Bourne se musí vrátit ke své minulosti, i když tajná operace Treadstone, která vytvářela profesionální zabijáky, už skončila. Před lety Bourneovi řekli, že nesmí s nikým navázat kontakt. Minulost se přihlásila sama. Měli ho nechat na pokoji.

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Bourneovo ultimátum

Bourneovo ultimátum (Bourne Ultimatum, The, 2007) (Blu-ray)

Český název: Bourneovo ultimátum

Originální název: Bourne Ultimatum, The

Rok výroby: 2007

Žánr: Akční / Thriller / Drama

Délka: 115 minut (1:55)

Režie: Paul Greengrass

Hrají: Matt Damon, Julia Stiles, Paddy Considine, Edgar Ramirez, Joan Allen

Studio: Universal Pictures

Distribuce v ČR: Bontonfilm, a. s. (od 16. 3. 2009)

Špionážní thriller Bourneovo ultimátum je závěrečným dílem adaptací tří knih známého autora Roberta Ludluma. Zatímco v Agentu bez minulosti pátral bývalý agent CIA Jason Bourne, trpící ztrátou paměti, po vlastní identitě a ve filmu Bournův mýtus hledal vraha své dívky, nyní zjišťuje, jak se stal zabijákem ve službách mocné skupiny uvnitř tajných služeb.

Snímek Paula Greengrasse, který režíroval i předchozí film, začíná tam, kde druhý díl končí, tedy v Moskvě. Pak ovšem autoři sledují Bournea napříč Evropou, do marockého Tangeru a nakonec do New Yorku. Muž se musí opět bránit před vlastními lidmi, usilujícími o jeho zničení. V jejich čele je tentokrát Noah Vosen, výkonný ředitel programu Černá růže, poskytujícího utajené složce CIA rozsáhlé nelegální pravomoce.

Vosen se svým týmem je prostřednictvím nejmodernější techniky unikajícímu protivníkovi neustále v patách a likviduje všechny „nepohodlné“ lidi v jeho okolí. Avšak bývalý špion má zastání i uvnitř organizace: pomáhají mu operátorka Nicky a agentka Pam Landyová. Bourne tak nakonec zjistí své pravé jméno a pochopí, jak byl zmanipulován, aby se stal zabijákem ve státních službách.

Paul Greengrass opět využívá svou paradokumentární metodu a snaží se být protagonistům co nejblíže. Snímek se skládá z dramatických honiček a přestřelek a z nutných chvílí odpočinku pro divákovy oči, namáhané zběsilým tempem, prudkými pohyby kamery i střihy. Jedná se o „jiný“ žánrový snímek, než bývá zvykem.

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Karanténa

Karanténa (Quarantine, 2008) (Blu-ray)

Český název: Karanténa

Originální název: Quarantine

Rok výroby: 2008

Žánr: Horor / Thriller

Délka: 89 minut (1:29)

Režie: John Erick Dowdle

Hrají: Jennifer Carpenter, Steve Harris, Jay Hernandez, Johnathon Schaech, Rade Šerbedžija

Studio: Sony Pictures

Distribuce v ČR: Bontonfilm, a. s. (od 16. 3. 2009)

Karanténa je americký remake velice úspěšného španělského hororu [Rec] z roku 2007. Mladá televizní reportérka se svým kameramanem natáčí svoji noční show, která má být tentokrát o hasičích. Natáčení probíhá v poklidu, na hasičské základně panuje přátelská nálada. Reportérka nedočkavě očekává zaznění sirény, která signalizuje výjezd. To, co se nakonec stane, ale nikdo nemohl očekávat…

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Casablanca

Casablanca (1942) (Blu-ray)

Český název: Casablanca

Originální název: Casablanca

Rok výroby: 1942

Žánr: Drama / Romantický

Délka: 102 minut (1:42)

Režie: Michael Curtiz

Hrají: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains, Conrad Veidt

Studio: Warner Bros.

Distribuce v ČR: Magic Box (od 18. 3. 2009)

Američan Rick Blaine rozjíždí v době Druhé světové války v Casablance noční podnik. Chodí sem každý, kdo potřebuje třeba falešný pas, nebo má chuť si zahazardovat. Jednou do Rickova podniku zavítá bojovník proti fašismu Victor Laszlo (ačkoliv s maďarským jménem, tak podle scénáře muž českého původu) společně se svou ženou Ilsou. Chtějí sehnat vízum a co nejdříve uprchnout před gestapem do USA. Rick ale v Lazslově ženě poznává svou bývalou přítelkyní. Zanedlouho se dá pár znovu dohromady a plánují společně útěk…

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Připomínám, že přehled všech připravovaných titulů naleznete v kalendáři filmů, k dispozici je ale také databáze filmů, obsahující všechny u nás dosud vyšlé i připravované tituly.

Důležitá poznámka na závěr: tyto tituly, stejně jako všechny ostatní u nás oficiálně distribuované, jsou vybaveny českou jazykovou podporou – vždy ve formě českých titulků a někdy i dabingu. Pokud tato informace není uvedena v databázi filmů, je to jen proto, že čekám na definitivní upřesnění údajů.

Článek je součástí seriálu Tuzemské Blu-ray filmy »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Tuzemské Blu-ray filmy - 12. týden 2009

Vložil DTS-HD Master Audio (bez ověření), 16. Březen 2009 - 19:54

Obrázek uživatele DTS-HD Master Audio

No filmy super, obraz taky, ale proboha, který hovado dělalo u 1ky(Agent bez minulosti) českej dabing ? takhle sprasenou věc bych nečekal ani u VHS, natož pak u Blu-ray,zvuk běží o půl až vteřinu napřed, což strašně ruší. Film osobně si stejně pouštím v originálním znění, ale vadí mi, že si tohle distributor vůbec dovolí, to tam snad měli dát rovnou jenom titule a na cz dabing se uplně vysr*t

Re: Tuzemské Blu-ray filmy - 12. týden 2009

Vložil d.f.h, 16. Březen 2009 - 21:13

Obrázek uživatele d.f.h

Tak tak, to by ostatně bylo vůbec nejlepší :-) My tady třeba v našich recenzích případný český dabing víceméně ignorujeme, protože to málokdy stojí za zmínku…

Re: Tuzemské Blu-ray filmy - 12. týden 2009

Vložil bugbear (bez ověření), 17. Březen 2009 - 12:54

Obrázek uživatele bugbear

Mi vadí ještě jedna věc, český název filmů. Raději bych původní obal. U audio CD a her se to neřeší a je to tak lepší.

Re: Tuzemské Blu-ray filmy - 12. týden 2009

Vložil d.f.h, 17. Březen 2009 - 14:09

Obrázek uživatele d.f.h

S tím také souhlasím.

Re: Tuzemské Blu-ray filmy - 12. týden 2009

Vložil pylous (bez ověření), 28. Březen 2009 - 11:22

Obrázek uživatele pylous

Zkušený distributor ví, že cokoliv bez dabingu má horší prodejnost, než cokoliv s dabingem. Ať se nám to líbí, nebo ne…to je prostě fakt, mnohokrát ověřený už na DVD. Navíc pokud to technologie umožňuje, proč nedat každému tu možnost volby? Není právě tohle jedna z výhod? I já mám raději filmy v originále, ale jsem rád, že si každý může vybrat a díky tomu je šance, že se BD bude prodávat víc a nebudeme do budoucna třeba tak zanedbatelný region.