Transformers (recenze Blu-ray)

vydáno 24. 9. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy | 8 komentářů

Tagy: BD-Live, Blu-ray, Constantine, Disturbia, Dolby TrueHD, film, Já, legenda, Já, robot, Paramount, Paramount Pictures, Spider-Man 2, Spider-Man 3, Transformers

Transformers (2007) (Blu-ray)

Letní blockbustery, při jejichž sledování se dá snížit mozková aktivita na minimum, neumí nikdo točit tak dobře, jako Michael Bay. V jeho filmech jako Armageddon nebo Mizerové je tolik akce, že se vedle nich ostatní žánroví kolegové musejí červenat studem.

Bay navíc moc dobře ví, co se divákovi líbí, výbuchy a zpomalené záběry proto točí v neustálém pohybu, kinetika dostává přednost před jakoukoliv logikou nebo dokonce kontinualitou (spousta záběrů na sebe vůbec nenavazuje a je až s podivem, jak je dokázal Bay ve střižně pospojovat, protože na zážitku žádný z těchto nedostatků divákovi neubere), všechno se podřizuje jednomu slovu: cool.

Přesně tak chce Bay působit, ale nedá se říct, že by svými eye-candy filmy útočil jen na teenagerské publikum, Transformers totiž probudí dítě skoro v každém z nás.

Pokud jste ještě nedávno mysleli, že roboti měnící se v autíčka jsou jen záležitostí komiksů a animovaných seriálů, Bay vás vyvede z omylu. Z Transformers udělal jeden z nejlépe vypadajících akčních filmů s naprosto špičkovými efekty (za tři čtvrtiny z nich můžeme děkovat legendárnímu ILM), které vyrazí dech opravdu každému (Oscar medvědům ze Zlatého kompasu je skutečně výsměch).

Jako by si Bay splňoval dětské sny, Transformers jsou doslova napěchovaní nezapomenutelnými okamžiky – vysokorozpočtový film většinou mívá jednu scénu, která se svým zpracováním stane jakýmsi trademarkem celé „značky“ (řekněme souboj na metru ve Spider-Manovi 2), ale Transformers s neporovnatelně nižším rozpočtem má takových okamžiků hned několik. Právě to z filmu dělá ultimátní podívanou, na kterou se dá dívat prakticky kdykoliv.

Transformers (2007) Transformers (2007) Transformers (2007) Transformers (2007)

Transformers jsou navíc velmi zábavný film. Pokud s vámi zrovna cloumají hormony, jistě si dosyta užijete sexy Megan Fox, jiní se zase upřímně zasmějí nad geniálním komediálním timingem Shii LaBeoufa. Tenhle talent odstartoval svou hvězdnou kariéru právě tady (o jeho debut se ale rozhodně nejednalo, už dříve jste si ho mohli všimnout ve skvělých rolích sidekicků v Já, robot nebo v Constantine) a od té doby to dotáhl opravdu daleko:

Disturbia stojí víceméně na jeho výkonu, Steven Spielberg ho obsadil do nového Indiana Jonese, v kinech ho momentálně potkáte pod dohledem Eagle Eye (které se mimochodem také velmi povedlo) a právě teď opět pod Bayovým vedením točí Transformers 2. V jeho hraní se kloubí přirozenost s humornou zbrklostí, umí skvěle improvizovat, takže se mezi dalšími skvělými komedianty (jimž vévodí famózní John Turturro) rozhodně neztratí. Chemie mezi hlavními postavami tu prostě funguje skvěle, jiskří to mezi nimi, pošťuchují se a hlavně díky nim Transformers nemají žádné hluché momenty.

Film je to prostě zábavný a z hlediska akce naprosto bezkonkurenční. Neznamená to ale, že byste tu nenašli nějakou tu chybku. Naopak, Michael Bay sice točí nářezové akční scény, ale jak už jsem avizoval na začátku, jeho filmy jsou velmi hloupé a postrádají logiku. V Transformers je tolik logických mezer, scenáristických chyb a absolutních nesmyslů (tím teď nemyslím samotné roboty měnící se v auta), že to zarazí i méně všímavého diváka. Ten všímavější pak bude Baye proklínat za jeho „značkové“ záběry proti světlu, které používá snad všude (patří to do jeho arzenálu „cool“ kompozičních prvků) a dalších postupů, které opakuje od začátku své kariéry.

Transformers (2007) Transformers (2007) Transformers (2007) Transformers (2007)

Jediné jeho štěstí je v tom, že podobně atraktivní scény se neokoukají, což by se dalo říct i o Transformerech jako takových. V jádru je to film primitivnější než ranní pohádka na Nově, ale má tak nablýskaný povrch, že nad ním budete přes všechna ta negativa žasnout i po několikerém shlédnutí. Jestli je to špatně, nebo dobře, je čistě na vás, za sebe ale můžu říct, že podobně odpočinkových filmů není nikdy dost.

Technické provedení

Na Blu-ray vydání Transformers fanoušci čekali zatraceně dlouho, film totiž spadá pod distribuci Paramountu, který ho použil jako hlavní zbraň při přechodu k HD DVD (viz Transformers budou bojovat za HD DVD). Jeho premiéra na teď už vítězném vysokodefiničním formátu se proto značne opozdila, čekání ale stálo za to.

Film přichází s famózní Dolby TrueHD stopou, která je jednoduše referenční. Transformers mají velmi prostorový zvuk s důrazem na basovou složku, o výbuchy tu opravdu není nouze a váš subwoofer se zřejmě dost zapotí. Nízkofrekvenční tóny pak protíná orchestrální hudba Stevea Jablonskyho a hlavně kovové zvuky samotných robotů. Jejich transformace jsou z hlediska zvuku vrcholem filmu, ať už je to noční představovačka, nebo třeba moje oblíbená scéna na dálnici.

Všechny obsahují tak ohromné množství detailů, že se vám scéna proroste celý obývákem a zároveň vás zarazí hluboko do křesla. Pro Transformery vznikly spousty syntetických zvuků, které se zároveň se soundtrackem skvěle doplňují. Z hlediska prostorovosti a hry na efekt je to jedna z nejlepších stop, co jsem kdy na Blu-ray slyšel.

Transformers (2007) Transformers (2007) Transformers (2007) Transformers (2007)

Obraz možná nepatří k uhlazené špičce prezentované filmy jako Já, Robot, Já, Legenda nebo třeba Spider-Man 3, rozhodně ale zachovává režisérovy a kameramanovy původní tvůrčí záměry. Transformers působí velmi hrubě, Bay nadměrně vytahuje kontrast, s čímž souvisí větší přítomnost filmového zrna. Přepis má velmi silný barevný projev, nikdy se ale barvy nezdají přesaturované. Všeobecně by se dalo říct, že mají Transformeři velmi výraznou obrazovou složku, která stejně jako v případě zvuku hraje spíš na efekt, než na realistické podání, všechno to koresponduje s režisérovým stylem natáčení.

Pokud se na transfer podíváme z tohoto úhlu pohledu, stěží mu můžeme něco vyčítat. Denní scény jsou obrazové orgie, detailní, ostré a velmi kontrastní, ale nikdy doslova přepálené. Jen ty noční, což je celý prostředek filmu, nemají moc dobré podání černé a ztrácí se v nich smysl pro detail (černá tu modrá). Jinak ale Transformers na Blu-rayi představují další výbornou prezentaci, která posouvá zážitek z kina opět o trochu dále.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Transformers.

Bonusy

Bonusová sekce se rozdělila hned na dva disky. Na tom prvním najdeme vedle filmu komentář Michaela Baye, který se, jak zjistíme i v dalších dokumentech, velmi rád chválí. Stejně tak si užívá podrobný popis své práce a ačkoliv všechno zjevně zveličuje, o natáčení se z jeho úst dozvíte kupodivu hodně. Krom BD-Live je na disku ještě HUD (Heads Up Display), tedy jakási forma Picture in Picture komentáře.

Trivia stopu s texty o konkrétních akcích a objektech, které se právě objevují na scéně, tu střídají videa z natáčení. HUD je rovnoměrně rozložené přes celou stopáž a dozvíte se tu spoustu zajímavostí, některé ale opisují od druhého disku, nebo naopak působí jako přebytky, které se jinam nevešly.

Transformers (2007) Transformers (2007) Transformers (2007) Transformers (2007)

Druhý disk je rozdělen na dvě hlavní část: Our World a Their War. Ta první se zabývá hlavně lidským aspektem filmu, takže řeší produkci, Michaela Baye (opět se tu moc rád chválí a minimálně třikrát za minutu zopakuje, jak ráda s ním spolupracuje armáda) a obsazení hlavních rolí. Ta druhá pak řeší roboty, což je mimochodem mnohem zajímavější.

Kouzelníci z ILM vám tu ukážou, jak dávají takové kovové potvory dohromady (Optimus Prime má přes deset tisíc jednotlivých součástek, které se musely všechny animovat ručně, design a příprava jednoho takového robota trvá přes půl roku…), kaskadéři a lidé od speciálních efektů zase předvedou práci s výbušninami, vojenskou technikou a auty od General Motors (zlikvidovali jich přes dvě stě). Je to vážně zajímavá podívaná a se zbytkem vás na víc jak dvě hodinky zabaví.

Druhý disk uzavírají trailery, osmiminutovka o přechodu od konceptů k filmu a „robosalon“, kde si můžete zblízka prohlédnout některé Transformery.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Transformers (recenze Blu-ray)

Vložil Luboš (bez ověření), 20. Květen 2009 - 21:53

Obrázek uživatele Luboš

Zdravím, když jsi pustím tento film na BR a budu se chtít dívat v angličtině s českými titulky, půjde mě zvuk normálně?mám totiž jen zesilovač s DD 5.1, a film je v angl. jen TRUE HD, díky za odpověď.

Re: Transformers (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 20. Květen 2009 - 22:34

Obrázek uživatele d.f.h

No a co přehrávač, ten by Dolby TrueHD nedokázal dekódovat? Receiver by pak dostal PCM a byl by „bez práce“.

Re: Transformers (recenze Blu-ray)

Vložil Luboš (bez ověření), 21. Květen 2009 - 7:25

Obrázek uživatele Luboš

já mám PS3 a ta to bohužel neumí

Re: Transformers (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 21. Květen 2009 - 10:51

Obrázek uživatele d.f.h

To je hloupost, PS3 mám taky a samozřejmě umí dekódovat jak Dolby TrueHD, tak DTS-HD.

Re: Transformers (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 21. Květen 2009 - 11:01

Obrázek uživatele d.f.h

Čili tím chci říct, že s přehráváním jakýchkoliv Blu-ray disků nemám na PS3 problém, takže bych se toho nebál :-)

Re: Transformers (recenze Blu-ray)

Vložil Luboš (bez ověření), 21. Květen 2009 - 13:52

Obrázek uživatele Luboš

takže zvuk, když je na disku v angl. pouze v TRUE HD mě normálně zesik veme?ikdyž neumí tyhle nový formáty…abych pak nebyl překvapen že zvuk nevalí…dík

Re: Transformers (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 21. Květen 2009 - 17:58

Obrázek uživatele d.f.h

Zesilovač vezme to, co mu pošle přehrávač. PS3 umí ze všeho udělat PCM, s čímž si poradí jakýkoliv zesilovač, takže není vůbec co řešit.

Re: Transformers (recenze Blu-ray)

Vložil Luboš (bez ověření), 22. Květen 2009 - 7:26

Obrázek uživatele Luboš

OK díky, moc si mě pomohl!