Tunelové krysy (Blu-ray recenze)

vydáno 13. 10. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, recenze, Tunelový krysy, Tunnel Rats

Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) (Blu-ray)

Jestli je Uwe Boll na něco expert, tak je to vedle boxování s filmovými kritiky natáčení mizerných filmů. Slavný německý režisér už se v rámci Blu-ray edice jednou předvedl (s Far Cry) a těm, kteří se s jeho filmografií zapletli poprvé, potvrdil, že natáčí špatné filmy, nad jimiž se člověk pobaví jen díky jejich naivitě a blbosti.

Jenže Tunelové krysy se na rozdíl od většiny Bollových snímků pokoušejí hrát na vážnou notu.

V prvních minutách se jim to dokonce daří a chvíli to vypadá, že by si mohl Boll připsat na konto něco, za co by se normální člověk nemusel stydět. Úvod do příběhu o vojenských jednotkách, které za války ve Vietnamu prozkoumávaly dlouhé podzemní tunely, vybudované tamními vojáky, nenápadnými citacemi připomíná několik filmových klasik (Četu, Tenkou červenou linii), které se později Boll snaží dokonce i napodobovat. Jenže už tady začínají první problémy – citace jsou to slabé a díky Bollovu neumětelství je dost obtížné je rozluštit. Navíc veškerá docela dobře navozená atmosféra opadne v okamžiku, kdy promluví první z vojáků.

Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008)

V ten okamžik se člověk hodně rychle vrátí do reality, protože to jde s Tunelovými krysami dále jen z kopce. Z hodně prudkého. Úplně největším problémem Tuneolvých krys je, že se Uwe Boll nebyl schopný přiklonit k jedné straně konfliktu, takže nutí diváka sledovat vojáky obou táborů – tedy Američany i Vietnamce – ve stejné míře, aniž by byl schopný určit, která strana je vlastně ta lepší, které bychom měli fandit.

Recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s kompletní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

Nestrannost je sice prima věc, ve filmu je ale člověku k ničemu, pokud kvůli ní není komu přát. Vedlejší efekt tohoto nedostatku si nejvíce uvědomíte při samotném finále, kdy postavy umírají jedna po druhé a v člověku to nevzbudí jedinou emoci.

A to ani v klíčových okamžicích, ve kterých se Boll o slzpoudné momenty opravdu snaží. V tom, jak nesympatičtí člověku všichni hlavní představitelé jsou, má prsty krom nevýraznosti také mizerný scénář. Nejen že Bollovi nenapovídá, komu se věnovat více, ale vlastně ani nemá pointu, tudíž film jako takový nikam nevede. Prostě jen sledujete vojáky, jak jeden po druhém zalézají do podzemních tunelů a v nich umírají. Bez jakéhokoliv opodstatnění, bez dodržování logiky nebo nějaké vojenské taktiky. Nikoho asi nepřekvapí, když dodám, že jsou dialogy skoro neposlouchatelné.

Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008)

Jestli má film v něčem přínos, tak je to poukazování na horor, jaký si musely skutečné tunelové krysy (což je běžně používaná přezdívka pro vojáky, kteří měli tuto činnost za války v rozkazech) prožívat. Boll při upozorňování na takové hrůzy možná tlačí na pilu až moc, za což můžeme vděčit již zmiňovanému scénáři, který se prakticky ničemu jinému než umírání postav nevěnuje, ale filmů s podobnou tématikou moc nenajdete.

Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008)

Co Tunelové krysy nabízejí, je alternativní pohled na válku ve Vietnamu. Je to špatně natočený film, který se snaží nechovat jako úplné béčko, ale příšerně napsané postavy a příběh ho stahují ke dnu. Spolu s faktem, že ve většině scén, odehrávajících se v tunelech, skoro nic nevidíte.

Technické provedení

To je asi první problém, který člověka trkne při pohledu na technickou kvalitu přepisu. Černá je tu sice docela pěkná, jenže jakmile někdo zaleze do podzemního tunelu, ujme se většiny vaší obrazovky / plátna.

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o zvuku a videu najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Většinou je vidět pouze světelný bod (baterka) a předměty, které se před ním mihnou (klacky, kamení, zbraně, končetiny…), což vede k tomu, že člověk nemá nejmenší tušení, co se před ním děje. Prsty v tom samozřejmě má z velké části umělecký záměr (i když hloupý), částečně za to ale můžeme poděkovat také špatné stínokresbě přepisu, která je znatelná i v exteriérech.

Obraz je v nich nepříjemně vysoce kontrastní, což vede k extrémním přepalům na těch částech scény, do které zasahuje skutečný sluneční svit, a k hrubému zrnění a šumu v interiérech, v nichž se ve stínech krom kresby vytrácí i tridimenzionalita. Krom silného zrna a šumu obraz jeví také docela silné známky komprese, díky nimž více než FullHD přepis připomíná „sedmsetdvacítkový rip“.

Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008) Tunelové krysy (Tunnel Rats, 2008)

Nepomáhá ani značná desaturace a kladení důrazu na zelené tóny, což vede ke slabým pleťovkám. Ty pak vypadají úplně příšerně v oněch temnějších scénách v tunelu, tedy pokud na ně vidíte, ale to snad není nutno podotýkat. Vysoký kontrast se sice bude snažit netrénované oko obalamutit, že tenhle přepis vypadá dobře, ale není tomu tak.

Dialogy Vietnamců mimochodem nejsou otitulkované, takže nebudete mít nejmenší tušení, co kují za pikle.

Bonusy žádné.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Tunelové krysy (Blu-ray recenze)

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Říjen 2011 - 8:14

Obrázek uživatele Anonym

recenzent mohl zmínit, na čem film sledoval… pokud na lcd, tak se nedivím, že viděl v tunelech kulový :)

Re: Tunelové krysy (Blu-ray recenze)

Vložil st39.6, 14. Říjen 2011 - 12:28

Obrázek uživatele st39.6

recenzent samozrejme vsechno sleduje na plazme, kterou ma nastavenou podle profesionalnich kalibracnich vzoru, takze se opravdu nikdo nemusi bat, ze by to bylo dano nastavenim at uz zobrazovace, nebo prehravace

Re: Tunelové krysy (Blu-ray recenze)

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Říjen 2011 - 18:07

Obrázek uživatele Anonym

tento film čili sračka…