Trhu PC se opět nedaří

vydáno 13. 1. 2019 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: 2018, analýza, Gartner, IDC, obchodní válka, procesory, prodej, trh PC

Nová data analytických firem IDC a Gartner odhalila, že velký vliv na trh počítačů v době, kdy se zdálo, že se už konečně zotavuje, měla americká obchodní válka s Čínou a chybějící procesory.

Podle IDC tvořily dodávky tradičních PC ve čtvrtém kvartálu 68,1 milionu kusů, což znamená meziroční pokles o 3,7 procenta. Propad v Q4/2018 byl nejvyšší od třetího čtvrtletí 2016, za celý rok pak prodeje PC poklesly o 0,4 procenta.

Data IDC také odhalila, že výrobci PC ve velkém naskladňovali komponenty ještě ve třetím čtvrtletí, tedy před nedostatkem procesorů na trhu i onou obchodní válkou.

Trh PC ve čtvrtém kvartále byl podnícen poptávkou spotřebitelů, přesto však různí maloobchodníci hlásili zpomalené prodeje po černém pátku a následném „kyber“ pondělku.

Podle Gartneru byli výrobci PC zasaženi nedostatkem procesorů, neboť nebyli schopni uspokojit poptávku firem, které chtěly upgradovat svoje podniková PC. Společnost očekává, že poptávka letos opět vzroste, jakmile budou CPU opět dostupnější.

Svůj podíl na trhu posílili první tři výrobci v žebříčku, vedení Lenovem, po němž následovaly firmy HP a Dell.

Globální tržní podíl Applu ve čtvrtém čtvrtletí v porovnání se stejným obdobím o rok dříve spadl, naopak v domovských Spojených státech se gigantovi z Cupertina dařilo.

Prodeje PC by se teď díky dostatku procesorů na trhu mohly zotavit, jenže celé to může pokazit další eskalace obchodní války Američanů s Čínou, jež by pro trh PC mohla být devastující.

Zdroj: TechRadar.com

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře